مروری بر زندگینامه دانیل دفو ، به همراه لیست آثار و شرحی بر افکار و اندیشه هایش

زندگینامه دانیل دفو تاریخ نویسندگی ، فراز و نشیب های فراوانی را پشت سر گذاشته است .
زندگینامه دانیل دفو در پس هر فراز و فرود این دشت ، نام هایی نهفته است که هر کدام برگی از هویت و شناسنامه ی نویسندگی در سر تا سر جهان را رقم زنده اند .
مطالعه ی تاریخ زندگانی آنان و سیری در احوالات و آثار آنها ، نمایی هر چند کوتاه و گذرا ، اما عمیق و قابل تامل به ما هدیه می کند .
در دل هر یک از کلمات آنان ، گنجینه ای از رازها و معانی نهفته است و در پیاپی سطور پربار آنان ، رازهایی برای نویسندگان .
قصد ما همگام شدن و سفر به زمانه و زندگی آنان است تا با ذهن و زبان آنان بیش از پیش آشنا شویم و از این هم صحبتی ها خوشه ای چند پی توشه ی نویسندگی خود برداریم .
در این برهه از زمان، دفتر زندگانی ” دانیل دفو ” ، نویسنده انگلیسی و خالق اثر جاودانه “رابیسنون کروزو” را ورق میزنیم به امید آنکه برگی چند به یادگار نصیب دوستداران خود کند .
زندگینامه دانیل دفو
دانیل دفو نویسنده ی شهیر انگلیسی زبان در سال 1660 میلادی در لندن دیده به جهان گشود. خانواده ی او یکی از دشمنان و مخالفان سرسخت کلیساها در انگلستان بودند و این مسئله در زندگی و افکار دانیل دفو بسیار در طول زندگی تاثیر گذاشته است .
دانیل دفو تنها چهارده سال داشت که در آکادمی منسوب به مخالفان زبان فرانسوی در انگلستان ، اسپانیایی را به همراه درس تاریخ آموخت و در درس جغرافیا نیز تسلط ویژه ای پیدا کرد. دفو پس از این که تحصیل خویش را تمام کرد روی به تجارت آورد و به فرانسه و اسپانیا سفر کرد .
اما بعد دانیل دفو در سن 59 سالگی روی به نوشتن می آورد. او در حالی این کار را می کند که تقریبا هیچ کس فکرش را هم نمی کرد که از دل فردی که در عمرش دست به قلم نشده است ، چنین شاهکارهایی خلق شود. دفو در تمام زندگی خودش ، بنا به آنچه که شاید از خانواده ی دانیل دفو به ارث رسیده بود ، با کلیسا مخالف بود و این را نیز در تمامی نوشته های خویش بیان می کرد .
البته باید به این نکته نیز اشاره کنیم که این مخالفت ، یک مخالفت اعتقادی عوامانه نبوده است ، بلکه دارای ریشه های نظری بوده و وی به این علت که صاحب علم بوده است ، نوع نگاه متفاوتی را به انتقاد از کلیسا ارائه می کند. وی کلیسا را عامل بسیاری از مشکلات اجتماعی و مذهبی می داند و معقتد بوده است که کلیسا بیشترین سهم را در رکود اخلاق در جامعه دارد و او برای این کار در نوشته های بسیاری خواستار دگرگونی وضعیت کلیساییان شده است و اصلاح را حق جامعه ی خویش دانسته است. اما بعد ، مدتی نیز برای چندین بار ، به دلیل نوشته هایی که در نقد کلیسا داشت ، دستگیر می شود و در خلال یکی از این دستگیری ها به زندان نیز می افتد .
جرم دانیل دفو در به زندان افتادن ، تحریک افکار عمومی بوده است . دانیل دفو را در غل و زنجیر کردند و به تیر های چراغ در شهر بستند تا همگان عاقبت کسی که به کلیسا انتقاد می کند را ببیند. عمده ی نوشته های او در انتقاد به کلیسا زبانی طنز داشت. در واقع او بهترین شیوه برای ارتباط گرفتن با جامعه ی خویش و نفو به دل آن ها را طنز می دیده است .
دانیل دفو همیشه سعی داشته است که با نوشته های طنز خود ، تفکر اصلاح طلبانه ی خود را نسبت به اصلاحات مذهبی ، اقتصادی و به طور کلی ساختار گرایانه را نشان دهد. .دفو پس از اینکه از زندان آزاد می شود ، تفکر خود را بر روی اتحاد می گذارد و بر این باور پایبند می شود که تنها با اتحاد است که می توان انگلیس را نجات داد. او سراغ بریتانیای بزرگ می رود و در جریان این اتحاد نیز تبدیل به یک مامور مخفی می شود. دفو ، همانطور که پیش تر گفتیم در سالهای پایانی زندگی خویش دست به نوشتن به طور حرفه ای می برد. او سالهای پایانی خویش را بر این روال می گذارند که تخیلات سالها سفر را به تصویر کشد .
دانیل دفو سالها در جریان سفرهای تجاری و مبارزه های اصلاح طلبانه با انسان ها ، طبیعت و جوامع مختلف دیدار کرده بود و این امر در سنی که تقریبا می توان از آن بعنوان کهنسالی یاد کرد ، در او یک ساختمان زیبایی شناسانه ایجاد میکند و وی غرق در ادبیات داستانی می شود. او از دوران جوانی همیشه علاقه به ماجراجویی داشت و همین امر نیز حتی از او یک تاجر ساخت و سپس یک اصلاح طلب. او در سال 1719 کتابی را تحریر کرد که رابیسنون کروز نام داشت. کتابی که ادبیات دنیا را متحول کرد و افق های جدیدی را به روی نویسندگان سر تا سر دنیا و منتقدین ادبی سراسر دنیا گشود. دانیل دفو با نوشتن رابیسنون کروز در دنیای ادبیات خود را به جاودانگی رساند .
او بنا بر آنچه که تاریخ روایت می کند. در آوریل سال 1719 رمان معروفش را به نام رابیسنون کروزو به چاپ رساند.این کتاب ، ساز و کاری بسیار جدید برای ادبیات تعیین کرد و تمامی معادلات ادبی تا به زمان خویش را در حوزه ی ادبیات داستانی بهم زد. این کتاب به نوعی یک ایجاد چالش در برابر وضعیت زمانه ی خویش بود. همانطور که بارها اشاره کرده ایم ، او یک اصلاح طلب بود و این امر اصلاح طلبی ، از یک دیدگاه فکری برای او تبدیل به یک شخصیت شده بود و این شخصیت تا پایان عمر در جای جای نوشته هایش نمایان بود .
او در این کتاب از طریق نمایش یک تصویر خیالی از سرزمینی خیالی ، مشکلات مختلف انگلستان آن زمان را به تصویر می کشد و سعی می کند با فضاسازی های محتوایی آنچه در ذهن دارد را برای مخاطبان بیان کند. آنچه که در خلاصه ی این کتاب به روایت مرجان رضایی مترجم صاحب سبک این کتاب آمده است ، اینگونه است که : ” رابینسون یک جوان از خانواده اشرافی است که برای مبارزه با خواسته خانوادهاش مبنی بر ادامه دادن شغل موروثی شان، به یک سفر دریایی میرود. در این سفر گرفتار طوفانهای وحشتناکی میشود .
بعد از نجات از طوفان کشتی کوروزوئه و همراهانش دچار آسیب میشود و او به تنهایی به ساحل جزیرهای دورافتاده میرسد. اگرچه رابینسون یک قهرمان نمایشی و یا ماجراجویی بزرگ نیست، اما خصوصیات شخصیت منحصر به فردی دارد که او را مورد توجه مخاطبانش قرار داد. پشتکار او در گذران ماهها برای ساخت یک بلم و تمرین سفالگری، از جمله خصوصیات قابل ستایش اوست .
علاوه بر این چاره جویی او در ساخت یک خانه، تولید لبنیات، ساخت آلاچیق، خانه روستایی و استبل بزها، و تقریباً ساختن همه مایحتاج زندگی، بسیار جالب و ستودنی است.” . این کتاب تحسین های بسیاری از سوی ادیبان بزرگ دنیا را به همراه داشت. ژان ژاک روسو این کتاب را نماد آگاهی می دانسته است و بیان کرده است که : ” آرزو دارم که همه ی انسان ها علی الخصوص جوان ها آن را بخوانند تا در زندگی آزادگی و سازندگی را بیاموزند. ” .
همچنین کارل مارکس نیز این کتاب را جلوه ی حقیقی مبارزه با استعمار می داند و این کتاب را راهنمای آنان که می خواهند با ظلم مبارزه کنند ، قلمداد می کند. همچنین معروفترین نویسنده ی بریتانیا در ادبیات داستانی ، جیمز جویس ، این کتاب را یکی از برترین کتاب های مطالعه شده در عمرش میداند. وی در 24 آوریل 1731 در لندن در گذشت.
آثار دانیل دفو
- رابینسون کروزو
- رکسانا
- کامیابیها و شکستهای مل فلانرز معروف
- کلنل جک
- زندگی کاپیتان سینگلتون دزد دریایی
- یادداشتهای سال طاعون
- مرد انگلیسی اصیل
- خاطرات یک شوالیه (خاطرات یم سوارکار)
- سیری در سراسر جزیره بریتانیای کبیر
- تاریخ سیاسی شیطان
- تاجر کامل انگلیسی
- کوتاهترین راه برای پایان غائله ناسازگاران
مروری بر آثار و اندیشه ها دانیل دفو
دفو ، میراث ادبیات انگلستان است. او رمانی نوشته است که بیش از سه قرن استوار مانده است و هنوز هنوزه نیز مخاطبان خود را دارد و هر ساله افراد بسیاری از سراسر جهان آن را ترجمه می کنند و میلیون ها نفر از مردم این کره ی خاکی آن را مطالعه می کنند. همچنین این کتاب یکی از کتاب های برتر دنیاست که ما نیز آن را در کمپین صد رمان برتر خدمتتان تحلیل کرده ایم. اگر قصد دارید که یکی از آثار ماندگار ادبیات دنیا را مطالعه کرده و درباره ی آن اطلاعات کافی داشته باشید ، می توانید به این صفحه رجوع کرده و تحلیل ادبی این کتاب را که توسط گروه فرهنگ و ادبیات تیم مطالعاتی تیموری فراهم شده است را مطالعه کنید .
در ادامه بخش هایی کوتاه از رابیسنون کروزو را با هم مطالعه می کنیم :
- بنابراین، ترس از خطر، ده هزار بار ترسناک تر از خود خطر است.
- این افراد نمی توانند از چیزهایی که خدا بهشان داده، لذت ببرند چرا که فقط چیزهایی که بهشان نداده را می بینند. به نظرم، تمام نارضایتی های ما برای چیزهایی که می خواهیم، از نیاز به شکرگزاری برای چیزهایی که داریم، نشأت می گیرد.
- بنابراین ما هیچ وقت به درک درستی از وضعیتی که در آن قرار داریم، نمی رسیم تا این که آن وضعیت از طریق وضعیت های مخالف و متناقض، برای ما روشن شود.
نویسنده : محمدرضا تیموری
عشق و علاقه به رشد و موفقیت و رسیدن به سطح والای لیاقت ها را مهمترین اصل در رسیدن به خواسته ها می دانم
امتیاز بدی، من انرژی می گیرم.شاد باشید و پرانرژی دوست عزیز
دیدگاهتان را بنویسید