زندگینامه دانته آلیگیری تاریخ نویسندگی ، فراز و نشیب های فراوانی را پشت سر گذاشته است .
زندگینامه دانته آلیگیری در پس هر فراز و فرود این دشت ، نام هایی نهفته است که هر کدام برگی از هویت و شناسنامه ی نویسندگی در سر تا سر جهان را رقم زنده اند .
مطالعه ی تاریخ زندگانی آنان و سیری در احوالات و آثار آنها ، نمایی هر چند کوتاه و گذرا ، اما عمیق و قابل تامل به ما هدیه می کند .
در دل هر یک از کلمات آنان ، گنجینه ای از رازها و معانی نهفته است و در پیاپی سطور پربار آنان ، رازهایی برای نویسندگان .
قصد ما همگام شدن و سفر به زمانه و زندگی آنان است تا با ذهن و زبان آنان بیش از پیش آشنا شویم و از این هم صحبتی ها خوشه ای چند پی توشه ی نویسندگی خود برداریم .
در این برهه از زمان، دفتر زندگانی ” دانته آلیگیری ” ، نویسنده ایتالیایی و خالق اثر جاودانه “کمدی الهی” را ورق میزنیم به امید آنکه برگی چند به یادگار نصیب دوستداران خود کند .
زندگینامه دانته آلیگیری
دانته آلیگیری نویسنده ی شهییر ایتالیایی ، در ۶ جولای سال ۱۲۶۵ در فلورانس ایتالیا دیده به جهان گشود. وی خانواده ای متوسط داشت و خانواده اش از وضع مالی خوبی برخوردار نبودند. وی دوران کودکی بسیار سختی را پشت سر گذاشت. چرا که زمانی که او بدنیا آمد ، پاپ و سلطنت وقت ، با یکدیگر درگیر بودند و این مسئله برای او معضلات بسیاری ایجاد کرد. چرا که بنا بر گفته ی خودش من در زمانه ای بدنیا آمدم که همه چیز آشفته بود. هیچ کس به محبت اعتقادی نداشت. همه به دنبال نیرنگ بودند تا که تنها خود را زنده از جنگ خارج کنند .
از سویی دیگر اما خانواده ی دانته نیز بخشی از این جنگ بودند و از پاپ حمایت می کردند. سر انجام پس از اینکه حزب پاپ توانست در جنگ نظامی با سلطنت پیروز شود ، اوضاع کمی آرام تر شد و خانواده ی دانته نیز از این قضیه سود فراوان بردند. از آنجا که خانواده ی وی طرفدار پاپ بودند ، بعد از پیروزی به این دلیل که پدرش یک وابستگی سیاسی به پاپ داشت ، در معرض ثروت و قدرت اجتماعی قرار گرفت و این مسئله باعث شد که وضع مالی آنها نیز بهتر شود. اما این میان دانته ، هیچ میلی به آن نداشت که وارد بازی های سیاسی شود و یا اینکه بخواهد خودش را درگیر جنگ های موجود میان افراد پاپ و اهل سلطه کند .
با این اوصاف اما دانته آلیگیری تحصیلاتش را در یک مدرسه ی مذهبی شروع کرد. او در تمام سالهایی که در آن مدرسه ی مذهبی درس می خواند ، رنج و درد بسیاری را تحمل می کرد. به این دلیل که او معنای آزاد اندیشی را از همان کودکی و با توجه به مشاهداتی که از جنگ ها و وضعیت آشفته ی فلورانس در ذهن داشت ، دریافته بود و این قضیه برای او رنج فراوان به همراه داشت ، چرا که او نمی توانست خود را در یک فضای بسته ی فکری ببیند. دانته پس از به دانشگاه فلورانس رفت و چندی بعد نیز به پالودا رفت تا که تحصیلاتش را تکمیل کند .
دانته آلیگیری در رشته ی فلسفه و اخلاق مشغول به تحصیل بود و یکی از شاگردان برتر این حوزه نیز به حساب می آمد. دانته زندگی پر فراز و نشیبی داشت و شاید بتوان گفت که همین زندگی پر فراز و نشیب وی بود که وی را در معرض عظیم ترین ایده های نوشتاری قرار داد. وی در نه سالگی عاشق دختری به نام ” بئاتریس ” می شود. این دختر یکی از بستگان دانته بوده است. او سالهای سال عاشق او می ماند و سر انجام در نوزده سالگی ، نخستین شعر خودش را در وصف معشوقه اش بیان می کند. البته این شعر به دو بخش تقسیم می شود .
یک بخش به عشق آسمانی و عظمت آن و یک بخش نیز به توصیف یارش می پردازد. اما بعد ، با این که بئاتریس می دانست که دانته او را دوست دارد و برای او سال ها انتظار کشیده است ، اما با کس دیگری ازدواج کرد و این ازدواج صدمات بسیاری به لحاظ روحی به دانته زد. دانته حتی در لحظات پایانی زندگیش نیز این خاطره ی دردناک را به زبان می آورد و قلبی که از جوانی شکسته بود و در او دردی ایجاد کرده بود به اعماق اقیانوس های عشق را به همگان ابراز می کند. اما سالها بعد ، ازدواج بئاتریس نیز دوامی نداشت و او در سن ۲۴ سالگی ، دیده از دنیا فروبست. این اتفاق غم دانته را دو چندان کرد. دانته که هنوز عاشق او بود و او را می پرستید ، در وصف او اشعاری سرود که ین اشعار در طول تاریخ ادبیات عاشقانه ، جز ماندگارترین اشعار هستند. شاید از نگاه دانته غم از دست دادن عشقش بسیار دردناک بود و او را به ورطه ی جنون کشیده بود ، اما نگاه منتقدین ادبی خلاف این مسئله است .
آنان بر این اصل معتقدند که مرگ معشوقه اش ، یکی از بزرگترین موهبت های زندگی دانته بوده است. چرا که می زمانی که شعر گفتن برای بئاتریس را شروع می کند ، شاعری تازه کار بوده است و شعر هایش هنوز به آن پختگی ادبی نرسیده بودند. اما این فراق و این دردها آنقدر در او تاثیر می کند که وی با گفتن شعرهای متعدد تبدیل به یک شاعر بسیار بزرگ و شوریده می شود و آثارش در زمینه ی شعر یکی از ماندگار ترین آثار تاریخ ادبیات جهان می شود. اما بعد ، یکسال بعد از اینکه معشوقه اش مرگ را در آغوش می گیرد .
برای فراموش کردن بئاتریس تصمیم می گیرد که با زنی دیگر به نام جما ازدواج کند. اما این ازدواج به هیچ وجه نمی تواند یادگاری و زخمی که بئاتریس بر روی قلب او گذاشته بود را محو کند. دانته به هر طریق در سن سی سالگی ، همه ی این مسائل را رها کرده و شروع به فعالیت های سیاسی می کند. او وارد جنگ فلورانس می شود و سعی می کند که دردهای خویش را از طریق زورآزمایی و جنگیدن با آنان که به فلورانس حمله می کردند ، التیام بخشد. وی پس از چندین سال تبدیل به یکی از بزرگان فلورانس شد و ریاست دیوان عالی کشور را بر عهده گرفت .
وی در زمانی که به این کار مشغول بود ، جایگاه واقعی خود را بعنوان یک آزادی اندیش تثبیت نمود. او در یکی از سخنرانی هایی که در این مسند کرد ، آنچنان پاپ را به نقد کشید که شور عظیمی از یک بیداری و آگاهی علیه پاپ در جامعه ی فلورانس شکل گرفت. این سخنان اما برای او بسیار دردسر ساز شد. پاپ که در ان زمان تنها چند ماه بود روی کار آمده بود ، تصمیم می گیرد که اولین حکم اعدام خویش را برای دانته صادر کند .
دادگاه به طور غیابی تشکیل می شود و وی به جرم سو استفاده از اموال دولتی ابتدا به پرداخت جریمه نقدی و سپس به دو سال تبعید و محرومیت ابدی از حقوق مدنی محکوم می شود. دانته در این بازه از فلورانس فرار می کند و پاپ برای دستگیری او نیز جایزه می گذارد. اما از آن تاریخ دیگر دانته کسی نبود که همه ی مردم به آن احترام بگذارند و دارای یک وضع مالی خوب و یک مقام اجتماعی باشد .
او هر روز پیرتر می شد و آواره تر . از آنجایی که این حکم نه تنها برای خود او ، بلکه برای خانواده اش هم صادر شده بود ، او عملا دیگر هیچ راهی برای رسیدن به شادی دوباره در زندگی نداشت. دادگاه حکمی هم صادر کرده بود مبنی بر اینکه خانواده ی او نیز به هیچ وجه حق خروج از فلورانس را ندارند و این نیز غمی بر غم های دانته افزوده بود. دانته با شرایطی که برایش پیش امده بود تا به آخر عمر موفق به دیدار خانواده و همسرش نشد. اما بعد وی در شب ۱۴ سپتامبر ۱۳۲۱ در حالی که از شدت فراق می سوخت و دردهای زمانه بر سر او فرود آمده بودند ، این دنیا را ترک گفت .
آثار دانته آلیگیری
- کمدی الهی
- ضیافت
- آهنگها
- سلطنت به زبان لاتین
- زندگانی نو
مروری بر آثار و اندیشه ها دانته آلیگیری
دانته آلیگیری یکی از بزرگترین نویسندگان تاریخ ادبیات است. وی در دوران زندگی خود ، کتاب های زیادی را مورد نگارش قرار داده است که همه ی این کتاب ها از لیست پر مغز ترین کتاب های تاریخ ادبیات و همچنین پر فروش ترین های آن محسوب می شوند. معروفترین اثر ادبی ای که او خلق کرده است ، کمدی الهی است. این کتاب در سه بخش که به ترتیب دوزخ ، برزخ و بهشت است ، نگاشته شده است و به درکی جدید از ساختار و ساز و کار جهان هستی می پردازد. این کتاب شامل ۳۴ سروده برای دوزخ است و ۳۳ سرود در باب بزرخ را نیز شامل می شود. وی در بخش پایانی کتاب نیز ۳۳ سرود برای بهشت سروده است. تمرکز او بر روی این اعداد نقد های بسیاری را به همراه داشته است ، اما اکثریت منتقدین بر این باورند که عدد به سن عیسی مسیح در زمانی که بر روی صلیب رفت شاره دارد. این کتاب به نوعی حتی شرح زندگی دانته نیز می باشد. البته با این تصور که دانته این کتاب را با در نظر گرفتن شرایط زندگی خود نوشته است ، می تواند این تفکر را نیز در بین منتقدین زنده کند که او بر اساس یک تصور قدیمی که در آیین کابالا وجود داشته است ، این چنین برداشت کرده است که در زندگی ۳۳ درخت هستی وجود دارد و هر کدام از این درخت ها یک راه برای رسیدن دارند که می شود مجموعا ۳۳ راه ، اما از این بین یک راه دیگر نیز وجود دارد که به خدا می رسد و او عدد ۳۴ را نیز به همین دلیل آورده است. حال اینکه او این عدد را متمرکز بر روی دوزخ کرده است ، مسئله ای است که خود جایی بررسی مفصل دارد. اگر میل به آن دارید که راز این اعداد را بدانید و بیش از پیش با او آشنا شوید ، باید به شما بگوییم که کمدی الهی در لیست صد کتاب برتر قرار دارد و ما آن را در کمپین صد رمان برتر بررسی کرده ایم. می توانید برای کسب اطلاعات بیشتر سری به این مقاله ی مفصل بزنید و از اطلاعاتی که در اختیارتان گذاشته ایم ، کمال استفاده را ببرید.
شاید این ها را هم دوست داشته باشید
نویسنده : محمدرضا تیموری
عشق و علاقه به رشد و موفقیت و رسیدن به سطح والای لیاقت ها را مهمترین اصل در رسیدن به خواسته ها می دانم
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.