کوچینگ دقیقا چه کار می کنه ؟
به نظرم این سوال مهم ترین و اساسی ترین سوالیه که ما باید در مورد کوچینگ بهش پاسخ بدیم . سوال اساسی اینه که خب فرض کنید که شما وارد یک جلسه ی کوچینگ شدید ، چه کارایی قراره تو این جلسه کوچینگ صورت بگیره که شما زندگیتون متحول شه ؟
خب اولین جوابی که باید به شما بدیم اینه که کوچینگ یه پروسه ای داره . یه روندی داره که باید طی بشه . یه کوچ یعنی همون مربی شما ، توی جلسه ی کوچینگ ، این مراحل رو طی می کنه .
شنیدن
شنیدن اولین کاریه که یک کوچ انجام میده . در واقع این اولین اصل ارتباط یک کوچ با کسی که خواستار کوچینگ هستش ، اینه که خوب به حرفاش گوش بده .
چون ما توی علم کوچینگ به این معتقدیم که یک انسان تا نتونه به درک درستی از مشکلش برسه و نتونه اون رو بیان کنه ، نمی تونه برای رفعش قدم برداره . خیلی ها هستن که خیلی شناخت خوبی از مشکلات شون دارن و به تمام جنبه های زندگی شون آگاه هستن و قدم در راه کوچینگ برمی دارن و خب کار کردن با اونها خیلی آسون تره و زودتر نتیجه می گیرن .
در واقع پیشگیری رو به درمان ترجیح میدن . اما مسئله دقیقا اینجاست که خیلیا نمی دونن مشکل شون چیه و یا اینکه اونقدر اعتماد به نفس شون رو از دست دادن که حل مشکل براشون یه اتفاق غریبه و فعلا دنبال کسی هستن که درد دلشون رو بگن و یه خرده سبک شن .
تکنیکی که کوچ استفاده می کنه اینه که خوب می شنود . شنیده شدن به مراجع کمک می کنه که ذهنش آروم بشه . ذهنش نظم پیدا کنه و بتونه یه مقدار دقیق تر به مسائلش نگاه کنه . اما اگر مراجعی نتونست مشکل شو بگه و اونقدر آشفته بود که اصلا نمی دونست مشکل از کجا آب می خوره چه باید کرد؟
سوال پرسیدن
این دومین کاریه که هر کوچی در روند کوچینگ انجام میده . شاید همین الان که شما دارید این مطلب رو می خونید ، همین مشکل و داشته باشید که ندونید دقیقا مشکل تون چیه و چی شده که از زندگی تون راضی نیستید.
خب اینجا جاییه که باید فرمون ماشین زندگیتون رو چند دقیقه ای به دست کوچ بسپرین و یه خرده باهاش حرف بزنین و جاییه که کوچ شروع می کنه به سوال پرسیدن . بد نیست یه اتفاق جالبی هم به شما بگیم . چند وقت پیش یکی از همکارا اومد پیشم و گفت که راستش رو بخواید مدتیه که یه خرده بهم ریخته شدم و دلم می خواد بدونم اوضاع از چه قراره .
وقتی بهش گفتم که دقیقا برای چه چیزی بهم ریخته ای ، چیزی برای گفتن نداشت . نمی دونست چی بگه؟ مدام به این فکر می کرد که حتما چیزی هست که اون رو بهم ریخته کرده ، ولی اون نمی دونه چیه و مشکل رو نمی دونه .
اینجا بود که ما با هم وارد یک بازی شدیم . یک بازی دوستانه پر از پرسش و پاسخ هایی که راه رو براش هموار می کرد . عجیب بود . پرسش هایی که من ازش داشتم ، بهش کمک می کرد ذهنشو نظم بده . همه چیز رو طبقه بندی کنه .
رو هر چیز بطور جداگونه تمرکز کنه تا که بفهمه مشکل از کجاست. فکر می کنید آخرش به کجا رسید ؟ اون تنها مشکلی که داشت ، مشکل نداشتن بود. اون خیال می کرد که اگر زندگیش بی دغدغه باشه و زندگیش بدون هیچ مشکلی باشه ، حتما یه جای زندگیش می لنگه .
وقتی صحبت تموم شد و راهکارها رو بهش گفتم ، فهمید که تنها مشکل اون برای رسیدن به آرامش اینه که مدت هاست در یک سکون زندگی می کنه و نیاز داره که یک سری اهداف جدید و دغدغه های نو برای خودش در مسیر رشد طراحی کنه .
پس اینجاست که می گیم سوال پرسیدن می تونه به شدت موثر باشه و راه رو برای یک کوچینگ ساده تر و موثر تر باز کنه . اگر ما کوچینگ رو یک روند صد در صدی در نظر بگیریم ، سوال پرسیدن میتونه بیش از بیست درصد این روند رو به شکلی عالی پیش ببره .
به چالش کشیدن
سومین مرحله از روند کار کوچینگ به چالش کشیدن هستش . ما انسان ها وقتی توی مشکلات گیر می کنیم به کل توانایی های عملی و ذهنی مون رو از دست می دیم و به هیچ وجه حاضر نیستیم که گام موثری برای رهایی از شر مشکلات و یا تغییر وضعیت زندگی مون داشته باشیم .
این مسئله باعث می شه که روند بهبود مشکل ما و یا روند تغییر در زندگی ما خیلی خیلی با کندی مواجه بشه . پس اینجا نیازه که یک نفر ، کسی که علم به توانایی های شما داره و کسی که می دونه دقیقا چه دستور العملی می تونه شما رو کمی به حرکت وادار کنه ، شما رو به چالش هایی برای حل مشکل و تغییر وضعیت زندگی دعوت کنه .
پس به چالش کشیدن و ایجاد تمریناتی برای حل و رهایی از مشکلات و از اون گسترده تر ، بحث تغییرات فردی یکی از کارهای اصلی یک کوچینگ هستش . البته این رو بگیم که مرحله ی به چالش کشیدن یک اتفاق ناب دیگه هم همراه خودش داره . اونم تغییر عادت هاست ؟ تغییر عادت ها چیه ؟
فرض کنید که شما هر روز عادت دارید ، پیش از اینکه به محل کار خودتون برید ، دوش بگیرید و بعد از اینکه از محل کارتون اومدید هم دوش بگیرید . این یک عادت خوبه و می تونه بسیار به نظافت شما کمک کنه .
اما حالا فرض کنید که شما اونقدر به این عادت وسواس به خرج بدید که اگر یک روز این دوش گرفتن برای شما اتفاق نیفته ، تمام روان تون بهم بریزه و بعد این وسواس رو اونقدر گسترده کنید که اگر قرار باشه تا سر کوچه برای خرید کردن هم برید ، مغزتون به شما فرمان دوش گرفتن بده .
خب این طبیعتا دیگه تبدیل به یک وسواس شده و نیاز به برطرف کردن اون هست . چرا که یکی از مشکلات فردی هر شخص اینه که فرد دچار وسواس بشه . اینجاست که کوچینگ میاد با استفاده از چالش های فکری و عملی ای که ایجاد می کنه این مانع رو برمی داره .
تغییر
هر چالشی یک نتیجه ی مثبت داره . این رو به جرئت می تونیم بگیم که هر انسانی که توی مسیر زندگیش ، برای رسیدن به موفقیت و آرامش ، خودشو به چالش بکشه ، یقینا نتایج مثبتی رو برداشت می کنه .
نتایجی که نهایتا اون رو به تغییر می رسونه . اما آیا هر تغییری خوبه ؟ بزارید یه مثالی براتون بزنیم که یه خرده هم جنبه ی مزاح داشته باشه . فرض کنید همون آقایی که برای هر کاری بیرون از خونه باید دوش می گرفت ، بیاد وارد مرحله ی چالش بشه .
این رو به چشمم دیدم که دارم می گم . فرد وارد مرحله ی چالش شده و یک سری تمرین برای رهایی وسواس بهش داده شده ، بعد از یه مدتی اومده گفته که من به مرحله ی تغییر رسیدم . خب ما هم گفتیم خدا رو شکر ، به کجا رسیدی؟ این تغییر چیه ؟
گفت که از کارم استعفا دادم و الان دیگه خریدامم از اینترنت انجام میدم . اینجا بود که گفتیم ، خب مشکل قرار بود حل بشه ، شد دو تا . هر چند که من باب مزاح این امر رو گفتیم ، ولی خواستیم بگیم که هر تغییری هم لزوما مثبت نیست .
چجوری یک تغییر مثبت جلوه می کنه و مثبت می شه ؟ اونجاییه که نتایج به دست اومده از یک چالش ، توسط کوچ بررسی بشه و با قابلیت های روند کوچینگ تطابق پیدا کنه . پس اینجا جایی که یک کوچ توی روند کوچینگ به شما کمک می کنه که تغییری درست با خاصیت موندگاری بالا توی زندگی تون داشته باشین.
البته اینم بگیم که کوچینگ به همین جا ختم نمی شه . یک کوچ ، توی روند کوچینگ تشویق و تنبیه خودش رو داره . تحسین و تکلیف خودش رو برای مراجعش داره و به گونه ای در مسیر هدایت شخص مراجع کننده و کسی که میخاد به حل مشکل برسه ، قرار می گیره که بخشی از وجود فرد میشه و به قولی پست و بلندی هایی راه رو بهش نشون میده .
بسیار عالی و اموزنده بود
کوچینگ چیست ؟ نکات بسیار خوبی رو در مقاله کوچینگ و رازهایی که به شما نمی گویند
فکر کنم کوچینگ علم ناشناخته ای تو ایران باشه و به کمک افرادی مثل شما زودتر شناخته میشه