چگونه رمان بنویسیم
چگونه رمان بنویسیم ، این سوال برای کسانی که علاقه خیلی زیاد به رمان و رمان نویسی دارند ، زیاد پرسیده می شود ، البته خوب سوال مهمی است شاید واقعا شما جز آن دسته از کسانی باشید که استعداد رمان نویسی دارید ، و می توانید خیلی خوب در دنیای رمان عمل کنید ،
اما همیشه سوال چگونه رمان بنویسیم در ذهن شما نقش می بندد و شما را درگیر می کند، پس باید چه کار کرد، آیا واقعا ما می توانیم رمان بنویسیم ، این توانایی را داریم، یا رمان نویس ها همگی افراد خبره و کشته کاری هستند که چندین سال پیاپی زحمت کشیدند و تازه الان توانسته اند یک رمان بنویسند .
اما صادقانه باید گفت، که شاید چندین هزار روش وجود دارد که به شما بگوید باید چگونه رمان بنویسیم، افراد زیادی هستند که به ما راهنمایی می دهند، حال این روش ها می توانند درست باشند و یا می توانند غلط باشند .
در این مقاله مجموعه ی از روش های درست رمان نویسی از اساتید برجسته و رمان نویس های خبره جمع آوری شده که شما می توانید با کمک هر یک مسیر رمان نویسی را برای خود همراه و هموار کنید .
پس اگر عزم رمان نویسی دارید، خوب است که این مقاله را بخوانید یا حداقل نگاهی بیندازید .
چگونه رمان بنویسیم : اهمیت طراحی رمان
داستان خوب باید از پشتوانه خوبی برخوردار باشد، یعنی از یک برنامه و طراحی خوبی حمایت شود، تا لذت داستان را در ذهن خواننده ایجاد کند و او را مشتاق به خواندن کند ، این طراحی باید در گوشه گوشه رمان شما همراه باشد ، همچنین این طراحی هم باید قبل از رمان اتفاق بیفتد
که خط داستانی شما چیست قرار از است از چه کسی بگویید، از چه چه چیزی بنویسید و همین طور طراحی تا بعد از ایده اصلی در سر تاسر رمان خود را نشان دهد .
این به این دلیل است که شما ممکن است داستان خوبی را شروع کنید، جرقه خوبی در ذهن شما زده شود
اما در ادامه به خصوص در آخر رمان نتوانید خواننده خود را همراه کنید و جذب کنید، پس طراحی از اهمیت زیادی در مورد اینکه چگونه رمان بنویسیم، دارد .
در این بخش در مورد ایده یابی و طراحی رمان بیشتر راهنمایی اعمال می کنیم .
یافتن ایده و رسیدن به یک طراحی خوب مانند ریاضی و مسائل فرمولی نیست که به شما گفته شود ، چه کار کنید یا این معادلات را حل کنید تا به آن چه که می خواهید برسید ، شما می خواهید بدانید که باید چگونه رمان بنویسیم، این در واقع خلاقیت شما را ابتدا می خواهد، خلاقیت شما که قرار است یک ایده را خوب را پرورش دهد، بسط دهد و یک رمان بنویسد .
در واقع شما باید مدیریت خلاقیت داشته باشید تا اینکه بیشتر از تفکرات منطقی وار و ریاضی گونه بهره ببرید .
شما از خلاقیت خوب می توانید یک ساختار درست سازماندهی کنید و این همان موردی است که در ادامه به آن پرداخته می شود .
اگر شما جز آن دسته از افرادی هستید که قبل از نوشتن رمان وقت زیادی را صرف فکر کردن به رمان می کنید ، یا با شخصیت ها حرف می زنید ، حوادث را کم و زیاد می کنید، و یا در مورد تم داستان تفکرات عمیقی را سپری می کنید ،
مثلا با خود اینگونه فکر می کنید که رمان در مودر حسادت باشد، عشق باشد،حرص و طمع و یا ترکیبی از این موارد باشد؛ بهتر است .
ایم مرحله را برخی از نویسنده های معروف به عنوان کمپوست نام می برند، یعنی قرار است از تکه اجزای خلاقیت ، تفکر و دیگر نیرو های موثر به ماده ای اصلی یعنی ایده و شکل گیری داستان دست پیدا کنیم که بسیار مهم و پر اهمیت هستند .
چگونه رمان بنویسیم : نه مرحله طراحی
اما شما باید قبل از شروع رمان دست به سازمان دهی بزنید.می پرسید سازمان دهی چه چیزی است ؟
باید هر ایده ای که به ذهن شما می خورد آن را یادداشت کنید، تا فراموش نکنید .
چون اکنون حافظه شما به حالتی از همان مرحله کمپوست رسیده است ، یعنی ایده، تفکر و خلاقیت همگی مفید هستند و در عین حال که نمی دانید کدام را چگونه استفاده کنید، در واقع فاسد هستند و باید نوشته شوند تا با یک مدیریت درست بتوانید از آن ها بهره ببرید .
هنچنین نوشتن هر چیزی که در مورد زمان در ذهن دارید باعث می شود این حفره ها و سوراخ هایی که می تواند در ادامه به عنوان یک مانع عمل کنند، از بین بروند و یا اجازه ورود به داخل رمان را نداشته باشند .
در ادامه چند ایده طراحی به شما داده می شود که نویسنده های بزرگ از همین ایده ها بهره برده اند و شما هم می توانید از همین طراحی ها در جهت پیشبرد رمان نویسی استفاده کنید .
چگونه رمان بنویسیم : مرحله اول
در ابتدای مراحل چگونه رمان بنویسیم، بهتر است سریع السیر یک جمله ای که راجع به رمان شما به ذهنتان خطور می کند بنویسید ، مثلا یک زن شکست خورده در عشق خود یک روز صبح هر دو بچه خود را می کشد .
این جمله در واقع شما را کمک می کند که تقریبا بدانید که تم شما مربوط به حسادت ، رقابت عشقی است که زن داستان را گربانگیر کرده و به عنوان یک ضد قهرمان خاکستری می تواند داستان را با کش و قوس های خوب و جذابی همراه کند که برای شما و رمان شما جالب است و می تواند در اذهان ماندگار باشد .
حتی این اولین جمله ای که شما آن را به عنوان طرح ، برنامه اصلی می نویسید بعد ها می تواند همان جمله ای باشد که به صاحبان کتابفروشی ها، خوانندگان و سردبیر به مجلات معروف جهت معرفی کتاب ابلاغ می کنید .
به هنگام عبور از مراحله اول از اینکه چگونه رمان بنویسیم، بهتر است که به چند نکته برای ابزار اولین جمله مورد نظر در مورد رمان خود دقت کنید .
· هر چه کوتاهتر باشد بهتر است یعنی کمتر از ۱۵ کاراکتر یا بیش تر از ۲۰ الی ۲۵ کارکتر نباشد .
· نام مشخصی را در این جمله نگویید، همان طور که در جمله بالا دیدید گفتیم زنی، یا مردی، سرهنگی و یا رهبری اینگونه بهتر است .
· دقت کنید شخصیت اصلی در این داستان کیست و چه می خواهد، برای این یک جمله و یا دو جمله روی همین شخصیت اصلی زوم کند .
· برای این مورد نمونه مثال های زیاد از طرح کتاب های معروف را در روز نامه نیویورک تایمز بخوانید .
چگونه رمان بنویسیم : مرحله دوم
دنبال جمله ای که در قسمت قبلی ساختید باید اکنون یک پاراگراف بسازید ، یک پاراگراف از آغاز ، میانه و پایان داستان که تقریبا در همین پاراگراف سیر تحول، فاجعه، هیجان در مورد شخصیت اصلی به خوبی بیان شود تا مطمئن باشید که قرار است یک ساختار ایده آل را برای رمان خود رقم بزنید .
یعنی این زن که اکنون فرزندان خود را کشته است، اکنون با بَد خویی و خشم همسر خود رو به رو می شود و همسرش قصد دارد او را برای همیشه ترک کند، که با این کار او بیش ا ز پیش در کینه و انتقام شخصی خود فرو می رود و در نهایت همسر و معشوقه همسرش را می کشد و خودش در آتش عشق و انتقام می میرد .
اگر ساختار سه قانون را شنیده باشید، بهتر است که این سه قانون را در رمان خود اعمال کنید،فاجعه اول مربوط به پایان قانون اول است، فاجعه دوم نقطه اواسط قانون دوم است و فاجعه سوم پایان قانون دوم است .
سعی کنید که برای اولین فاجعه ای که در رمان خود می خواهید رقم بزنید از بحران ها و فجایع خارجی استفاده کنید و برای بالایای دوم و سوم سعی کنید توسط تلاش و کوشش شخصیت اصلی خود از شخصیت های دیگر استفاده کنید که در جربان تحول ذهنی و شخصیتی پیش بروند. تا به جایی برسیم که نقطه هیجان اصلی و تنش واقعی رمان قرار دارد .
چگونه رمان بنویسیم : مرحله سوم
در این مرحله باید به سراغ شخصیت های رمان بروید.هر داستانی به کمک شخصیت های خود جان می گیرد و به جلو حرکت می کند . پس سعی کنید سرمایه گذاری های خود را بر روی شخصیت ها به خوبی بارگذاری کنید .
برای این کار در مورد هر یک از کاراکتر های خود از اصلی تا فرعی حدود یک صفحه الی یک صفحه و نصفی بنویسید اما در مورد چه چیزی از شخصیت ها بنویسیم .
· نام شخصیت
· خلاصه یک جمله از داستان مربوط شخصیت
· انگیزه کاراکتر (چه چیزی به لحاظ روحی و انگیزشی می خواهد؟
· هدف شخصیت (آنچه او بطور خاص می خواهد؟)
· درگیری شخصیت (چه چیزی مانع از رسیدن به این هدف می شود؟
· سرنوشت شخصیت (چه او خواهد آموخت، چگونه او را تغییر خواهد داد؟
· خلاصه ای از یک پاراگراف در مورد شخصیت که نوشتید
چگونه رمان بنویسیم : مرحله چهارم
در این مرحله شما دیگر یک ایده خوب از ساختار بزرگ در رمان خود داشته باشید ، که این ایده را می توانید با صرف یک الی دو روز به این ایده بزرگ دست پیدا کنید .
یعنی در اندازه یک پاراگراف بتوانید سیر کلی داستان خود را رقم بزنید و بدانید که بیان داستان شما چگونه است و مهره ها داستان را به دستی بچینید .
فکر نکنید که نوشتن این یک پاراگراف خیلی سخت است ، اتفاقا سرگرم کننده است ، در پایان شما یک اسکلت یک صفحه ای مناسب از رمان خود خواهید داشت ، اگر نتوانستید که یک صفحه از چیزی که باید بنویسید
ننوشتید پس شما در جنگ و رقابت با ایده های زیادی هستید که باید همه آن ها را روی برگه بنویسید و آنکه از همه بهتر است، بر روی کاغذ پیاده کنید .
چگونه رمان بنویسیم : مرحله پنج
دقت کنید که اگر خواستید که رمان خود را چاپ کنید ، ویراستاران معمولا از توصیف شخصیت خیلی خوششان می آید ، بنابراین خیلی بهتر است که یک الی دو روز بر روی ایده و پایان بندی که در بالا بدان اشاره کردیم
بگذارید و همچنین بر روی شخصیت های خود وقت کافی بگذارید، سوال هایی که جواب دادید ، سپس دست به توصیف آن ها را بزنید، از نظر ظاهری، از نظر اخلاقی، چه ربطی به شخصیت اصلی داستان دارند، قرار است چه کار کند، کار او چه ممانعتی در داستان ایجاد می کند و غیره …
چگونه رمان بنویسیم : مرحله شش
در حال حاضر شما یک موضوع داستانی دارید، به همراه توضیحات برای هر شخصیت که باید یک خلاصه داستان از رمان تقریبا با اندازه یک صفحه، هر کدام از پاراگراف های توضیحاتی راجع به شخصیت ها و داستان را به یک صفحه افزایش دهید .
و باید تصمیم های استراتژیک را در مورد هر شخصیت اتخاذ کنید، که با بررسی و چرخش هایی که در طول داستان اتفاق می افتد و چه حال و هوا و شرایطی هر کدام از شخصیت ها و فضای کلی داستان به خود می گیرد .
چگونه رمان بنویسیم : مرحله هفت
در این مرحله شما باید روی همه شخصیت های خود دقت کافی داشته باشید، آن ها را حفظ باشید که بدانید هر یک قرار است چگونه بر دیگر عمل کنند، دقیقا مانند بازی شطرنج که باید درست ان ها را بچینید تا برنده شوید .
شخصیت ها را از تاریخ تولد آن ها تا انگیزه و هدف آن ها گرفته باید نشان دهید که قرار است چه تغییراتی داشته باشند.شما باید شخصیت پردازی درستی از هر یک داشته باشید تا داستان شما به خوبی شکل بگیرد و نواقص تا حد امکان بسته شوند .
چگونه رمان بنویسیم : مرحله هشت
در این مراحل با توجه به خلاصه ها و شرحی که قرار بود از هر شخصیت نوشته شود بهتر است که با دقت و پیگیری بهتری انجام شود،
زیرا در نبود خلاصه و چینش بندی هر کدام تسلطی بر روی شخصیت ها ندارید، نمی دانید قبل و بعد او چه اتفاقی افتاده، چرا کارش باعث شده که بر دیگری تاثیر بگذارد، چرا شخصیت مقابلش را کشت، و اکنون باید چه کار کنیم تا به سزای عملش برسد .
چگونه رمان بنویسیم : مرحله نه
در این مرحله بعد از ایده یابی، نوشتن شخصیت ها و توضیح کلی راجع به آن ها، داشتن صحافی مشخص راجع به آنچه قرار است در داستان اتفاق بیفتد، می توانید کار بازنویسی را انجام دهید.
اینکه برگردید و نوع شخصیت پردازی، هیجانات، گره ه افکنی ها و نقاط عطف را مروری کنید و ببینید آیا مناسب شخصیت اصلی است و جذاب است، چقدر توانسته بر سایر شخصیت ها تاثیر بگذارد .
و خلاصه اینکه بعد از بازنویسی می توانید با رفع اشکالات نگارشی و املایی آن را به دست کسی بدهید که در این زمینه تجربه دارد و می تواند نظر خود را ابراز کند .
دوست دارید نویسنده شوید ؟
کپسول جامع نویسندگی پیشنهاد ماست
صفر تا صد نویسندگی ۲۳ جلسه آموزش تخصصی در حوزه نویسندگی
نویسنده : محمدرضا تیموری
عشق و علاقه به رشد و موفقیت و رسیدن به سطح والای لیاقت ها را مهمترین اصل در رسیدن به خواسته ها می دانم
با سلام ممنون از مطالب مفیدتون
من ۱۲ سالمه و چند ماهی هست که اولین رمانمو شروع کردم و تمام نکات شما رو رعایت کردم . اسم شخصیت اصلی من سابین هسته و بقیه اسماشون ژاپنی هست ولی رمان من ربطی به ژاپن نداره من یه دنیای جدیدو خلق کردم .میخواستم بدونم که این مورد اشکال نداره؟
درود بر شما
خیر اشکالی ندارد دقت کنید مکان و زمان و پیرنگ درستی داستان داشته باشد