قصه کودکانه + رمان های خواندنی کودکان
فهرست محتوا مشاهده
ما در این مقاله سعی کردیم در ابتدا قصه های کودکانه را که بسیار شیرین هستند را از زبان کودکان بازگو کنیم و تلاش ما برای است که داستان ها را به صورت کاملا جذاب و شنیدنی در اختیار شما قرار دهیم
خب این بخش برای کودکان هست
اما در مقاله بخشی را اختصاص دادیم به والدین عزیز تا دید بهتری نسبت به قصه شیرین کودکانه پیدا کنند و با موارد زیر آشنا شوند :
- نمونه قصه های کودکانه
- یک قصه کودکانه خوب چه تأثیری روی کودک میتواند بگذارد؟
- آیا قصه کودکانه قدیمی هم موردپسند کودکان امروزی است؟
- فوایدی که قصه کودکانه آموزنده میتواند بر رشد شخصیتی کودک داشته باشد.
چرا قصه گویی برای کودکان مهم است؟
همان طور که می دانید در دنیایی زندگی می کنیم که به کمک اینترنت با سرعت بسیار فراوانی در حال رشد و پیشرفت است به همین خاطر ابزارهایی که برای استفاده از آن ها به وجود آمده است کم کم ارتباط کودک و والدین را کمرنگ و کمرنگ تر می کند به همین خاطر گفتن قصه های کودکانه قدیمی می تواند راه خوبی برای ایجاد ارتباط و آموزش درس زندگی به کودکان است.
با این وجود دلایلی را بیان میکنیم که به شما کمک می کند اهمیت گفتن قصه های کودکانه را بهتر درک کنید و در نهایت بتوانید از آن ها برای ارتباط بهتر با کودک خود استفاده کنید.
۱) آموزش اخلاقیات به کودک شما
داستان ها می توانند روشی بسیار عالی برای یاد دادن چیزهای خوب و بد به کودک شما باشد با ان وجود نتیجه گیری که در اخر داستان ها و قصه ها وجود دارد کودک شما را با پایان خوب و بد آشنا می کند و ذهن او را به داشت اخلاق برنامه ریزی می کند.
۲) قلقلک دادن احساسات
زمانی که شما داستان هایی را برای کودک خود می خوانید در اصل احساساتی مانند، شجاعت، ترس، غصه، شادی، غرور ، اعتماد به نفس به کودک خود یاد می دهید تا در نهایت در زمان بزرگ سالی بتواند به بهترین شکل ممکن آن ها را مدیریت کند.
۳) پرورش خلاقیت
زمانی که شما داستان هایی را برای کودک خود بیان می کنید او هم زمان آن ها را تصویرسازی می کند که این موضوع می تواند خلاقیت کودک شما را پرورش دهد.
۴) فعالیتی سرگرم کننده
اگر گفتن داستان به بهترین شکل باشد می تواند موضوعی سرگرم کننده برای کودک شما باشد به همین خاطر او هر شب منتظر می ماند تا شما برای او قصه ای تعریف کنید. با این وجود شما حتی می توانید از این موضوع برای دادن پاداش به فرزند خود استفاده کنید و او را تشویق به انجام کارهای خوب کنید.
مزیت خوبی که داستان سرایی دارد این است که محدودیت زمانی و مکانی ندارد که این موضوع باعث می شود هر زمان کودک شما از چیزی خسته شد داستانی برای او تعریف کنید. گاهی ممکن است شرایطی پیش بیاید که بخواهید داستان هایی را برای کودک خود تعریف کنید .
به طور مثال زمانی که بیرون رفته اید و کودک شما حوصله بازی ندارد و یا به هر دلیلی مجبور شده اید در خانه بمانید و یا حتی در هنگام مسافرت می توانید از داستان ها کمک بگیرید.
یکی از داستان ها را انتخاب و روی نام آن کلیک کنید :
یک قصه کودکانه خوب چه تأثیری روی کودک میتواند بگذارد؟
چیزی که تقریباً همه کودکان علاقه و اشتیاق فراوانی به آن دارند، شنیدن قصه های کودکانه است . دنیای کودکان ، دنیای قصه ها و ماجراهای پرهیجان است. کودکان در دنیای قصه بازی میکنند، با قصه های کودکانه قدیمی که والدینشان برایشان میخوانند میخوابند، بیدار میشوند وزندگی میکنند .
حتی کودکان شلوغ و پر جنب و جوش هم با آرامش به قصهها گوش میدهند، از قصهها میآموزند و از آن پند و اندرز میگیرند و حتی در عالم خواب هم قصهها را دنبال میکنند . اگر پدر و مادرها و معلمان با دنیای رنگین بچهها آشنا باشند و منطق آنها را عمیقتر درک کنند و آن را بپذیرند، میتوانند با استفاده از هنر و فنون قصه گویی جرقهی همهی موفقیتها و ارزشهای تربیتی و اخلاقی را در کودک روشن کنند و روزبهروز آن را شعلهورتر کنند و به رشد و تقویت شخصیت کودک کمک کنند .
چقدر خوب میشد که اگر والدین و معلمان در خانه و مدرسه برای تربیت بهتر و حتی آموزش بهتر درسها به هنر قصه گویی و اثرات مثبت آن توجه بیشتری میشد و آموزش قصه گویی بخشی از برنامههای اصلی معلمان و مدرسان قرار میگرفت .
متأسفانه بیشتر والدین و معلمان از تأثیرات بسیار وسیع و مفید قصه شب کودکانه قدیمی برای کودکان غافلاند و از هنر قصه گویی و تأثیراتی که یک قصهی کودکانه ی خوب میتواند بر کودک بگذارد اطلاعی ندارند و قصه گفتن را برای خود کاری حقیر و بیخود و برای کودکان کاری بیهوده تلقی میکنند و فکر میکنند که با این کار وقتشان را تلف میکنند .
غافل از اینکه آنها با همین قصه گوییها میتوانند بر ارزشهای تربیتی و شخصیتی کودک بیفزایند و از آن در جهت برقراری ارتباط با درک و قوهی تفکر کودک و نیز انتقال مفاهیم و قواعد زندگی بهره بگیرند .
چراکه در هر داستان کودکانه، نکات آموزندهای نهفته است که کودک را به یادگیری و تفکر درباره چیزهایی که داخل داستان هست فرامیخواند. درواقع در هر داستان، ماجراهایی دنبال میشود که نقاط مجهولی دارد .
برای همین به راحتی میتواند حس کنجکاوی کودک را برانگیزاند؛ بنابراین، این یعنی تقویت حس کنجکاوی و درک عمیق مسائل و موضوعات در کودک .
همچنین یک داستان علاوه بر اینکه کودک را سرگرم میکند، پیوستگی و پشت سر هم بودن صحنه های قصه باعث ایجاد نظم منطقی در ذهن او میشود .
هنگامیکه والدین یک داستان را در شب بهعنوان قصه شب کودکانه قدیمی برای کودک خود تعریف میکند، کودک با کمک قوه تخیل ذهنش، خودش را بهجای یکی از شخصیتهای قصه میگذارد و بهعنوان مثال میتواند حس قهرمانی، گذشت یا فداکاری را تجربه کند و بیاموزد .
هنگامی که والدین یک داستان وقت خواب را از بین کتابهای داستانی کتابخانه انتخاب میکنند تا برای کودکش تعریف کند، علاوه بر اینکه کودک با شنیدن یک قصهی مفید و جذاب بهراحتی با آرامش بیشتری به خواب میرود، نیروی بیان و تکلم کودک نیز تقویت میشود و درنتیجه دایره لغات و اطلاعات او گستردهتر و غنیتر میشود .
همچنین قصه کودکانه تصویری نیز به تقویت درک و فهم کودک تأثیر بسیاری دارد. هنگامیکه والدین یک داستان را همراه با تصاویر مربوط به داستان برای کودک تعریف میکند، فاصله میان قدرت شنوایی و قدرت دیداری کودک پر میشود و میتواند بین آنچه میشنود و آنچه میبیند ارتباط برقرار کند و مفاهیم را عمیقتر و بهتر درک کند و این موضوع یعنی تقویت ارتباط بین قدرت شنیداری و دیداری کودک .
کودک با گوش دادن به قصه کودکانهای که برای او بازگو میشود با مسائل و موضوعات مختلف زندگی آشنا میشود و درنتیجه مهارتهای زندگی و اجتماعی او افزایش مییابد و میتواند با مسائل و موضوعات مختلف پیرامون خود درست و منطقی رفتار کند و آنها را با کمک آموزنده های خود بهتر مدیریت کند .
وقتیکه کودک به قصه کودکانهای که والدین یا معلمش برای او تعریف میکند، گوش میدهد ممکن است در میانهی قصه، سؤالاتی بپرسد یا طرز فکرش را درباره ماجرای داستان بیان کند که همین موضوع میتواند در پرورش استعدادها و قدرت خلاقیت او کمک شایانی کند .
کودکان معمولاً دوست دارند قصه ای را که شنیدهاند بارها و بارها بشنوند و همین نکته هم باعث تقویت قدرت حافظه و نیز قدرت بیان کودک میشود .
همچنین قصه های کودکانه مزایای دیگری هم دارد، به این صورت که اگر یک داستان نکات مثبت و پیامدهای اخلاقی همراه با جذابیت و گیرایی خود را داشته باشد میتواند مدتهای مدیدی در ذهن کودک باقی بماند و درنتیجه همان پیامدها و نکات آموزنده را در زندگی خود به کار بگیرد و از فواید آن بهرهمند گردد .
درواقع در هر قصه کودکانه یک سری مفاهیم وجود دارد که در همه عصرها به آن توجه میشود و دارای نکات بسیار آموزنده و پرباری هستند. مثلاً در داستان شنل قرمزی پیامی آموزنده مبنی بر اعتماد نکردن به غریبهها وجود دارد که کودک با شنیدن و درک آن پیامی اخلاقی و مفید را میآموزد که در زندگی اجتماعیاش به کارش خواهد آمد .
بهطورکلی داستان کودکانه بیشتر از دیگر ابزارهای تربیتی در رفتار کودک اثرگذار است به شرط آنکه دقیق و درست انتخاب شود. اگر اینگونه باشد، بهراستیکه قصه میتواند ریشه بسیاری از انحرافات اخلاقی و رفتاری را در کودک بخشکاند و با تقویت رفتارهای مثبت و سازنده در آنها تأثیرات مهم تربیتی بر آنها داشته باشد .
حتی کودکان نیز میتوانند با خواندن و شنیدن قصههای کودکانه به سرمایههای میراث فرهنگی و تمدن خود دست یابند و نیز با آداب و رسوم جامعه خود آشنا شده و خود را برای زندگی آینده آمادهتر سازند. از زمانهای قدیم قصهها تأثیر چشمگیری در انتقال ارزشها و مفاهیم تربیتی در کودکان داشتهاند، به این دلیل که داستان هیچگاه تاریخمصرف ندارد و تاریخ انقضایی را هم در برنمیگیرد. از قیدوبند زمان و مکان رهاست و حتی در سختترین شرایط اجتماعی هم فراموش نشدهاند .
درست است که هنگامیکه برای کودک قصه کودکانه میگوییم آنها کاملاً سکوت میکنند و با آرامش به آن گوش میدهند، اما این نوع سکوت یک نوع فریاد هم ذات پنداری است. چراکه کودک با شروع قصه در درون خودش یک بازیگر به تمامعیار میشود که موازی با شخصیت های داستان رفتار میکند .
در تمام لحظات و ماجراهای داستان جریان دارد، خود را جای قهرمان داستان میگذارد، میجنگد، گریه میکند، میخندد، دنبال آرمانها و اهدافش میرود و کودک به مانند کارگردان خبرهای میشود که یک تنه ماجراها و شخصیتهای داستان را میسازد و در اصل تجسم و تخیل خلاق قصه را کارگردانی میکند .
ماجراها و اتفاقات داستان باعث میشود که کودک همراه با شخصیت ها و قهرمان داستان تصمیم بگیرد. از کوچک ترین فرصت پیشآمده استفاده کند، ارزش وقت را بشناسد، همراه با قهرمان داستان تلاش کند و برای رسیدن به هدفی که مطرح است پا به پای قهرمان داستان حرکت کند و سر همه صحنهها حاضر شود و خود را برای رویارویی با مسائل مختلف آماده کند و از اینجاست که تمامی اطلاعات و تجارب و مهارتهای داستان را در درون گنجینه ذهنش ثبت میکند و در زمانهای مناسب از این ذخیره ذهنی استفاده میکند و این همان تأثیر سحرآمیز قصه کودکانه برای کودک است .
درواقع یک قصه کودکانه مفید و آموزنده به کودک کمک میکند که تمام امیال و محتویات ناخودآگاه خود را تعبیر و تفسیر کند و محیط پیرامون زندگیاش را بشناسد و بتواند بهتنهایی شخصیت خود را رشد دهد و به کمال برسد و درواقع بحرانهایی مثل بحرانهای عاطفی یا اجتماعی یا استقلالطلبی و حتی بحرانهای فرهنگی را نیز پشت سر بگذارد و اضطرابها و تشویشهای درونیاش را در قصه تخلیه کند و بهنوعی خود را برای زندگی بهتر ارتقا دهد .
داستان هم عقل و هم احساس کودک را که دو عنصر شکوفایی شخصیت کودک هستند را تحت تأثیر قرار میدهد. در داخل ماجراهای داستانی اگر جنگ بر سر سرزمینی صورت گرفته، احترام به مالکیت دیگران را یاد میدهد و اگر شخصیت داستان از وسیله و ابزاری استفاده کرده، روح خلاقیت و ابتکار را در کودک تقویت میکند .
قصهها درست فکر کردن و درست عمل کردن را به کودک یاد میدهند. قصهها قوانین اخلاقی، شیوه تبعیت از آنها و نیز نحوه شکل دهی فعالانه به خویش و هدف اخلاقی را در ناخودآگاه کودک میریزند و یک نوع جهانبینی را ارائه میدهند که در آن کودک به سمت تعالی روح سوق مییابد و این حرکت درگرو پیام ها و ارزش های اخلاقی است که کودک از قصه برداشت میکند .
به طور مثال، اگر در قصه ای کودکی اسباب بازی اش را به دوستش که اسباب بازی ندارد، میدهد پس دیگر نیازی به یاد دادن بخشش به دیگران نیست و یا کودک ارزش آزادی را وقتی بهتر درک میکند که ببیند حیوانی در قصه اسیرشده است . کودک بارها و بارها شاهد همکاری و همدلی و اتحاد حیوانات بوده و این را بهراحتی درک کرده است .
هر نوع عقده کودکانه یک پیامد و آموزه اخلاقی برای کودک دارد. برخی از قصههای کودکانه مسئولیتپذیری را میآموزد، برخی شجاعت را و برخی دیگر انسانیت و همیاری و مشارکت در کارها را.
نمونه قصه کودکانه : پنج انگشت بودند که ، مراسم و شغل ها
کودک همچنین به ارزش دانایی و نادانی پی میبرد و آموزد که شتابزده عمل نکند؛ بنابراین کودک بهوسیله قصه کودکانه دریایی از اطلاعات و تجارب را یاد میگیرد که در حالت عادی و در شرایط دیگر شاید هرگز تمایلی به یادگیری آن از خود نشان ندهد. علاوه بر این، بازگو کردن قصه کودکانه برای کودک، سادهترین، ارزانترین و مؤثرترین ابزاری است که امکان اجرای آن برای همه حتی خانوادهها وجود دارد، چراکه به هیچ وسیله و مقدماتی احتیاج ندارد؛ بنابراین قصه کودکانه ازیکطرف نقش مهمی در زندگی کودک بازی میکند و از طرف دیگر وسیلهای بدون هزینه و در دسترس برای همه والدین و افراد است. به همین دلیل هم هست که استفاده از قصه کودکانه در رشد و تربیت کودکان در عین مؤثر بودن، ساده و مقرونبهصرفه هم است. باوجوداین همه مزایایی که یک قصه کودکانه برای کودکان دارد، متأسفانه حقیقت گویای این است که در خیلی از مواقع والدین و معلمان از این ابزار تربیتی مؤثر و ساده غافل شدهاند.
قصه کودکانه انواع مختلفی دارند که عبارتاند از:
قصههای سحر و جادویی-قصه های حیوانات (تمثیلی و نمادین)- قصههای دینی و تاریخی- قصههای پهلوانی و اساطیری- قصههای اجتماعی- قصههای اخلاقی و قصههای خندهدار.
هرکدام از این نوع قصهها و آموزهها، نکاتی پندآموز در دل خوددارند که کودک با شنیدن آنها میتواند پی به نکات و آموزههای آن ببرد و از آنها در زندگی خود بهره گیرد. درواقع همه قصهها با هر نوع مضمونی پیامها و ارزشهایی را به کودک منتقل میکنند که کودک در اثر شنیدن، تکرار شدن و حتی فکر کردن به قصه میتواند این پیامها را جذب کند و ارزشهای اخلاقی، خانوادگی و اجتماعی را دریابد. همچنین غیرمستقیم بودن این پیامها و نکات پندآموز باعث جذابتر و دلنشینتر شدن این پیامها میشود.
ناگفته نماند که هنر قصهگویی هم اهمیت بسیاری دارد. والدین و معلمان در هنگام بیان قصه کودکانه نباید تمام ماجراهای داستان را با عبارتی واضح و روشنبیان کند، بلکه بهتر است با اشاره مختصری از آن بگذرد تا کودک فرصت پیدا کند که بیشتر تفکر و تخیل کند تا هم قوهی هوش و فکر او تقویت شود و هم قوهی تخیل و تجسم او.
همچنین یک قصه گوی خوب نباید قصه کودکانه را طوری ساده و بیحال تعریف کند که کودک تمایلی به شنیدن ادامهی ماجرا نداشته باشد، بلکه باید هر قصه را متناسب با موقعیتها و ماجراهای داستانی با هیجان و حالت خاصی بازگو کند تا کودک نیز به وجد آید و با شور و اشتیاق به قصه گوش فرا دهد و باعث شادی و لذت در او شود.
والدین و معلمان بهتر است برای کودکشان قصه کودکانهای را انتخاب کنند که متناسب با سطح سواد آنها باشد و به سطح سن آنها بخورد. یک بچه نوآموز تنها قادر است متنهای ساده را درک کند و هر چه سطح سنی و سواد او افزایش یابد میتواند بهمراتب متنهایی با دایره لغات و کلمات گستردهتری را درک کند.
والدین و معلمان هرچقدر با ادبیات کودکانه و نحوه بیان قصه کودکانه آشنایی بیشتری داشته باشند بهتر میتوانند با کودک ارتباط برقرار کنند و تمام آن مهارتها و اطلاعاتی را که لازم است کودک در رابطه با مسائل و مشکلات زندگی خود بیاموزد را در قالب داستان برای کودک آموزش دهد و به ارزشهای تربیتی و اخلاقی کودک بابیان انواع قصههای کودکانه بیفزاید. والدینی که تسلط کافی روی کلمهها دارد از ارزش آنها باخبر است، میتواند تأثیر شگرفی روی کودکی که قصه را میشنود بگذارد. استفاده درست از صفتها و قیدها، استفاده بهموقع از تمامی زیروبمها و طنینی که صدایش میتواند ایجاد کند تا قصه را به بهترین نحو به گوش کودک برساند نیز امر مهمی است که قصهگو باید در هنگام بیان قصه شب کودکانه قدیمی در نظر داشته باشد. درواقع ابزار اصلی قصهگو برای انتقال مفاهیم و پیامدهای قصه برای کودک، صداها و کلماتی است که ادا میکند. چراکه اگر قصهگو در استفاده از کلمهها و صداهای خود در هنگام بیان قصه کودکانه دقت کافی نداشته باشد، حتی بیان بهترین و هیجانانگیزترین داستانها هم ضعیف از کار درخواهد آمد.
حتی رفتار و چهره و حرکات قصهگو تأثیر بسزایی بر روی کودک دارد. علاوه بر اینکه به کلماتی که از گوینده ادا میشود توجه دارد، در تمام مدت نیز به قصهگو چشم میدوزد. حرکات و چهره قصهگو غالباً آیینهی تمامعیار آن قصه است و به آنچه میشنود جان میبخشد؛ بنابراین والدین و معلمان باید قصه گوی خوبی برای کودک باشند تا بتوانند پیامها و نکات آموزندهی داستان را به بهترین نحو به کودک منتقل کنند.
آیا قصه کودکانه قدیمی هم موردپسند کودکان امروزی است؟
بعضی از کودکان هنگام خواب هزاران بهانه میآورند تا بتوانند از خوابیدن فرار کنند و گاهی وقتها هم والدین کودکان را بهزور میخوابانند. اما یکراه حل مناسب این است که والدین شبها برای کودک خود یک قصه وقت خواب را برای دلبندشان انتخاب کنند و با آرامش برایش بخوانند. پس اگر شما هم کودک بهانهگیری دارید که وقت خواب میخواهد هر طور که شده از خوابیدن فرار کند، بهتر است برای به خواب رفتن سریع کودکتان برای او قصه تعریف کنید.
قصههای کودکانهای که شما برای کودکتان تعریف میکنید میتواند یک قصه قدیمی باشد و یا یک قصه کودکانه جدید. درواقع فرقی نمیکند که قصه کودکانه شب کودک دلبندتان از نوع داستانهای قدیمی باشد یا امروزی. زیرا کودکان امروزی هم قصههای قدیمی را دوست دارند. چراکه قصد کودکانه قدیمی هم مانند قصه جدید جذابیتها و لذتهای خاص خودش را دارد و کودک به شنیدن هر دو نوع قصه های کودکانه قدیمی و قصه جدید علاقهمنداست.
علاوه بر این کودکان امروزی شنیدن قصه را بهصورت یک فایل صوتی هم دوست دارند که شما میتوانید در برخی شبها از قصههای کودکانه صوتی که بهصورت فراوان در بازار و در اینترنت موجود است استفاده کنید. همانطور که قصههای کودکانه متنی فوایدی برای کودک دارد، قصههای کودکانه صوتی هم دارای مزایایی است؛ به این صورت که شما
میتوانید یک قصه شب کودکانه قدیمی و یا جدید را بهصورت یک فایل صوتی برای کودک خود تهیه کنید و قبل از خواب برای کودکتان پخشکنید و کودک با گوش دادن به آن حافظهاش بهتر میشود و قدرت شنیداریاش هم تقویت میشود.
قصه قدیمی هم مانند قصههای کودکانه امروزی حرفهایی برای گفتن دارد. اتفاقاً قصههای قدیمی شاید گاهی اوقات شیرینتر و جذابتر از قصههای امروزی باشند. بیشتر آنها در بطن خود آدابورسومها و طرز زندگیهای اصیل و محبوب را برای کودک به تصویر میکشند تا کودک امروزی بتواند از سنتها و رسوم قدیمی هم بهرهای ببرد و با آنها آشنا شود. شاید اگر قصههای قدیمی امروزه برای کودکان امروزی بیان نشود و بهکلی فراموش شود، ممکن است کودک هیچوقت فرصت آشنایی با گنجینههایی که در تاریخ گذشته پنهانشدهاند را نداشته باشد و گرفتار تشریفات و آدابورسومهای بیاساس و گاهی اوقات غربزدگیهای دور از اصالت و ریشهدار شود. درواقع شاید بتوان گفت که قصه قدیمی پربارتر و غنیتر از دیگر قصهها هستند و شاید به همین دلیل هم هست که قصههای کهن دوام و بقایی مرموز و شگفتانگیزی دارند که تا به امروز ماندگاری خود را حفظ کردهاند. قصههای ایرانی هم که همیشه پر از مفاهیم و آموزندههای دلنشین بودهاند که معمولاً در درون خود نمونههای اصیل تفکر و تخیل مردم این سرزمین را نشان میدهند. قصه قدیمی علاوه بر اینک مثل سایر قصههای کودکانه سرگرمکننده و لذتبخش است گاهی اوقات کیفیت زندگی و طرز فکر و نیز مباحث ذهنی افراد کهن و اصیل گذشته را برای کودک بازگو میکند.
درواقع میتوان گفت قصه قدیمی یکی از نخستین زادههای طبع و ذوق بشر و قدیمیترین سند زندگی و تفکر و دگرگونیهای حیات افراد کهن بوده است که نسل به نسل تا به امروز ماندگاری خود را حفظ کرده و با آموزندهها و نکات سرشار از پندآموز را برای کودکان امروزی بازگو میکند تا مبادا کودک امروزی از سنتهای اصیل و اصالتهای تاریخی خود فاصله بگیرد و کمکم بهکلی آن را فراموش کند.
از دورترین دورانها قصه شب کودکانه قدیمی در حفظ میراثهای فکری اقوام قدیم تأثیر فراوانی داشته است. قصه کودکانه قدیمی بهترین وسیلهای است که به کمک آن میتوان همهی افکار بلند و آرای مافوق تصور باستانیان را به نسلهای امروزی و بعد منتقل کرد و بهآسانی در اختیارشان گذاشت و آنها هم علاوه بر اینکه میتوانند لذت ببرند حکمتها و بندهایی اصیل را هم میشناسد.
مزیت بارز و تحسینبرانگیز قصه قدیمی، جنبه انسانسازی و تربیتی آن است. بهعبارتدیگر نوع و مضمون قصه هرچه باشد هدف اصلی آن تربیت آدمی و سوق دادن او به کمال انسانی است.
همچنین قصه قدیمی به این دلیل میتواند بیشتر مورد تحسین و ستایش قرار گیرد که ازلحاظ هنری و فنی با قصههای امروزی متفاوت است. هرچقدر که قصه قدیمی سرشار از نکات و آموزندههای پربار و اصیل است. متأسفانه بیشتر قصههای امروزی به دلیل تقلید از قصههای غربی کاملاً سطحی و بیمحتوا است که نه به درد کودکان میخورد و نه به درد بزرگسالان. نه کودکان میتوانند پندهایی از آن بیاموزند و نه چیزی عاید بزرگسالان میشود که بتوانند از آن برای آموزش و انتقال مفاهیم تربیتی به کودکانشان استفاده کنند و بهراستی خواندن آنها گاه نفرتآور و فهمیدن آنها برای هر دو گروه مشکل است، به این خاطر که بههیچعنوان بر خلقیات و روحیات ایرانی تکیه ندارد و از فرهنگ و آدابورسوم اصیل ما آب نخورده و ریشه نگرفته است.
اساس قصه های کودکانه اصیل ایرانی بر اسلوب متین و معقول قرار داشته و در مناطقی که عوارض فرهنگ و تمدن امروزی هنوز اصول آن را در هم نریخته است، هنوز هم بر همین پایه استوار است که برای کودک قصه کودکانه اصیل و ریشهدار تعریف میکنند و این کار همانطور که قبلاً هم اشاره شد فواید بسیاری داشته و دارد که یکی از فواید آن این است که گوش کودک با حدیث، مشقتها و پستی بلندیهای زندگی آشنا میشود و درنتیجه کودک قوی و شجاع بار میآید و از اوایل زندگیاش همانطور که زیباییها و خوشیهای زندگی را میشناسد، ماجرا و حوادث دشوار و ناهمواریهای آن را نیز میشنود و این نکتههای حیاتی و پندهای قیاسی هم در ذهن او جای میگیرد و بیدار میشود:
که اینک پاسداری و مراقبت از این میراث باارزش و غنی دیگر وظیفه اوست.
که اصول انسانی و ارزشهای اخلاقی کهنه شدنی و فراموششدنی نیست.
که پایبندی به اصول و ارزشهای اخلاقی و انسانی سختیهایی هم دارد.
که اگر حقی به حقداری برسد حیرتآور است ولی محال نیست.
که والاترین و ارزشمندترین هنر آدمی «انسانیت» اوست.
که هر کس از تلاش و کوشش دور بیفتد نمیتواند بهجایی برسد و موفقیت و جایگاهی را از آن خود کند که اجداد و نیاکانشان چقدر خوشتر، راضیتر و سوزندهتر بودهاند.
و از همه مهمتر کودکان با کمک قصه میتوانند بسیاری از خصوصیات مشرق زمین را بشناسند و دریابند که در چه سرزمینی زندگی میکنند.
فایده و ارزش شنیدن قصه قدیمی به همینجا پایان نمییابد. قصههای کودکانه قدیمی، به همینجا پایان نمییابد. قصههای قدیمی کودکان ما را به این سرزمین و آبوخاک دلبسته میکند و محبت و تعصب نسبت به سرزمینشان را در دلوجان آنان نهادینه میکند و آن را زنده نگه دارد.
و همانطور که پیشتر هم گفتیم، قصه قدیمی، کودک را با آداب، سنتها، آیینها، اصول اخلاقی و تربیتی زادبومش آشنا میکند.
در بعضی داستانها اتفاقات و سختیهایی پیش میآید که کودک بعدها در دوران زندگی خود به انواع مشابه آن برخورد میکند و همین موضوع یعنی آشنایی ذهنی او با اینگونه از مسائل و ناهمواریهای زندگی باعث میشود که کودک روحیه متکی به نفس و جسارت رویارویی با مشکلات را در خود تقویت کند و در روز حادثه دچار سردرگمی و دستپاچگی نشود.
همانطور که در بیشتر قصههای کودکانه قدیمی ماجراهایی پیش میآید و نتیجهای خوب یا بد حاصل میشود. جنگودعوا رخ میدهد، بدخواهی و ظلم بر نیکی و خوبی پیروز میشود اما قهرمان داستان باآنکه در چنگال اهریمنان و دشمنان اسیر است، خود را نمیبازد و باروحیهی شجاعت و دلاوری ایستادگی میکند و چارهای برای خود میاندیشید تا از آن مخمصه رهایی یابد، سرانجام دشمن بدجنس و ظالم به شکلی که پیشبینی آنهم سخت است، به سزای اعمال بد خود میرسد و قهرمان قصه به کمک قدرت تدبیر و زور بازوی خود از مخمصه رهایی مییابد و به هدف انسان دوستانه و خیرخواهانه خود میرسد.
مقام و جایگاه قصه کودکانه قدیمی بسیار ویژه و محبوب همگان است. مردم این سرزمین، از زمانهای بسیار دور پندارها، باورها، افکار، آرزوها و تجارت خود را در قالب قصه ریخته و آن را مانند گوهری کمیاب و گرانقدر به مدور تراشیدهاند و لایههایی بر آن افزوده و عناصری از آن کاستهاند تا درنهایت به شکلی زیبا و قابلستایش درآمده و به دست کودکان امروزی رسیده است که هرکدام از آنها در عین سادگی و صفای بی حاشیه چنان جذاب و دلنشین است که خواننده و شنونده را بیاختیار مجذوب خودش میکند.
قصه کودکانه قدیمی علاوه بر جذابیت طبیعی و زیبایی سادهای که دارد، ازلحاظ اصول داستانپردازی هم بسیار استوار و به هنجار است. هیجان داستان بهموقع، اوج و پستی آن بهجا و هر نکته و پندی چنان در موقعیت مناسبش آمده است که با اصول داستاننویسی امروز خیلی مطابقت دارد و بااینکه در پیمودن راههای پرپیچ و هم و دورودراز و نقل سینهبهسینه بهاجبار دچار تصرفاتی شده و از باورها و افکار گوناگون تأثیر پذیرفته است اما بازهم هنوز که هنوز است سرزندگی و گیرایی و نیروی اثرگذار خود را از دست نداده و در کودکان و بزرگسالان ما اثر خود را میگذارد و با تمامی زوایای آن آشنا میکند.
یکی دیگر از تفاوتهایی که قصه کودکانه قدیمی با داستان امروزی دارد این است که قصههای کودکانه قدیمی معمولاً آغاز میانه و پایان دارند و معمولاً جملههای تکراری آغاز و پایان قصهها را میآرایند اما داستانهای امروزی گاهی از انتهای قصه آغاز میشوند و داستان کودکانه عامیانه بهندرت چندصدایی و چندبعدیاند.
یکی دیگر از تفاوتهای میان قصه کودکانه قدیمی و امروزی این است که: در قصه ، قهرمانها بارها و بارها خودشان را معرفی میکنند و یا حوادث بارها و بارها تکرار میشود (بهویژه از زبان شخصیتها) درحالیکه در قصههای امروزی معمولاً حتی یک کلمه اضافه هم نباید وجود داشته باشد و بسیار معمول است که بهطور مثال اگر در آغاز قصه به تفنگی اشارهشده است، تا انتهای قصه همین تفنگ باید شلیک کند.
اما در قصه کودکانه مثل قصه شنگولومنگول تکرار زیادی مشهود است. به این صورت که گرگ در هر بار آمدن به در خانه بزغالهها، حرفهای خود را تکرار میکند و اتفاقات داستان هم چندین بار تکرار میشود.
همچنین پیام و شیوه ارائه پیام قصه در قصههای قدیمی و امروزی متفاوت است. به این صورت که قصههای امروزی معمولاً پیام خود را بهصورت پنهان ارائه میدهند درحالیکه قصه کودکانه اساس آفرینش خود را بر ارائه پیامهای اخلاقی پایهگذاری کردهاند؛ پیامهایی که بهروشنی و وضوح بیان میشوند.
در قصههای کودکانه قدیمی شخصیتهای داستان معمولاً مطلق هستند: یا سپید یا سیاه؛ یا بد بد یا خوب خوب؛ یا فرشته یا دیو؛ یا خدا یا شیطان و معمولاً حوادث و ماجراها ارتباط تنگاتنگی با یکدیگر ندارد و توالی داستانی کمتر است.
قصه کودکانه گاهی جنبهی خبری و مستقیم دارد و به دلیل اینکه افراد عادی آن را ساختهاند، از شیوههای غیرمستقیم هنری استفاده نمیکند.
در قصه کودکانه قصهها معمولاً در قالب قصههای بومی، افسانه، قصههای واقعی و حکایت ارائه میشود اما قصههای امروزی معمولاً در قالب داستان خیلی کوتاه (مینی مال)، داستان کوتاه، داستان بلند و داستان خیلی بلند (رمان) ارائه میشوند.
بنابراین معمولاً مزایا و فوایدی که قصه کودکانه دارد بیشتر و غنیتر از قصههای امروزی است. والدین و معلمان میتوانند با بهرهگیری از قصه کودکانه قدیمی تمام ارزشها و اصول انسانی را غیرمستقیم به کودک بیاموزند و نیز آنها را با آدابورسومها و سنتهای اصیل سرزمینشان آشنا کنند .
نویسنده : محمدرضا تیموری
عشق و علاقه به رشد و موفقیت و رسیدن به سطح والای لیاقت ها را مهمترین اصل در رسیدن به خواسته ها می دانم