ما قصد داریم مقاله گروس عبدالملکیان و هر آنچه که باید از زندگی و آثارش بدانید را به دو مدل متنی و صوتی برای راحتی کار شما عزیزان در اختیار تان قرار دهیم
در این بخش از زندگینامه نویسندگان آشنا می شویم با نویسنده زیر :
گروس عبدالملکیان و هر آنچه که باید از زندگی و آثارش بدانید
تاریخ نویسندگی ، فراز و نشیب های فراوانی را پشت سر گذاشته است. در پس هر فراز و فرود این دشت ، نام هایی نهفته است که هر کدام برگی از هویت و شناسنامه ی نویسندگی در سر تا سر جهان را رقم زنده اند.مطالعه ی تاریخ زندگانی آنان و سیری در احوالات و آثار آنها ، نمایی هر چند کوتاه و گذرا ، اما عمیق و قابل تامل به ما هدیه می کند.در دل هر یک از کلمات آنان ، گنجینه ای از رازها و معانی نهفته است و در پیاپی سطور پربار آنان ، رازهایی برای نویسندگان.قصد ما همگام شدن و سفر به زمانه و زندگی آنان است تا با ذهن و زبان آنان بیش از پیش آشنا شویم و از این همصحبتی ها خوشه ای چند پی توشه ی نویسندگی خود برداریم.در این برهه از زمان، دفتر زندگانی ” گروس عبدالملکیان ” ، شاعر ایرانی و خالق کتاب “حفره ها” را ورق میزنیم به امید آنکه برگی چند به یادگار نصیب دوستداران خود کند.
زندگی نامه
گروس عبدالملکیان در ۱۸ مهر ۱۳۵۹ در تهران چشم به دنیا گشود. پدر گروس محمدرضا عبدالملکیان از شاعران بزرگ معاصر ایران است. وی دوران کودکی را در نهاوند گزارند و در فضایی ادبی به رشد و نمو پرداخت.گروس استعداد فوق العاده ای در نوشتن شته و همین امر باعث شد که در سن ۱۱ سالگی شروع به نوشتن کند و اشعار خود را در بعضی از مجلات به چاپ برساند.از سال ۱۳۷۷ مطالعهٔ نقد و نظریه ادبی را آغاز کرد او برخی از شعرهایش را در مجموعه ای گرد هم آورده و در کتاب اول خویش که در سال ۸۱ به چاپ رسیده است ، منتشر می کند.اکنون نیز کارگاههای شعر گروس عبدالملکیان در شهر کتاب مرکزی، دانشگاه علامه طباطبایی و خانه فرهنگ تجریش برگزار میشود. همچنین وی از سال ۱۳۸۷ تا کنون سخنرانیهای زیادی با موضوعات متنوع ادبیات مدرن ایران و غرب در دانشگاههای تهران، شهید بهشتی، صنعتی اصفهان، امیرکبیر، آزاد تهران و… داشته است.گروس عبدالملکیان در سال ۱۳۹۰ مجموعه شعر حفرهها را در نشر چشمه منتشر کرد که با استقبال بسیارگسترده مخاطبین مواجه شد و طی یک سال پانزده هزار نسخه از آن به فروش رسید.گروس عبدالملکیان علاوه بر مخاطبان گسترده اش ، نظر منتقدان ادبی را نیز به خود جلب کرده و بسیار مورد توجه شان قرار گرفته است.طی این سالها درباره آثار گروس عبدالملکیان، منتقدان نام آشنایی صحبت به میان آورده اند که از میان آنان می توان به نام هایی چون :منوچهر آتشی ، محمدعلی سپانلو ، حافظ موسوی ،فرزان سجودی ،مفتون امینی ، دکتر امیرعلی نجومیان ، سیفالله صمدیان ، بهزاد خواجات ، رضا چایچی ، محمود معتقدی ، مهرنوش قربانعلی ، آتفه چهارمحالیان ،علی مسعودینیا ، بهاره رضایی ، مهدی مظفری ، علیرضا عباسی و مجتبی پورمحسن اشاره کرد. دیگر کتاب او «رنگهای رفته دنیا» ست که در سال ۱۳۸۴ در نشر آهنگ دیگر منتشر شد و در سال ۹۱ چاپ دهم آن به بازار آمد. پس از آن گروس مجموعه شعری را با عنوان «سطرها در تاریکی جاعوض میکنند»، در سال ۸۷ در نشر مروارید به چاپ رساند که این کتاب نیز در طی ۵ سال ۱۲ بار تجدید چاپ شد.بعد از آن در سال ۸۹ گروس عبدالملکیان به دعوتِ نشر چشمه، به عنوان دبیر بخش شعر این انتشارات برگزیده شد و در این موسسه شروع به کار کرده و تا کنون نیز این همکاری ادامه یافته است.او همچنین از سال ۱۳۸۰ تا ۱۳۸۷ با بخش انتشارات دفتر شعر جوان همکاری کرد و از سال ۸۷ به عنوان مسئول آموزش این موسسه، جلسات و کلاسهای زیادی را با حضور ضیا موحد، محمد علی سپانلو، شمس لنگرودی، احمد پوری، حسین پاینده، مصطفی رحماندوست، عباس مخبر و … در دفتر شعر جوان برگزار نمود.او در سال ۱۳۹۱ از دفتر شعر جوان استعفا داد و رسما از این موسسه بیرون آمد. یکی از مهمترین فعالیتهای ادبی گروس عبدالملکیان، جدا از سرایش شعر , و پرداختن به مقاله و نقد، برگزاری کارگاههای شعر است. او کارگاه های بسیاری را از سال ۸۴ تا به کنون برگزار کرده است و در این باب شاگردان بسیاری را تربیت کرده و به جامعه ی شعرای ایران معرفی کرده است. گروس عبدالمکیان یکی از برجسته ترین اساتید حوزه ی شعر است و می توان از او به عنوان یکی از بزرگ ترین اساتید حوزه ی شاعری در ایران معاصر یاد کرد.او این کارگاهها را در موسساتِ متفاوتی چون شهرکتاب مرکزی، فرهنگسرای ملل، خانه فرهنگ تجریش، دانشگاه علامه طباطبایی، دانشگاه شهید بهشتی، دفتر شعر جوان و… برگزار کرده می کند.گروس عبدالملکیان را به جد می توان یکی از طلایه داران موج نوی شعر ایران دانست.
آثار
- رنده پنهان: مجموعه شعر
- رنگهای رفتهٔ دنیا: مجموعه شعر
- سطرها در تاریکی جا عوض
- حفرهها (مجموعه شعر)
- هیچچیز مثل مرگ تازه نیست
- پذیرفتن
مروری بر آثار و اندیشه ها
ایران زمین از دیرباز جایگاه اهل ادب بوده است و در این باب نیز ادیبان برحسته ای به جهان ادبیات معرفی کرده است. شعر و شاعری در ایران قدمتی دیرینه دارد ، از این رو می توان با نگاهی آگاهانه تر و با منابعی گسترده و دقیق به آن پرداخت و شعر و شاعری را در ایران بررسی کرد. گروس عبدالملکیان با توجه به آنچه که در فوق بعنوان پیشینه ی شعر و شاعری در ایران گفته ایم ، شاعری برجسته و صاحب سبک است. گروس اشعاری مستحکم ، با زبانی گیرا و با بیانی بدیع داشته و آثارش یک از یک بهتر ، در رده ی بهترین آثار منظوم ایران معاصر قرار دارد.گروس عبدالملکیان ، شاعری است که احساسش و کلماتش ، مخاطب را درگیر می کند و در نگاهی والاتر ، شعرهای گروس ترجمان احساسات مشترک مخاطبانش در قاب شاعری است. وی علاوه بر شاعری در حوزه ی نقد ادبی نیز فعالیت های بسیاری دارد و در این باب نیز مقالات بسیار عمیق و صاحب معنی ای دارد.یکی دیگر از ویژگی های گروس عبدالملکیان ، که از ثمرات قابل تحسین عمر هنری اش می باشد ، تدریس شعر و برگزاری کارگاه های آموزش و نقد و بررسی شعر است. او در قامت یک استاد صاحب سبک ، صادقانه و با تمام وجود ، به تدریس شعر در ایران پرداخته و علاوه بر تدریس ، حمایت های معنوی بسیاری را در اختیار استعدادهای شاعری گذاشته و آنان را از الطاف خویش بهره مند می کند. شعرهای گروس نمونه ی قابل اعتمادی از موج نوی شعر در ایران است.
در ذیل سه شعر از بهترین اشعار ( از نگاه مخاطبین اشعار )گروس عبدالملکیان را با هم مطالعه می کنیم :
کدام پل؟
دختران شهر
به روستا فکر میکنند
دختران روستا
در آرزوی شهر میمیرند
مردان کوچک
به آسایش مردان بزرگ فکر میکنند
مردان بزرگ
در آرزوی آرامش مردان کوچک میمیرند
کدام پل
در کجای جهان
شکسته است
که هیچکس به خانه اش نمی رسد؟
خواب
حالا که رفتهای، بیا
بیا برویم
بعد مرگت قدمی بزنیم
ماه را بیاوریم
و پاهامان را تا ماهیان رودخانه دراز کنیم
بعد
موهایت را از روی لبهایت بزنم کنار
بعد
موهایت را از روی لبهایت بزنم کنار
بعد
موهایت را از روی لبهایت…
لعنتی
دستم از خواب بیرون مانده است
آواز مه
سینهام را آماده کردهام
بلیط قطار را پاره میکنم
و با آخرین گله گوزنها
به خانه برمیگردم
آنقدر شاعرم
که شاخهایم شکوفه داده است
و آوازم
چون مهای بر دریاچه میگذرد:
شلیک هر گلوله خشمی است
که از تفنگ کم میشود
سینهام را آماده کردهام
تا تو مهربانتر شوی
نویسنده و گوینده : محمدرضا تیموری
عشق و علاقه به رشد و موفقیت و رسیدن به سطح والای لیاقت ها را مهمترین اصل در رسیدن به خواسته ها می دانم
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.