تمرین هایی برای نویسندگی
ما در مقاله چگونه نویسندگی را شروع کنیم ؟ مبانی شروع نویسندگی را یاد گرفتیم و حال لازم است که بدانید چه تمرین هایی برای نویسندگی باید انجام دهید
همه ی ما نویسنده ایم. این جمله شاید در نگاه اول کمی عجیب به نظر بیاید. اما اگر باور ندارید ، کافی است چشمانتان را ببندید و به تمامی مهارت های زندگی تان فکر کنید.
شما مهارت های بسیاری دارید . ممکن است شما یک ورزشکار باشید ، یا یک نوازنده ی حرفه ای پیانو و یا یک مدرس ریاضی.
شما تمامی این مهارت ها را بدست آورده اید ، شما هم اکنون صاحب این مهارت ها هستید.حالا تنها کافیست از خود بپرسید که چگونه تک تک این مهارت ها بخشی از زندگی شما شده است و شما صاحب آن ها هستید.
غیر از آن ست که شما با تمرین و استمرار یک امر ، می توانید بر آن مسلط شوید؟
نویسندگی نیز همینطور است.تمرین نویسندگی ، تمرین بسیار نوشتن است.
همه ی افراد تا به حال حداقل یک پیام متنی در زندگی شان نوشته اند.در زمان های قدیم وجود نامه بود و حالا دیگر شبکه های اجتماعی و پیام رسان محل نامه رسانی و پیام های متنی ما هستند.
اگر روزی در دلتان تصمیم به نویسنده شدن داشتید ، یا نه ، تنها دلتان می خواهد در نوشته های روزمره ی تان موفق باشید ، باید بگویم که شما تنها نیاز به تمرین نویسندگی دارید.
تمرین نویسندگی از جمله سرفصل های آموزش نویسندگی می باشد و شما برای آن که یک نویسنده ی موفق شوید ، باید به آن ها تسلط پیدا کنید.
بسیاری از افرادی که وارد حوزه ی نویسندگی می شوند در گام های اول درجا می زنند و پیشرفتی نمی کنند ، گاهی راه چاره را در کلاس های آموزش نویسندگی می بینند و بدانجا هم که می روند ، بر چالش هایشان افزوده می شود.
مهم ترین چالش و معضلی که همه ی مبتدیان نویسندگی با آن روبرو هستند ، یک چیز است و آن : ” از کجا شروع کنم؟ است.
این امر تنها در تمرین نویسندگی نیست ، بلکه آنها برای یادگیری نویسندگی هم می گویند : ” از کدام مجموعه/کلاس آموزش نویسندگی استفاده کنم؟.”
برای نوشتن کتاب هایشان نیز باز همین سوال را می پرسند.باید در کمال صراحت بگویم که این سوال عادی ترین سوالی است که هر نویسنده ای از خود می پرسد و به درازای تاریخ نیز راه حلی برای آن یافت نشده است جز یک چیز و آن ، تمرین نویسندگی است.
تمرین نویسندگی به شما کمک می کند که ذهن تان را در جای درست و با واژگان درست در قالب های صحیح نوشتاری جای دهید تا بتوانید آنچه را که ذهن تان مبنی بر مشاهده ها و شنیده ها صورت داده است ، نگارش کنید.
اگر نمی دانید دقیقا باید از کجا شروع کنید ، باید بگویم که این امر نقطه ی شروع خاصی ندارد ، همین که شما مشغول خواندن این یادداشت هستید ، یعنی نیمی از راه را رفته اید و تمرین نوشتن را شروع کرده اید.
گام اول تمرین نوشتن شاید کمی باور کردنی نباشد ، اما بسیار خواندن است.
تنها با کمی تفاوت که به تفصیل در فهرست پایین به شما خواهیم گفت.پس با این یادداشت همراه شوید تا با یکدیگر تمرین نویسندگی را فرا بگیریم.
سیار مطالعه کنید اما…
یک نویسنده پیش از هر کاری ، باید بسیار مطالعه کند. اگر مدت های زیادی است که سری به کتابفروشی ها نزده اید و یا قفسه ی کتابتان رنگ کتاب جدیدی هم به خود ندیده است باید بگویم که شما سخت راه را اشتباه می روید.
اگر می خواهید یک نویسنده شوید باید کارتان را با کتاب ها شروع کنید و بسیار مطالعه کنید اما..
پاسخ این اما بسیار مهم است. اما تنها مطالعه کافی نیست.شما باید علاوه بر مطالعه ، با کتاب هایی که می خوانید تمرین نویسندگی هم انجام دهید.
یک اصل آموزش نویسندگی ، بازنویسی است. شما باید بخشی از کتاب را بصورت تصادفی انتخاب کنید، آن را جلوی خود بگذارید و بخوانیدش و بعد با روایت خودتان آن قسمت از کتاب را دوباره نویسی کنید.
فعل ها را تغییر دهید ، از واژه های جدید استفاده کنید و حتی می توانید سرنوشت نوشته را نیز عوض کنید.
این نخستین گام است، برای آن که خودتان را در مسیر تمرین نویسندگی قرار دهید.اگر هیچ نقطه ی شروعی به ذهن تان نمیرسد ، بهترین کار این است که تمرین نویسندگی را در ادامه ی خط نویسنده ی دیگر انجام دهید.
یک کاغذ سفید جلوی خود بگذارید و سپس بنویسید
نوشتن را به جریان بیندازید
نوشتن را به جریان بیندازید، اما چگونه؟ کافی است یک کاغذ سفید جلوی خود بگذارید و سپس بنویسید. بدون توقف و فکر این کار را انجام دهید.
اجازه دهید هرآنچه در ذهن شما است، بدون هیچ ویرایشی روی ورقه نوشته شود. به این شیوه، نوشتن آزاد میگویند.
به عقیده جولیان کامرون، بهترین زمان برای این کار اوایل صبح و درست پس از بیدارشدن از خواب است. با این روش ایدههای جالبی روی کاغذ جریان پیدا میکنند.
داستان مورد علاقه خود را تغییر دهید
یکی از راههای تمرین نویسندگی این است که یکی از فصلهای کتاب داستان مورد علاقه خود را از دید دیگری بنویسید.
اگر کتاب از دید دانای کل نوشته شده است، شما آن را از دید قهرمان داستان، ضد قهرمان یا حتی شخصیتهای غیر اصلی بنویسید.
دقت کنید که در این شیوه باید بدانید که گاهی شخصیت ثالث از برخی اتفاقات یا حقایق آگاهی ندارد؛ پس میتواند داستان از دید او جریان دیگری داشته باشد.
فلش فیکشن بنویسید
فلش فیکشن داستانی است که بیش از ۵۰۰ کلمه ندارد. در این شیوه که تا حدودی مشابه نوشتن آزاد است، باید قلم و کاغذی بردارید و با کمک تخیل خود داستانی را خلق کنید.
دقت کنید که در نوشتن آزاد، هرچه به ذهن تان میرسد، مینویسید؛ اما در فلش فیکشن باید قوس داستانی ایجاد کنید.
تخیل را به کار ببرید. طرح، داستان، شخصیت پردازی و همه عناصر یک نوشته را باید در این مطلب رعایت کنید. تنها تفاوت آن با یک داستان طولانی، فشردگی و کوتاه بودن آن است.
فصلی از داستان مورد علاقه خود را تغییر دهید
تبلیغ بسازید
کتابی را باز کنید و یک کلمه را به صورت تصادفی از میان آن انتخاب کنید. سپس تلاش کنید برای آن تبلیغی جعلی بسازید.
تصور کنید قرار است در یک روزنامه اعلامیهای مختصر و مفید بنویسید و لازم است تا در انتخاب کلمات خود دقت کنید. این کلمات وظیفه دارند مخاطب را به سمت استفاده از کلمه تصادفی شما جلب کنند.
پس از آن تصور کنید که قرار است یک پست اینستاگرام در زمینه این محصول یا کلمه تصادفی منتشر کنید. تعداد کلماتی که در اختیار دارید، بیشتر است؛ اما باید همان شرایط را رعایت کنید.
داستان دزدی کنید
یکی از خاطراتی را که از کسی شنیدهاید، تصور کنید. مادر، پدر، پدر بزرگ، مادر بزرگ یا هر فرد دیگری میتواند صاحب داستان شما باشد.
خاطره فرد دیگری را که شنیدهاید، از آن خود کنید. سعی کنید دیدگاهی تخیلی برای این داستان در نظر بگیرید. اگر از جزئیات خبر ندارید، خودتان به جزئیات بیفزایید.
حتی میتوانید داستانی را که بر اساس واقعیت نوشته شده است، بازنویسی کنید و عناصر تخیلی به آن بیفزایید. این روش میتواند یکی از بهترین روشها برای تمرین نویسندگی باشد.
از تکنیک ” طوفان ذهنی ” استفاده کنید
طوفان ذهنی یا بارش ایده ها ، تکنیکی است که از طریق علوم مدیریتی و ایده پردازانه به حوزه ی واژگان رسمی راه پیدا کرده است، اما امروزه از آن در تمامی علوم و مهارت ها می توان استفاده کرد.
کافی ست یک موضوع را در ذهن خود تصور کنید.بعنوان مثال : ” بارش باران”.حالا موضوعی را که تصور کردید ، تصویر کنید.
یعنی از باران و هر آنچه به ذهن شما از باران می رسد را بر روی کاغذ پیاده کنید.می تواند یک شعر ساده و یا یک جمله ی بسیار قصار باشد.
اما تنها امر مهم این میان این است که شما یک صفحه ی پر از واژه های مربوط به بارش باران داشته باشید.
حال نوبت آن است که گام آخر این مرحله از تمرین نویسندگی را پشت سر بگذارید و آن ترکیب “تصور” و “تصویر” است.
نویسندگی دقیقا ترکیب تصور و تصویر است. حال این دو را کنار هم گذاشته و یک پاراگراف از بارش باران برای خودتان بنویسید.طوفان ذهنی را می توان یکی از جدیدترین متدهای آموزش نویسندگی دانست.
خاطره نویسی کنید
همه ی ما در روز اتفاقات جالبی برایمان اتفاق می افتد که آن را هزاران بار و از طرق مختلف برای آشنایان و دوستان خود تعریف می کنیم .
خب اگر قرار است نویسنده شویم ، از همین حالا تصمیم بگیریم ، تا همه ی خاطرات خود را برای دیگران هم تعریف کنیم و برای اینکه از بازگو کردن آن هم خسته نشویم ،بیایم و آن ها را بنویسم.
یک تمرین نویسندگی که در همه ی کتاب های آموزش نویسندگی و کلاس های این چنینی به مخاطبان یاد می دهند همین خاطره نویسی است .
اما ما میخواهیم امروز دو روش جدید به شما معرفی کنیم که یقینا هیچ کس در هیچ کلاس آموزش نویسندگی آن را آموزش نداده است.
تکنیک اول تمرین نویسندگی برای خاطر نویسی : فقط توصیف کنید.
شرح وقایع را همه می توانند نگارش کنند، شما سعی کنید آنچه را که دیگران بدان توجه نمی کنند ، ثبت کنید.
گمان کنید که شما در هر جای از روز که بوده اید ، یک دوربین عکاسی به دست داشته اید و بجای ثبت اتفاقات اصلی ، اتفاقات حاشیه ای را ثبت کردید.
کافیست تنها به حاشیه بپردازید و آن را توصیف کنید. اگر در یک سفر تفریحی بوده اید و پدرتان موقع پریدن از رودخانه به داخل آب افتاد ، به جای شرح این واقعه اینطور بنویسید که :
” پدر در آب افتاد.پدر کفش چرمی قهوه ای روشن به پا داشت و شلوار راه راه های طوسی اش را تازه اطو کرده بود و هنگام افتادن ساعت گران قیمت خارجی اش از دستش افتاد و هنگامی هم که خیس شد ، جیب سمت راست شلوار طوسی راه راه او ، همچنان خشک بود و ….
این یک راه فوق العاده برای تمرین نویسندگی است.آن را امتحان کنید.
تکنیک دوم تمرین نویسندگی برای خاطر نویسی : همه چیز را ضبط کنید.
کل وقایع روز را ضبط کنید و سعی کنید از زبان یک سوم شخص بر روی صفحه ی کاغذ بیاورید ، این کار باعث می شود در اعماق ذهن تان لایه های نگارشی قوی تری برای نوشتن یک متن خوب ایجاد کنید.
بعنوان مثال همین افتادن پدر را اینگونه بنویسید : ” امین در حال تماشای پدر بود و مدام فریاد میزد که : ” بابا ، بپر دیگه”.پدرش با هول و ترسی به این سو و آن سو نگاه میکرد و می ترسید که مبادا در آب بیفتد.
ناگهان گوشی پدر امین زنگ خورد و بنده ی خدا از ترس ، تمرکزش را از دست داد و به آب افتاد.”
با این توضیح که امین خود شمایید.این تمرین نویسندگی را نیز بارها و بارها انجام دهید.
نامه بنویسید
برای تمرین نویسندگی بهتر است مدتی هم که شده همه ی کارهایتان را با نامه پیش ببرید ، اگر دانشجو هستید و می خواهید از پدرتان برای شهریه ی دانشگاه پول بگیرید ، برایش نامه بنویسید.
اگرنمی دانید چه بنویسید ، از نمونه نامه های آماده در اینترنت و یا در کتاب های نامه نگاری استفاده کنید ، مانند :
” نظر به الطاف بیکران شما در جهت تحصیل بنده ، بر آن شدم که طی نامه ای از جنابعالی مبلغی پول برای شهریه ی دانشگاه خود قرض بگیرم.”.
یا اگر می خواهید به همسرتان بگویید ، دوستش دارید.لازم نیست برای او کادو های گران قیمت بخرید و یا خانه را برایش پر از گل کنید.
بهتر است برای او نامه بنویسید و او را شگفت زده کنید ، مانند: ای هستی من ، تمام لحظه های با تو بودن را لمس می کنم و جهان من در چشمان تو خلاصه شده است.تو زیباترین گل های دنیا را در کلام مهربانت جای داده ای.”.
سعی کنید ، تمرین کنید و از نامه نگاری لذت ببرید.نامه نگاری نه تنها یک تمرین خوب برای نویسندگی است ، بلکه یکی از باب های موفقیت در زندگی را نیز در زندگی تان می گشاید و آن ارتباط متنی است.اکثر بزرگان حوزه های اقتصاد ، مدیریت و … از نامه نگاری برای پیشرفت کارهایشان استفاده می کنند.
رسانه ی خودتان باشید
برای تمرین نویسندگی این روزها دیگر نیازی نیست شما حتما چند کتاب در بازار چاپ کنید ، تا نامتان بر سر زبان ها بیفتد و مردم به شما در باب کتاب ها و نوشته هاتان نظر بدهند و از آن ها نقد کنند و یا تحسین شان کنند.
امروزه دیگر به مدد شبکه های اجتماعی ، اینترنت و پیام رسان ها ، شما بی نهایت فرصت برای رسیدن به خواسته ی تان یعنی نویسندگی دارید.
شما می توانید به سادگی هر چه تمام تر نوشته هایتان را در یک وبلاگ یا یک سایت به اشتراک بگذارید و در برابر از دیگران بازخورد بگیرید.
یکی از بهترین و سودمتدترین شیوه ها در تمرین نویسندگی دریافت بازخورد از دیگران است.
راه بسیاری برای دریافت بازخورد با کمترین هزینه ها وجود دارد.شما حتی می توانید یک صفحه ی شخصی در یکی از این شبکه های اجتماعی ایجاد کنید و با دوستان و آشنایان و بسیاری از آنان که می خواهند نویسنده شوند ، ارتباط برقرار کنید و کلی به نویسندگی تان رونق ببخشید.
این روزها تنها از طریق خواندن کتاب های آموزش نویسندگی و یا رفتن به کلاس های آموزش نویسندگی ، نمی توان موفقیت بدست آورد.هنگامی شما موفق می شوید که در تعامل با دیگران باشید و از نظرات آنان نیز بهره ببرید.
و در آخر ، بسیار جسارت داشته باشید.
تمرین نویسندگی تنها در پشت میزها اتفاق نمی افتد.می توانید نامه ای به یکی از مطبوعات محلی بدهید و یا به یک نویسنده ای که در دسترستان است پیام دهید و با او یک قرار ملاقات بگذارید و با او در باب نویسندگی صحبت کنید.
تمرین نویسندگی را همیشه و در همه جا پیگیر باشید.حتی اگر گمان می برید که نوشته هاتان و سطح نوشته هایتان آنقدری خوب است که منتشر شود ، آنها را تنظیم کنید و به دیدار یک ناشر بروید.
آخر اینکه این نوشته ها به هر نحوی مورد تایید هیچکس قرار نگیرد ، در اینجا به جای ناامید شدن ، شما توانسته اید بسیاری از نکات راجع به نویسندگی را بیاموزید و از آن می توانید بهره گیرید.
نویسندگی ، آنچنان که از دور بنظر می آید سخت نیست و آنچنان که نویسندگان از آن می گویند ، راحت هم نیست.
تمرین نویسندگی نیز مانند حل یک تمرین ریاضی و یا نواختن یک قطعه باساز نیاز به تمرین دارد و هر چه سطح این تمرینات بالاتر برود
سطح نویسندگی نیز ارتقا پیدا می کند و هر چه سطح نویسندگی ارتقا پیدا کند ، مسئولیت شما برای رسیدن به آنچه برای آن هدف گذاری کرده اید نیز سخت تر می شود.
تنها نکته ای که باید بسیار آن را مرور کنید ، این است که برای تمرین نویسندگی نقطه ی شروع نیاز ما نیست ، بلکه ما از هر نقطه ای می توانیم آن را شروع کنیم .
پس دست به کار شوید و کاغذ و خودکار را بردارید و از گام اول این فهرست شروع به تمرین کنید.جهان به اندازه ی تلاشتان به شما مزد خواهد داد.با نوشتن ، تلاش هایتان را ماندگار کنید. موفقیت در نویسندگی ، یک راز بیشتر ندارد و آن تمرین نویسندگی است.
دوست دارید نویسنده شوید ؟
میکرودوره نویسندگی خلاق
صفر تا صد نویسندگی ۱۵ساعت آموزش تخصصی در حوزه نویسندگی
نویسنده : محمدرضا تیموری
عشق و علاقه به رشد و موفقیت و رسیدن به سطح والای لیاقت ها را مهمترین اصل در رسیدن به خواسته ها می دانم
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.