مروری بر زندگینامه آلبرت بندورا ، به همراه لیست آثار و شرحی بر افکار و اندیشه هایش

آلبرت بندورا
آلبرت بندورا ، نویسنده ، پژوهش گر ، استاد دانشگاه و یکی از بزرگترین روان شناسان معاصر به تاریخ 4 دسامبر 1925 در آلبرتا دیده به جهان گشود .
آلبرت بندورا نظریات متعددی در زمینه ی علم روان شناسی ارائه کرده است که از این میان نظریه ی مشاهده یا مدلینگ در یادگیری یکی از مهم ترین نظریات اوست .
آلبرت بندورا سال های سال تحقیقات گسترده ای را بر روی سیستم آموزش و پرورش کرده است و ترکیب آن با روان شناسی را به ثمر رسانده است .
زندگینامه آلبرت بندورا
در واقع او به این نتیجه رسید که بنا بر آنچه که پیش از او گفته اند و بنا بر آنچه که پیش از او دیگر محققان به آن دست یافته اند و در کتبشان منتشر کرده اند ، اکثریت اختلال ها و اکثریت قریب به اتفاق بیماری های روحی و ذهنی از دوره ی کودکی نشات می گیرد .
از این رو باید توجه ویژه ای به دوره ی کودکی کرد بندورا نیز با همین تفکر به این مسئله اندیشید که بیشتر دوران کودکی بچه ها در مدارس می گذرد و این فضای آموزشی است که سهم تعیین کننده ای در نوع نگرش کودکان دارد .
از این رو تمام تلاشش را کرد که این مسئله را در محیط آموزش و پرورش شناسایی کند و نظریه هایی در این باب بدهد که کودکان از دوره ی کودکی با بهترین آموزش ها از مسائل روانی دور بمانند .
از جمله ین نظریه ها نظریه یادگیری اجتماعی می باشد که او را بنیان گذار این نظریه می دانند و بعد از آن باید به نظریه ی شناختی اجتماعی اشاره کرد که یکی از مهم ترین نظریه ها در حوزه ی یادگیری و تربیت های اجتماعی و روان شناختی می باشد .
مجله ی روان شناسی عمومی ، طبق آخرین آماری که داده است او را در رده ی چهارمین روان شناس برتر دنیا به لحاظ جایگاه علمی جایگذاری کرده است اما از آن جهت که سه نفری که در بالای مقام بندورا قرار دارند هم اکنون در دنیا زیست نمی کنند ، او بهترین روان شناس حال حاضر دنیاست .
همچنین او را تا به امروز برترین استاد دانشگاه حوزه ی روان شناسی دانسته اند. اما بعد اگر بخواهیم کمی به زندگی شخصی او بپرداززیم باید بگوییم که وی در 4 دسامبر سال 1925 دیده به جهان گشود .
محل تولد او منطقه ای کوهستانی در کانادا به نام آلبرتا بود که سالهای سال در تلطیف روحیه ی بندورا تاثیر بسیار گذاشت. اما بعد باید به این مسئله اشاره کرد که زندگی او یک زندگی روستایی بود .
مثل همه ی کودکان روستا هر روز با گیاهان و گل و حیوانات سر و کار داشت و این موهبت را داشت که یک زندگی بی دغدغه را در دوران کودکی و نوجوانی به دور از تکنولوژی های آن زمان رایج در کانادا تجربه کند. اما چیزی که در دهکده بسیار برای مردم مهم بود ارزش کتاب خوانی بود .
آلبرت بندورا خود در این باره می گوید که کتاب خوانی یکی از چیزهایی بود که از دوران کودکی با آن آشنا شدم. در باب تحصیلات باید بگوییم که از آن رو که روستایی که در آن زندگی می کرد ، یک روستای بسیار کوچک بود ، یک مدرسه اشت که از ابتدایی تا دبیرستان همه در همین مدرسه درس می خواندند .
از این رو او نی به همین روند پیش رفته و در یک مدرسه دوران ابتدایی تا دبیرستان را سپری کرد. اما بعد نکته ی جالبی که در این میان وجود داشت ذکر این نکته بود که آن زمان کانادا با کمبود معلم مواجه بود. در واقع شرایطی بود که کسی برای تدریس به روستاها نمی رفت چون که مدرسه های شهر به اندازه ی کافی معلم نداشتند .
از این رو دولت خواسته بود که حتی بچه ها به هم درس بدهند و این شرایط برای بندورا بسیار عجیب بود چرا که هم درس می خواند و هم درس می داد. بندورا بعد از آن که دیپلم خود را گرفت ، به سراغ کارگری رفت .
در واقع سیستم زندگی روستاییان به این شکل بود که درس خواندن تا دیپلم خود پایان راه تحصیل است و بعد از آن باید به سراغ یک کار رفت. او نیز به سان دیگر دوستان خودش برای بزرگ راه آلاسکن بعنوان یک کارگر مشغول فعالیت شد. این دوره برای بندورا دوره ی مهمی بود .
چرا که او با کارگران بسیاری آشنا شد و در زندگی هر کدام که می ر فت در می یافت که به چه سان مشکلات روانی دیده می شود و این مسئله به شدت بر روی او تاثیر می گذاشت .
در میان این افراد کسانی بودند که از زندان فرار کرده بودند یا آزادی مشروط داشتند و یا حتی برای بدهی خود مجبور به فرار کردن بودند و این ها را که کنار هم بگذاریم ، شرایطی می شود که اصلا تصور آن نیز امکان پذیر نیست .
در همین دوره بندورا علاقمند به آن شد که به عنوان یک مشاور درس بخواند و بتواند مشکلاتی از مردم را حل کند. از این رو تصمیم می گیرد که برای رشته ی بالینی و تحصیل کردن در این رشته به دانشگاه بریتیش کلمبیا برود .
آلبرت بندورا در این دانشگاه با دید گسترده ای نظریه ها روبرو می شود و در همین دوره تصمیم می گیرد که روی نظریه های روان شناسی کار کند و نظریه ی یادگیری خودش را ارائه کند. در سال 1949 بعد از این که حدودا سه سال از تحصیلش در دانشگاه گذشته بود ، توانست لیسانس خود را با نمرات بسیار عالی دریافت کند .
در همان زمان وی تصمیم گرفت که تحصیلات خود را ادامه دهد و تبدیل به یکی از پژوهشگران حوزه ی روان شناسی شود. از این رو وی شروع به تحصیل در رشته ی روان شناسی بالینی آن هم در دانشگاه آیووا کرد .
این دانشگاه در ان زمان یکی از بزرگترین دانشگاه های موجود در زمانه ی خود بود و در روان شناسی نیز از سر آمدان بود. از این رو بندورا این دانشگاه را انتخاب کرد و سعی کرد که تحصیلات خود را در زمینه ی رشته ی مورد علاقه اش در این دانشگاه ادامه دهد .
اما بعد در سال 1951 وی فوق لیسانس دریافت کرد و تحت پروژه ای در حوزه ی نظریه های یادگیری اجتماعی توانست در سال 1952 دکتری خود را نیز دریافت کند. او علاوه بر اینکه یک استاد بزرگ در حوزه ی روان شناسی گشته بود ، یکی از مردان بزرگ علم در تاریخ علم نیز شده بود چرا که نظریه های متعددی را به سرانجام رسانیده بود .
در همین دوران وی با همسرش ویرجینیا وارنز آشنا گردید. وی در سال 1953 به دانشگاه استنفورد رفت و در آنجا به تدریس مشغول شد . او تمام عمر خود را در این دانشگاه به پژوهش و تدریس پرداخته است .
آثار آلبرت بندورا
خود کارآمدی : تمرین خویشتن داری و کنترل
مبانی اجتماعی اندیشه و عمل : تئوری شناخت اجتماع
پرخاشگری در نوجوانان
آموزش اجتماعی از طریق تقلید
یادگیری اجتماعی و توسعه شخصیت
اصول اصلاح رفتار
مدل سازی روان شناختی : نظریه های متناقض
پرخاشگری : تحلیلی در باب یادگیری اجتماعی
تجزیه و تحلیل بزهکاری و پرخاشگری
نظریه یادگیری اجتماعی
عزل و انفعال اخلاقی : چگونه مردم به خودشان آسیب می زنند و با خودشان زندگی می کنند ؟
افتخارات و جوایز آلبرت بندورا
- بورس تحصیلی گوگنهایم
- جایزه DSA از بخش ۱۲ انجمن روانشناسی آمریکا
- جایزه DSAA از انجمن روانشناسی کالیفرنیا
- جایزه جیمز مک کین کتل
- جایزه جیمز مک کین کتل فلوآوارد از انجمن روانشناسی آمریکا
- جایزه GMALA در روانشناسی از بنیاد روانشناسی آمریکا
- جایزه گرامایر در روانشناسی
- بندورا در حال حاضر (ژوئیهٔ ۲۰۱۰) در چندین انجمن علمی عضو است و عضو هیئت تحریریهٔ ۱۷ مجلهٔ علمی است.
مروری بر اندیشه های آلبرت بندورا
بندورا یکی از بزرگترین نویسندگان حوزه ی روان شناسی می باشد و آثار او خصوصا در حوزه ی یادگیری یکی از پر فروغ ترین مشعله های علم روان شناسی است. از این رو بد نیست که بخش هایی از نوشته های او را با هم مطالعه کنیم :
اعتماد به نفس ضرورتاً تضمین.کننده موفقیت نیست ولی عدم اعتماد به نفس مطمئناً باعث شکست میشود.
مردم نه تنها با تعمق کردن، درک بهتری به دست میآورند بلکه میتوانند تفکر خود را نیز ارزیابی کرده و تغییر دهند.
مردم نه تنها با ژرف اندیشی، درك بهتری به دست می آورند بلكه می توانند اندیشه ی خود را نیز ارزیابی كرده و تغییر دهند.
كسانی كه به تواناییهای خود باور دارند، به كارهای دشوار به دیده ی چالش هایی می نگرند كه باید بر آنها پیروز شوند نه به شكل تهدیدهایی كه باید از آنها دوری گزینند.
اعتماد به نفس ضرورتاً تضمین كننده ی موفقیت نیست، اما عدم اعتماد به نفس به یقین باعث شكست می شود.
ما آدمها بیشتر روی نظریه های شكست سرمایه گذاری می كنیم تا نظریه های پیروزی.
آدم اثربخش كسی است كه آینده اش را می سازد نه اینكه آن را پیش بینی كند.
زندگی ما انسان ها یک سرنخ است که خودمان در آن گره می زنیم و یک عمر برای باز شدن این گره می کوشیم.
تلاش در آدمی نباید متوقف شود. شاید با تلاش نتوان تمام مقاصد را بدست آورد اما یقین دارم که اگر تالش نباشد ، بهترین پستی ها بدست می آید و انسان بیشترین خسارت را تحمل می کند .
سوالات متداول
1- آلبرت بندورا کیست ؟
آلبرت بندورا ، نویسنده ، پژوهش گر ، استاد دانشگاه و یکی از بزرگترین روان شناسان معاصر به تاریخ 4 دسامبر 1925 در آلبرتا دیده به جهان گشود .
2- پنج اثر از آثار آلبرت بندورا را نام ببرید ؟
خود کارآمدی : تمرین خویشتن داری و کنترل – مبانی اجتماعی اندیشه و عمل : تئوری شناخت اجتماع – پرخاشگری در نوجوانان – آموزش اجتماعی از طریق تقلید – یادگیری اجتماعی و توسعه شخصیت
3- پنج جایزه مطرح آلبرت بندورا ذکر گردد ؟
جایزه DSAA از انجمن روانشناسی کالیفرنیا – جایزه جیمز مک کین کتل – جایزه جیمز مک کین کتل فلوآوارد از انجمن روانشناسی آمریکا – جایزه GMALA در روانشناسی از بنیاد روانشناسی آمریکا – جایزه گرامایر در روانشناسی
شاید این مطالب رو هم در حوزه نویسندگی دوست داشته باشید
آموزش نویسندگی
صد رمان برتر جهان
تبلیغ نویسی
نامه عاشقانه
دریافت شابک
انشانویسی
خاطره نویسی
قصه کودکانه
چاپ کتاب
امتیاز بدی، من انرژی می گیرم.شاد باشید و پرانرژی دوست عزیز
دیدگاهتان را بنویسید