جوایز نویسندگی در دنیا

جوایز نویسندگی در دنیا
امروز می خواهیم، مقاله جوایز نویسندگی در دنیا از سلسله آموزش های آموزش نویسندگی را مورد بررسی قرار دهیم.
شاید شما هم بارها نام “اسکار” ، برترین جایزه ی سینمایی دنیا را شنیده باشید و شاید در کنار آن روی جلد کتاب های حوزه ی ادبیات عبارت ، ” برنده ی جایزه ی نوبل” را نیز شنیده باشید.
اما خوب است بدانید که تنها جایزه ی نویسندگی در دنیا مربوط به نوبل نمی شود بلکه جشنواره های بسیاری این میان وجود دارند که یکی از آنان و صد البته مشهور ترین آنان نوبل است.
در این مقاله قصد داریم به جوایز نویسندگی بپردازیم.جوایز نویسندگی در جهان ، دارای رده های مختلفی است.از رده ی کتاب های علمی تا کتاب های داستانی را نیز شامل می شود ،
اما آنچه مهم است ذکر این نکته است که هر نویسنده ای در جهان آرزو دارد روزی به این جوایز دست پیدا کند و خود را در لیست برترین نویسندگان دنیا ببیند.
حال ما سعی کرده ایم که به اختصار به چند مورد از این جوایز بپردازیم تا که شما با روند این جوایز و این جشنواره ها آشنا شوید و پس از آن اگر میخواهید نام شما در کنار این جوایز دیده شود، در مسیر آن حرکت کنید
جایزه ی نوبل
اولین جایزه از جوایز نویسندگی، نوبل ادبیات ، معتبر ترین جایزه ی ادبی در جهان است.
هر نویسنده ای در جهان که در حوزه ی ادبیات فعالیت می کند ،بدون شک شبی در رویاهایش خود را در قامت یک برنده ی جایزه ی نوبل دیده است.در باب تاریخچه ی این جایزه باید چنین گفت که این جایزه از سال 1901 و به حمایت فرهنگستان علوم پادشاهی سوئد ، طرح ریزی شده است.
در واقع نوبل به وصیت آلفرد نوبل ، یکی از دانشمندان حوزه ی علوم پایه تشکیل شده است.این جایزه، هر ساله به یک اثر ادبی تقدیم می شود.همچنین شرایط دریافت این جایزه نیز با دیگر جشنواره ها مختلف است.
شورای داوران می توانند به نظر خود هیچ اثری را لایق دریافت جایزه ی نوبل ندانند.ارزش این جایزه نیز 8 هزار کرون سوئد ، چیزی حدود یک میلیون دلار آمریکا می باشد.
داوری این جشنواره ی ادبی به این شکل است که یک شورای ادبی ، یک اثر از نویسنده را با توجه به ملاک ها و معبارهایی برمی گزینند و در زندگی ادبی و هنری او نیز ورود کرده و نه تنها کتاب او را بعنوان یک اثر ادبی لایق دریافت جایزه می دانند ، بلکه او را به طور کلی یک نویسنده ی برجسته در دنیا دانسته و به او جایزه ی نوبل را اهدا می کنند.
نخستین باری که این جایزه به نویسنده ای اهدا شد ، یک نویسنده ی فرانسوی به نام سولی پرودوم با نوشتن کتاب “دیوان عدالت” ، موفق به کسب این جایزه شد.
در جوایز نویسندگی، این جایزه نه تنها به عنوان یک جایزه ی ادبی بلکه سالهای سال در نقش یک جایزه ی ادبی سیاسی نیز از آن یاد می شده است.
اما بهر طریق نوبل یک جایزه ی ادبی است و این جایزه سالهای سال است که نقل محافل همه ی بزرگان ادبیات است.
هر ساله در تب و تاب این جایزه، نویسندگان بزرگی گرد هم جمع می آیند و مجلات بسیاری نیز در باب برنده ی جایزه ی نوبل گمانه زنی می کنند.
جایزه نوبل، صدرنشین جوایز نویسندگی دردنیا
جایزه ی پولیتزر
دومین جایزه از جوایز نویسندگی،جایزه ی پولیتزر می باشد.
جوزف پولیتزر ، روزنامه نگار آمریکایی در سال 1917 ، جایزه ای را بنا نهاد که طی آن در چندین شاخه ی نویسندگی نظیر روزنامه نگاری ، داستان ، شعر و نمایشنامه نویسی جوایزی اهدا می شد.این جایزه به پاس فعالیت های این روزنامه نگار به نام خود او یعنی “پولیتزر” ماندگار شده است.
این جایزه در طول سال های برگزاری بارها مورد تجدید نظر قرار گرفته است و قوانین آن تغییر کرده است ، اما در نهایت امر هر ساله این جایزه توسط دانشگاه کلمبیا به منتخبین اهدا می شود.
امروزه در میان جوایز نویسندگی، جایزه ی پولیتزر در شاخه های مختلف نویسندگی و همچنین شاخه های مختلفی از علوم هنری و علوم انسانی نیز به انتخاب افراد برگزیده دست می زند.
از جمله تغییراتی که در جایزه ی پولیترز ایجاد شده ، این است که دیگر تنها در شاخه های ذکر شده در فوق به اهدای جایزه مشغول نیست و شاخه های دیگری نیز ، بیوگرافی و تاریخ و سیاست و … را نیز در دل خود جای داده است.
این جایزه یکی از پر ارزش ترین جایزه های حوزه ی نویسندگی است که هر شخصی آرزوی داشتن آن را دارد.
مبغ این جایزه حدود 10 هزار دلار است و این جایزه بر خلاف جایزه ی نوبل ، این امکان را فراهم کرده است که در صورت لایق بودن یک فرد دوبار جایزه ی پولیتزر را نیز دریافت کند و هیچ محدودیتی در دریافت جایزه توسط یک فرد وجود ندارد.
رابرت فراست و اوژن اونیل هر کدام بیشترین تعداد دریافت این جایزه را به خود اختصاص داده اند که 4 بار در طول سالیان حیات شان بوده است.پولیتزر از آن جهت که یک بعد بسیار فرهنگی و اجتماعی دارد، بسیار مورد اقبال نویسندگان است.
جایزه ی پلانتا
سومین جایزه از جوایز نویسندگی، جایزه ی پلانتا می باشد.
یکی از عواملی که هر نویسنده ای را ترغیب به شرکت در جشنواره ای می کند بحث اقتصادی آن است.
جایزه ی پلانتا یکی از گران قیمت ترین جوایز نویسندگی در جهان است و به لحاظ ارزش عددی در جایگاهی بعد از نوبل قرار گرفته است.
ارزش این جایزه چیزی حدود 800 هزار دلار است.این جایزه به همت “لارا هرناندز” پایه گذاری شده و هم اکنون شورای انتشارات پلانتا ، مسئولیت انتخاب برترین نویسنده را بر عهده دارد.
همچنین این جایزه یک ویژگی دیگر دارد و آن این است که اگر شما بعنوان نویسنده موفق به کسب مقام دوم در این جشنواره شوید ، 190 هزار دلار جایزه خواهید گرفت.این جشنواره یکی از معدود جشنواره های برجسته در امر نویسندگی است.
جوایز نویسندگی این جشنواره از لحاظ کمی بسیار برای نویسندگان قابل توجه است.
جایزه ی بوکرمن
یکی دیگر از جوایز نویسندگی ، جایزه ی جهانی بوکر من است.
این جایزه ی ادبی که توسط “بوکر مک کانل” پایه ریزی شده است ، تنها برای کشورهای حوزه ی انگلستان و بریتانیا و مستعمرات سابق آن حق اجازه ی شرکت در جشنواره را صادر می کند.
نحوه ی داوری این جشنواره بدین شکل است که شورای تصمیم گیری بوکرمن که متشکل از یک نویسنده، دو ناشر، یک کتابفروش، یک کتابدار و یک استاد دانشگاه است ، به انتخاب فرد برنده رای میدهند.
بوکرمن ، از سال 2005 ، جشنواره ی دو سالانه ای را در کنار جشنواره ی اصلی ترتیب داد که طی آن به بهترین مترجم کتاب های انگلیسی و مستعمره ی آن جایزه ای 60 هزار پوندی اهدا خواهد شد.جایزه ی اصلی جشنواره ی سالانه ، 50 هزار پوند است.
آشنایی با جایزه ادبی بوکر من
جایزه ی سروانتس
پنجمین جایزه از جوایز نویسندگی،جایزه ی سروانتس می باشد.
“میگل سروانتس” ، نویسنده ی بزرگ و به نام اسپانیایی است که خالق یکی از بزرگترین حماسه های جهان یعنی ” دن-کیشوت” می باشد.
کشور اسپانیا به پاس بزرگداشت از این انسان برجسته و وارسته ، در میان جوایز نویسندگی، این جایزه ی ادبی را به او اختصاص داده، تا نام او نیز در کنار جوایز نویسندگی بدرخشد.
ارزش این جایزه 180 هزار دلار است و وزارت فرهنگ اسپانیا مسئولیت برگزاری آن را بر عهده دارد.هر ساله در زادروز مرگ این نویسنده ی بزرگ ، جایزه ی ادبی او به منتخب اهدا می شود.
ارزش و اعتبار این جایزه در بین نویسندگان حتی به قدر بالا است که از آن بعنوان نوبل ادبیات اسپانیا یاد می کنند و برای آن ارزش بالایی قائل اند.
چیزی که بسیار در این جشنواره مهم است ، ذکر این نکته است که ملیت نویسنده به هیچ وجه برای شرکت در این رقابت حائز اهمیت نبوده و مهمترین نکته این است که اثر او یا به زبان اسپانیایی نگارش و یا به این زبان ترجمه شده باشد.
خورخه لوئیس بورخس از سردمداران این جایزه است و نام او بعنوان یکی از شهیرترین افراد حوزه ی نویسندگی در میان این لیست برندگان این جایزه به چشم می خورد.
جایزه ی هانس کریستین اندرسن
ششمین جایزه از جوایز نویسندگی،جایزه ی هانس کریستین اندرسن می باشد.
کم تر نویسنده ای وجود دارد که نام هانس کریسیتن اندرسن را نشنیده باشد.او خالق اثری جهان شمول و همه گیر به نام ” افسانه ی پریان” است و اکثر کودکان و علاقمندان حوزه ی کتاب کودک و نوجوان آن را بارها خوانده اند و آن را مورد تمجید فراوان قرارداده اند.
جایزه ی هانس کریسیتین اندرسن مهم ترین جایزه ی ادبی جهان در حوزه ی ادبیات کودک و نوجوان است.
اگر به نوشتن در حوزه ی ادبیات کودک و نوجوان و یا بطور کلی مسائل کودک و نوجوان علاقه دارید ، این جشنواره ی ادبی جوایز فراوانی را برای شما تدارک دیده است.
همچنین بخش های اصلی این جشنواره ، دو بخش رمان و تصویرگری است.
جالب است بدانید که در میان هنرمندان ایرانی “فرشید مثقالی” در سال 1974 این جایزه را به نام خود ثبت کرده است و هوشنگ مرادی کرمانی نیز در سال 1992 مورد تمجید از سوی داوران این جشنواره قرار گرفت.
برندگان این جشنواره ی ارزشمند ادبی از دست ملکه ی دانمارک جوایز خود را دریافت می کنند.
جوایز نویسندگی داخل کشور
جوایز نویسندگی در ایران : اگر در ایران فعالیت می کنید و نویسندگی برایتان یک امر بسیار مهم است ، پس لازم است که با چندی از جشنواره های داخلی که از رونق بیشتری در میان سایر جوایز نویسندگی برخوردار هستند، آشنا شوید.
این جشنواره ها و جوایز هر کدام به نحوی از برگزیده ترین جوایز نویسندگی داخلی هستند.نقطه ی شروع شما می تواند شرکت در یکی از این جشنواره ها و کسب جوایز نویسندگی باشد.
کتاب سال جمهوری اسلامی ایران
اولین جایزه از جوایز نویسندگی ایرانی، کتاب سال ، نام آشناترین جایزه ی نویسندگی در ایران است.
این جایزه هر سال در بهمن ماه وبه مناسبت پاسداشت انقلاب اسلامی ایران ، در خانه ی کتاب برگزار می شود.در این جشنواره ، جوایزی به شاخه های مختلف نویسندگی داده میشود و از سویی دیگر ، به کتاب برگزیده ی سال ، جایزه ی کتاب سال اهدا می شود.
نویسندگان بسیاری از این طریق خود را در زمره ی بهترین نویسندگان تاریخ نویسندگی ایران جای دادند.
جایزه ی پروین اعتصامی
دومین جایزه از جوایز نویسندگی ایرانی،جایزه ادبی پروین اعتصامی، جایزهای است ادبی که به صورت دو سالانه برگزار شده و به آثار انتشار یافته در زمینه ی ادبیات داستانی به زبان فارسی در ایران می پردازد.
این جایزه توسط خانه کتاب ایران که نهادی مستقل، غیردولتی و غیرانتفاعی است، اعطا میشود.
این جایزه جوایز نویسندگی ایرانی، به نام پروین اعتصامی ، شاعر پر آوازه ی معاصر ، مزین شده است.
هدف از برگزاری این جشنواره ادبی و اعطای جایزه ی ادبی پروین اعتصامی بزرگداشت مقام و شخصیت شاعر نامدار ایران پروین اعتصامی، رشد و اعتلای خلاقیتها و آفرینشهای ادبی بانوان، ترویج و تقویت زبان فارسی در خارج از کشور، ایجاد پیوند بین ادبیات ملل به ویژه در حوزه جهان اسلام، معرفی چهرههای شاخص زنان ادیب و پژوهنده و تقدیر از زنان در عرصه زبان و ادب فارسی بوده است.
همچنین در طی این سال ها ، چندین جایزه ی بزرگ دیگر در امر نویسندگی در ایران طرح ریزی شده است که از بین آنان می توان به جایزه ی صادق هدایت و یا جایزه ی جلال آل احمد اشاره کرد.
اگر کمی جستجو کنید و با دبیرخانه ی هر یک از این جشنواره ها نامه نگاری کنید ، در می یابید که فرصت نیکویی برای شرکت در هر کدام از این جشنواره ها را داشته و می توانید آثار خود را عرضه کنید.
شرکت در جشنواره های نویسندگی و تلاش در امر بدست آوردن جوایز نویسندگی یکی از مهم ترین ارکان نویسندگی است.شما باید در همه حال در میان مخاطبان و متخصصان خود را عرضه کنید.
یکی از مسائلی که در اصول نویسندگی بسیار باید بدان پرداخت ، ذکر این امر است که یک اثر نگارش شده در گام اول مورد پسند مخاطب و در گام دوم مورد تایید متخصصین آن حوزه باشد.
این رمز پیروزی برای هر نگاشته ای است.در راه رسیدن به موفقیت از هیچ تلاشی دریغ نکنیدبرای شما که از حالا به فکر شرکت در یکی از این جشنواره ها افتاده اید باید بگویم که فهرست برندگان و منتخبین این جشنواره ها و جوایز آنچنان هم شلوغ نیست.
جا برای شما بسیار است.حرکت کنید و به اهداف نوشتاری خود ایمان داشته باشید تا بهترین نتیجه را کسب کنید.
سوالات متداول در خصوص جوایز نویسندگی در دنیا
1- مهمترین جوایز نویسندگی در دنیا را نام ببرید ؟
از مهمترین جوایز نویسندگی در دنیا می توان به جایزه ی نوبل ، جایزه ی پولیتزر و جایزه ی پلانتا اشاره کرد .
2- مهمترین جوایز نویسندگی ایران را بنویسید ؟
از مهمترین جوایز داخلی م یتوان به جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی ایران و جایزه پروین اعتصامی اشاره نمود .
دوست دارید نویسنده شوید ؟
میکرودوره نویسندگی خلاق
صفر تا صد نویسندگی 15ساعت آموزش تخصصی در حوزه نویسندگی
نویسنده : محمدرضا تیموری
عشق و علاقه به رشد و موفقیت و رسیدن به سطح والای لیاقت ها را مهمترین اصل در رسیدن به خواسته ها می دانم
امتیاز بدی، من انرژی می گیرم.شاد باشید و پرانرژی دوست عزیز
دیدگاهتان را بنویسید