مروری بر زندگینامه ویسنته بلاسکو ایبانز ، به همراه لیست آثار و شرحی بر افکار و اندیشه هایش

ویسنته بلاسکو ایبانز
بلاسکو ، بزرگترین نویسنده ی قرن بیستم اسپانیا و یکی از مشهور ترین نویسندگان تاریخ ادبیات جهان ، به تاریخ 29 ژانويه 1867 در والنسیا اسپانیا دیده به جهان گشود .
ویسنته فرزند بازرگان کم بضاعتی بود. تحصیلات اولیه را در والنسیا زادگاهش به ثمر رساند و به سبب هوش و استعداد زود رس و مبارزه های پرشور آزادی خواهانه اش بسیار جلب توجه کرد .
در شانزده سالگی خانه پدری را ترك کرد و به مادرید رفت تا از راه نویسندگی امرار معاش کند، چیزی نگذشت که مادر با كمك مقامات شهر بانی او را به والنسیا باز گرداند .
زندگینامه ویسنته بلاسکو ایبانز
پس تحصیلات خود را در رشته حقوق به پایان رساند و همین که به سن بلوغ رسید به دنبال افكار جمهوری خواهی رفت، در چند نهضت انقلابی وارد شد و در توطیه های متعدد سیاسی شرکت کرد که بر اثر آن ناچار شد اسپانیا را ترک کند .
چندی در پاریس اقامت گزید و نوشته هایی به صورت جزوه منتشر کرد که مجموع آنها تاریخ انقلاب اسپانیا را تشکیل می داد .
در 1891 به هنگام صدور فرمان عفو عمومی به وطن بازگشت و روزنامه ال پویلبو را تأسیس کرد که مدت ده سال تقریبا به تنهایی آن را اداره کرد و
بسیاری از داستان های خود را به صورت پاورقی در آن به چاپ رساند، در ۱۸۱۲ از والنسیا به عنوان نماینده مجلس شورا انتخاب شد و
پس از شهرت یافتن در عالم سیاست، به دنبال شهرت ادبی رفت و سلسله رمانهای منطقه ای درباره والنسیا انتشار داد، از آن جمله است، برنج و کشنی بادبانی ، گل ماه مه می باشد .
در داستان گل ماه مه بهترین و گویا ترین توصیفی از چشم اندازهای منطقه مدیترانه و زندگی ماهی گیران بعمل آمده است. کلبه چوبی وصف کشتزاری است حاصل خیز که در آن جنایتی رخ می دهد و از طرف دهقانان، شوم و نفرین زده شناخته می شود و سکونت در آن ممنوع می گردد .
مردی کوشا و با شهامت همراه خانواده خود در کلبه کشتزار سکونت می گزیند و به زراعت می پردازد و از زمین هایی که مدتی دست نخورده باقی مانده، حاصل فراوان بر می دارد .
دهقانان کینه مرد را به دل می گیرند و با او می ستیزند و آسایشش را برهم می زنند و سرانجام کشتزارش را به آتش می کشند. رمان از شاهکارهای مکب ناتوراليست به شمار می آید .
داستان در میان نارنجستان هجوی است از آداب و رسوم با زمینه های طنز آمیز که بسیار استادانه به رشته ی تحریر در آمده است .
نی و گل داستان عشقی عجیب است که حوادث آن در باتلاق های والنسیا و در میان مردم بدوی و ماهیگیر و شالی کار می گذرد و از پر قدرت ترین داستانهای بلاسکو محسوب می شود .
ویسنته بلاسکو ایبانز در حین فعالیت ادبی دنباله مبارزه های انقلابی را رها نکرد. در ۱۸۹۸ بار دیگر به زندان افتاد و پس از رهایی به فکر افتاد که به آثارش تازگی بخشد، بر يك سلسله رمان اجتماعی انتشار داد، از آن جمله است کلیسا (۱۹۰۳)، مزاحم ، چادر نشینان که همگی از شاهکارهای او به حساب می آیند .
در رمان اخير نویسنده با استادی تمام پرده نقاشی گویایی از طبقه ولگردان، راهزنان و قاچاق چی های مادرید پیش چشم می گذارد که بعضی از صحنه های آن رمان گوژپشت نوتردام اثر ویکتور هوگو را یاد می آورد. حوادث و دسیسه ها بسیار ساده است، تنها واقعه برجسته ای که از آغاز تا پایان همچنان به قوت خود باقی می ماند، فقر و بی نوانی و تیره روزی است که به وجود قهرمان کتاب و اطرافیانش پیوسته است .
رمان خون و شن در ۱۹۰۸ محبوبیت فراوان یافت. جوان گاو بازی در جنگ با کار و کشتن او چنان ظرافت و استادی نشان می دهد که بت محبوبه عامه مردم می گردد و به شهرت و ثروت می رسد، پس از زندگی با زن جوانش ملول می گردد و مورد توجه زنی اشرافی و شهری قرار می گیرد و مدتی را با او می گذراند تا زن شهوت پرست از او نیز خسته می شود و از خود می راندش .
جوان که در جنگی با گاو زخمی می شود، به ناچار مدتی کنار می رود، اما همچنان در فکر عشق یار ، دیدار و بدست آوردن دل و بازگشت به سوی اوست و می کوشد تا بار دیگر با نشان دادن قدرت و شهامت نظر او را جلب کند اما هنگامی که وارد میدان می شود، احساس می کند که ظرافت و چابکی سابقش را از دست داده است ،
همین وسوسه او را به ضعف دچار می کند و به ناچار از برابر حمله گاو می گریزد که زبان طعن مردم و نگاه بی اعتنای دلدار به شکلی غیر عادی می کشاندش، تا آنجا که با اراده خود را به روی گاو می اندازد ،
قدرت سابق را باز می یابد و موفق می شود که گاو را بکشد، خود او نیز بر اثر ضربه شاخ گاو از پا در می افتد و هر دو به روی شنها در می غلتند .
ویسنته بلاسکو ایبانز کمی پس از انتشار این رمان دنباله سیاست را رها کرد و به امریکای لاتین رفت، از کشورهای مختلف آن دیدن کرد و مایه های لازم را برای آثار بعدش فراهم آورد. رمان سرزمین همه ی ما را در ۱۹۱۲ و صدف ها را در ۱۹۱۴ و داستانهای کوتاه دیگری را که همه از قدرت بینظیری برخوردار بود، به تدریج انتشار داد .
ویسنته بلاسکو ایبانز در طی جنگ جهانی اول به اروپا بازگشت و در پاریس مقیم شد ومدافع سرسخت فرانسه و متفقین آن گشت. در فرانسه رمان سه بخشی خود را به نام چهار اسب سوار مکاشفات را منتشر کرد که پیروزی عظیم یافت و به چندین زبان ترجمه شد. موضوع داستان ازدواج دو دختر ثروتمند آمریکای جنوبی است با دو جوان فرانسوی و آلمانی که پس از مرگ پدر و تصاحب اموال موروثی به اروپا مهاجرت می کنند، خانواده ای در برلین و خانواده دیگر در پاریس اقامت می گزینند .
ویسنته بلاسکو ایبانز به شیوه ناتورالیستی، این دو خانواده و فرزندانشان را با خصوصیت های ملی جداگانه و تضادها ومقابله ها با دو تمدن مختلف پس از جنگ، وصف می کند. شهرت و پیروزی عجیب این رمان در ایالات متحده وی را به آمریکا کشاند. در امریکا سخنرانیهایی ترتیب داد و از دانشگاه جورج واشینگتون موفق به دریافت دکترای افتخاری در ادبیات گردید، پس به مكزيك رفت و از آنجا به اسپانیا بازگشت .
در اسپانیا با حکومت دیکتاتوری زمان خود مخالفت کرد و باز ناچار به ترک کشورش گشت، در جنوب فرانسه اقامت گزید و رمان های تازه ای نوشت که بعضي از آنها پس از مرگش انتشار یافت ، از آن جمله در جستجوی خان بزرگ است که در ۱۹۲۹ منتشر گشت .
ویسنته بلاسکو ایبانز آثاری از زولا ، تولستوی، رمبو و نویسندگان دیگر به زبان اسپانیایی ترجمه کرد. آثار نخستین وی تحت نفوذ آثار امیل زولا که او را استاد خود می دانست، قرار داشت، در داستانهای او نشانه ای از نوجوانی دیده نمی شود و اگر چه همه آنها جنبه ریالیسم یا ناتوراليسم دارد، رنگ رمانتیسم را نیز حفظ کرده است .
ویسنته بلاسکو ایبانز که قصد داشت نویسنده ی عامه ی مردم باشد و آثارش در میان همه ی طبقات اجتماع خواننده داشته باشد، به دنبال سبك دقيق و مشخصی نرفت و سعی کرد که هر آنچه که جامعه در باب آن دغدغه دارد را مورد بررسی و به رشته ی تحریر در بیاورد .
ویسنته بلاسکو ایبانز شهرت وی در خارج از کشورش بسیار وسیع تر از نویسندگان معاصر او بود اما در اسپانيا غالبا مورد انتقاد قرار می گرفت. رمانهای وی به سبب رنگارنگی و گویایی وصف ناپذیر و طرز تفکر جهانی او به بیشتر زبانها، خاصه به زبان فرانسوی ترجمه شده و از غالب آنها فیلم سینمایی با نمایشنامه ساخته شده است. وی به تاریخ 28 ژانویه ی 1928 در سن 60 سالگی دنیا را بدرود گفت .
آثار ویسنته بلاسکو ایبانز
- میدان های خونین
- گل و نی
- مشرق زمین
- خون و شن
- گل ماه مه
- کلیسا
- آرزوی تارتانا
- گل بهار
مروری بر آثار ویسنته بلاسکو ایبانز
بلاسکو ، همانطور که گفتیم ، یکی از ارزشمند ترین نویسندگان تاریخ ادبیات جهان و بزرگ ترین نویسنده ی قرن بیستم اسپانیا بوده است. او آثار ارزشمندی را در گونه های مختلف ادبی از جمله سبک هایی چون ناتورالیسم ، رمانتیسم و ریالیسم به رشته ی تحریر در آورده است و هر کدام از آثار او امروزه دارای جایگاه رفیعی در عرصه ی نقد ادبی می باشند. چندی از کتاب های او نیز امروزه در بازار ایران موجود است ، اما به این دلیل که عامه ی مردم به سمت کتاب های عامه پسند و همه گیر می روند ، این دست از کتاب ها از این نویسندگان بزرگ در بازار کتاب کم یاب و گاها نایاب می شود. اما به نظر می رسد که می توان از این کتاب ها بعنوان یک فرصت ترجمه و یا حتی الهام گرفتن برای نوشتن یک اثر اقتباسی استفاده نمود ، چرا که این دست از کتاب ها هم به لحاظ سبک نگارش و هم به لحاظ محتوا بسیار عمیق می باشند و می توانند باعث رشد سطح ادبی یک نویسنده در پروسه ی تحریر یک کتاب شوند. اگر بخواهیم کمی در باب آثار و ارزش های اخلاقی آثار بلاسکو صحبت کنیم ، باید بگوییم که بلاسکو انسانی بود که عشق را درون مایه ی زندگی خود می دانست و برای زندگی بسیار ارزش قایل بود. در نگاه او ، زندگی با هر میزان وسعتی که داشته باشد ، یک نقطه ی آغاز دارد و یک نقطه ی انجام و این میان تنها یک هوشیار است که درک می کند زندگی چیزی نیست جز عشق. عشق از نگاه او مایه ی زنده شدن و جاویدان شدن ارزش های زندگی در عمر یک انسان است.او بر این باور است که انسان ها تنها به عشق می توانند دل خود را زنده نگه دارند و هیچ راهی دیگر برای ارزش گذاری بر روی فضیلت های زندگی بجز عشق وجود ندارد. حال در ادامه سعی می کنیم که بخش هایی از جملات قصار او که از دل کتاب ها و سخنرانی هایی او برداشت شده است را با یکدیگر مرور کنیم و به عمق تفکر وی پی ببریم. همچنین این نکته را نیز گوشزد کنیم که این ترجمه ها اختصاصا توسط تیم مطالعاتی تیموری تدوین شده است و تمام حقوق آن محفوظ است و برای بازنشر آن تنها از یک طریق و آن ذکر منبع می توان اقدام نمود.
- اگر روزی این امکان فراهم شود که از همه ی انسان هایی که بر روی کره ی زمین زندگی می کنند و همه ی آنهایی که این کره ی خاکی را ترک گفته اند ، بپرسیم که آیا معنی عشق را درک کرده اند یا نه ، یقینا جوابی جز جواب مثبت نخواهیم شنید. چرا که همه ی انسان ها هر کدام به نوعی احساس می کنند که عاشق شده اند . اما راستش را بخواهید ، این تنها برای آن ها عادت شده اند. آنها حس می کنند که عشق یعنی با کسی بودن. با جنس مخالف قدم زدن. ولی عشق یک مفهوم گسترده تر می خواهد. عشق یعنی رسیدن به زیبایی ها ، عشق یعنی رسیدن به ارزش های زندگی ، عشق یعنی ثروت و عشق یعنی قمار عمر. شاید باور کردنی نباشد ، اما عشق نیز مانند ثروت و مانند رفاه و شادی ، تنها برای یک جمع اقلیت تعریف می شود. همه ثروت مند نخواهند شد ، درست همانطوری که همه عاشقی را درک نخواهند کرد و عاشق نخواهند شد.
- می خواهید تصویر یک بشر مفلوک شده را به شما بدهم؟ کاری ندارد ، کمی به وضعیت بشر خیره شوید ، خواهید دید که همیشه برای رسیدن به شادی از این سو به آن سو دوان است ، اما آن چه که به دست می آورد ، غم ، کینه ، گرسنگی و جنگ است. این همان بشر بیچاره و مفلوکی است که همه از آن فراری اند و البته هیچکس هم آن را باور نمی کند. از نگاه انسان ها ، تنها دور و بریان آن ها هستند که بیچاره اند و زندگی بدی دارند ، اما اگر یک آینه به آن ها بدهیم ، دست همه ی مفلسان بشریت را از پشت خواهند بست.
سوالات متداول در خصوص زندگینامه ویسنته بلاسکو ایبانز
1- ویسنته بلاسکو ایبانز کیست ؟
بلاسکو ، بزرگترین نویسنده ی قرن بیستم اسپانیا و یکی از مشهور ترین نویسندگان تاریخ ادبیات جهان ، به تاریخ 29 ژانويه 1867 در والنسیا اسپانیا دیده به جهان گشود .
2- مهمترین آثار ویسنته بلاسکو ایبانز را نام ببرید ؟
مهمترین اثار بلاسکو عبارتند از میدان های خونین – گل و نی – مشرق زمین که جزء آثار محبوب می باشد .
شاید این مطالب رو هم در حوزه نویسندگی دوست داشته باشید
آموزش نویسندگی
صد رمان برتر جهان
تبلیغ نویسی
نامه عاشقانه
دریافت شابک
انشانویسی
خاطره نویسی
قصه کودکانه
چاپ کتاب
امتیاز بدی، من انرژی می گیرم.شاد باشید و پرانرژی دوست عزیز
دیدگاهتان را بنویسید