کورت ونه گات
کورت ونه گات │ صد نویسنده برتر جهان
تاریخ نویسندگی ، فراز و نشیب های فراوانی را پشت سر گذاشته است. در پس هر فراز و فرود این دشت ، نام هایی نهفته است که هر کدام برگی از هویت و شناسنامه ی نویسندگی در سر تا سر جهان را رقم زنده اند.مطالعه ی تاریخ زندگانی آنان و سیری در احوالات و آثار آنها ، نمایی هر چند کوتاه و گذرا ، اما عمیق و قابل تامل به ما هدیه می کند.در دل هر یک از کلمات آنان ، گنجینه ای از رازها و معانی نهفته است و در پیاپی سطور پربار آنان ، رازهایی برای نویسندگان.قصد ما همگام شدن و سفر به زمانه و زندگی آنان است تا با ذهن و زبان آنان بیش از پیش آشنا شویم و از این همصحبتی ها خوشه ای چند پی توشه ی نویسندگی خود برداریم.در این برهه از زمان، دفتر زندگانی ” کورت ونه گات ” ، نویسنده ی آمریکایی و خالق کتاب” مرد بی وطن” را ورق میزنیم به امید آنکه برگی چند به یادگار نصیب دوستداران خود کند.
زندگی نامه کورت ونه گات
کورت ونه گات جونیور از بازماندگان نسل طلایی نویسندگان معاصر جهان در سال ۱۹۲۲ در آمریکا چشم به جهان گشود. او که به خاطر آمیختن هجو و طنز سیاه و فضای علمی تخیلی در آثارش مشهور است. در دوران تحصیلش در دبیرستان شورتریج در ایندیاناپولیس در روزنامه دیلی اکو، پرتیراژترین نشریه دانش آموزی امریکا، مطلب نوشت و فعالیتی پیگیر در این زمینه داشت.در سال های ۱۹۴۱ تا ۱۹۴۲ در دانشگاه کرنل نیز دستیار سرویراستار نشریه ی دانشجویی کرنل دیلیسان بود و از همان دانشگاه به اخذ مدرک فوق لیسانس بیوشیمی نائل شد.در دوران خدمت نظامیاش به مهندسی مکانیک روی آورد و در سال ۱۹۴۴ مادرش خودکشی کرد.
او در سال ۱۹۴۴ در جنگ جهانی دوم به دست نیروهای آلمان اسیر و در درسدن زندانی شد و همان جا شاهد بمباران عظیم شهر درسدن در سال ۱۹۴۵ به دست متفقین بود که تمام شهر را با خاک یکسان کردند و ونه گات از معدود بازماندگان این بمباران بود.او بعدها این تجربه را در کتاب سلاخ خانه شماره ۵ به داستان کشید. در سال ۱۹۴۵ آزاد شد و به امریکا برگشت و به دریافت نشان قلب ارغوانی فائق آمد .بعد از جنگ به دانشگاه شیکاگو مهاجرت کرد و در رشتهی انسان شناسی روی آورد و تحصیلات خودرا در این رشته از سر گرفت و همزمان به خبرنگاری موضوعات جنایی نیز شد. سپس به نیویورک رفت و مسئولیت روابط عمومی شرکت جنرال الکتریک را قبول کرد.
در سال ۱۹۷۱ دانشگاه شیکاگو رمان او گهواره گربه را به عنوان رساله ی انسان شناسی اش قبول کرد و مدرک فوق لیسانس را به او اعطا کرد.وقتی آلمانیها به ونه گات به خاطر اصلیت آلمانی اش میگفتند چطور حاضر شدهای با برادرانت بجنگی میگفت که برایم تفاوتی ندارد شما بولیویایی یا تبتی باشید.دیوانگی و رفتارهای غیرطبیعی به نوعی از خانواده ونهگات به او به ارث رسیده است. به غیر از خودش که در بیشتر کتابهایش و سخنرانیهایش و مقالاتش هم اثری از دیوانگی در آنها دیده میشود، اصلا داستان کتاب سلاخخانه شماره پنج پیرامون یک شخصیت اسکیزو فرنیک می چرخد.در بقیه خانواده هم علائم مشابهی وجود دارد؛ پسر ونهگات، مارک ونهگات کتابی نوشته است با نام «تجربه عدن، خاطرات دیوانگی» که در مورد تجربه مشکلات روانی خود و بهبودی از آنهااست را به تحریر درآورده است. این پسر بعدها به علت این علاقه، شروع به تحصیل در رشته پزشکی کرد. مادر ونهگات هم به خاطر یک مشکل روانی در روز مادر سال۱۹۴۴، خودکشی کرد. خود ونهگات هم در سال۱۹۸۴ یک خودکشی نافرجام داشت. ونهگات کاملا ضد بوش است و درباره او میگوید بوش دور و بر خودش تعدادی دانشآموز درجه سه بیادب جمع کرده است که بویی از تاریخ و جغرافیا نبرده اند. ونهگات به شدت سیگار میکشید؛ سیگارهای مارک پال مال. آن هم بدون فیلتر. خود او این عادت را، یک روش باکلاس خودکشی مینامد.
در سال۱۹۴۴، ونهگات اسیر شد و در انباری زیرزمینی که محل نگهداری لاشههای گوشت بود، زندانی شد. این همزمان با فاجعه بزرگی در جنگ جهانی دوم بود که خود ونهگات آن را بسیار مهیبتر از هیروشیما و ناکازاکی میداند؛ بمباران شهر درسدن توسط متفقین که ۱۳۴ هزار کشته به جا گذاشت. ونهگات از معدود کسانی بود که توانست خود را از آن مخمصه نجات دهد و بعد مامور شد تا اجساد قربانیان را جمع کند. خود او تعریف میکند که اجساد آنقدر زیاد بودند که آلمانیها تصمیم گرفتند برای جلوگیری از عفونت آنها را با اسلحههای شعلهپخشکن بسوزانند. وی در کنار نویسندگی، مدتها به عنوان گرافیست و طراح مشغول بود. ونهگات یک بار نمایشگاه نقاشی برگزار کرد که زیر نصف کارها اسم گیلگورتراوت امض شده بود. امضای ونهگات هم یک اثر گرافیکی است که کاریکاتور نیمرخ چهره خود او را به نمایش می گذارد. ونهگات در مورد رقابت جان کری و بوش در انتخابات آمریکا نوشته بود: «هیچ فرقی نمیکند کدام انتخاب شوند، هر کدام که باشند ما صاحب یک رئیسجمهور، با نشان دزدان دریایی می شویم. وقتی که به خاطر آلودگیهایی که در زمین، آبها و فضا ایجاد کردهایم، از بقیه موجودات و گونهها چیزی به جز استخوان و اسکلت باقی نمانده است. ونهگات در یک مصاحبه راجع به بمبگذاریهای انتحاری گفته است: «به نظر من آنها آدمهای شجاعی هستند. آنها به خاطر اعتقاد قلبی خودشان میمیرند، خیلی وحشتناک است که کسی را از اعتقاد قلبیاش دور کنید، مثل اینه که به او بگویید فرهنگات هیچ است، نژادت هیچ است و اصلا خودت هیچی. کار آنها واقعا شیرین و خارقالعاده است. من فکر میکنم شیرین و افتخارآمیز است که به خاطر چیزی که به آن اعتقاد داری از دنیا بروی.سیارک ونهگات ۲۵۳۹۹، به افتخار او نامگذاری شده است.
ونهگات در چند فیلم که بر اساس آثار او ساخته شده بود، ازجمله فیلم های صبحانه قهرمانان و شب مادر به ایفای نقش پرداخت. به جز این فیلم، سلاخخانه شماره پنج هم بر اساس آثار او ساخته شده است. او در فیلم صبحانه قهرمانان نقش کسی را بازی کرد که قرار بود خودش باشد. در صحنهای از این فیلم، یکی از بازیگرها به ونهگات میگوید: «اینها چیه که مینویسی؟! ونهگات اینجوری نمینویسه!. او برخلاف خیلی از نویسندهها از ماشین تایپ استفاده نمیکرد و با خودکار و کاغذ مینوشت. هر روز هم وقت زیادی تلف میکرد تا کاغذ بخرد. او به اینترنت هم علاقه مند نبود و سایت رسمیاش را دیگران بهروز میکردند. ونهگات میگفت: «اصلا از این چیز به اصطلاح اینترنت سر در نمیآورم».او مدرک مردمشناسیاش را به سختی گرفت و پایاننامهاش با موضوع «نوسان بین خیر و شر در افسانههای عام» بارها توسط دانشگاه مردود گشت.کرت ونه گات در روز ۱۱ آوریل ۲۰۰۷ در سن هشتاد و چهار سالگی در منزل شخصی خود درگذشت. علت مرگ وی صدمه مغزی ناشی از سقوط اعلام شد.
آثار کورت ونه گات
رمان ها
- پیانوی خودنواز
- سیرنهای تایتان
- شب مادر
- گهوارهٔ گربه
- خدا شما را حفظ کند، آقای رزواتر
- سلاخخانهٔ شمارهٔ پنج
- صبحانهٔ قهرمانان
- اسلپاستیک
- محبوس
- مجمعالجزایر گالاپاگوس
- ریش آبی
- زمان لرزه
مقالات کورت ونه گات
داستان ها کورت ونه گات
- قناری در خانه گربه
- به خانه میمون خوش آمدید
- انفیهدان باگومبو
- خدا حفظتان کند دکتر که وارکیان
- جوجو را نیگا
نمایشنامه ها
- تولدت مبارک وندا جون
مروری بر آثار و اندیشه ها کورت ونه گات
ونه گات یکی از نامدار ترین نویسندگان آمریکایی است . او یکی از تحول آفرینان در حوزه ی رمان نویسی در آمریکاست. سبک ادبی او سالهای سال است که مورد توجه منتقدین ادبی است و شیوه ی روایت و پردازش های داستانی او همچنان یکی از برجسته ترین متدهای نویسندگی را در بر می گیرد. ونه گات انسان بسیار روشنفکری بود. اگر سری به آثار او بزنیم ، در می یابیم که وی ذهنی باز داشت و این ذهن باز او نیز دغدغه های بسیاری را برای او فراهم می کرد. او در حوزه های مختلف ، از جنگ گرفته تا سیاست از عشق تا نفرت و روابط اجتماعی را زیر نظر گرفته و آن ها را به رشته ی تحریر در آورده است. همچنین ونه گات استعداد بسیار بالایی در حوزه های دیگر ادبیات از جمله ادبیات نمایشی دارد . از بسیاری از آثار او اقتباس سینمایی شده است و بسیاری از آثار او نیز بر روی صحنه های تئاتر به اجرا در آمده اند.در یک نگاه کلی می توان چنین گفت که ونه گات انسانی بسیار با استعداد و نویسنده ای خلاق بود که در زمان حیاتش آنچنان که باید و شاید مورد توجه قرار نگرفت.
در ادامه بخش از کتاب ” مرد بی وطن ” را با هم مرور می کنیم :
- یکی از پر جاذبه ترین و تاثیر گذارترین شیوه ی روایت قصه ی جنگ همان امتناع از روایت آن است. همین جاست که غیر نظامیان ناچارند هزار جور عملیات قهرمانانه را در خیال مجسم کنند و البته دلیل دیگری نیز دارد: جنگ شنیع و ناگفتنی است و همان بهتر که مسکوت بماند.
- چیزی که سبب شده است زنده بودن را تقریبا با ارزش بدانم و بگویم زندگی تقریبا به زیستنش می ارزد، بعد از موسیقی، دیدار با قدیسان است، قدیسانی که همه جا حضور دارند. مقصودم از قدیسان مردمانی است که در جامعه ای که به شکل تکان دهنده ای بی آبروست آبرومندانه رفتار می کنند.
شاید این ها را هم دوست داشته باشید
نویسنده : محمدرضا تیموری
عشق و علاقه به رشد و موفقیت و رسیدن به سطح والای لیاقت ها را مهمترین اصل در رسیدن به خواسته ها می دانم
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.