مروری بر زندگینامه حسین منزوی ، به همراه لیست آثار و شرحی بر افکار و اندیشه هایش

حسین منزوی کیست؟
برای پاسخ به سوال حسین منزوی کیست باید گفت: او بزرگمرد غزل معاصر ایران ، به تاریخ 1 مهر 1325 در زنجان دیده به جهان گشود .
، از معدود نویسندگان و شاعران این سرزمین است که به هنگام نوشتن سرگذشتش یادهای بسیاری در دل زنده کرد و حال خوبی به تیم مطالعاتی استاد تیموری هدیه کرد .
اما بعد ، باید بگوییم که او ، کسی است که غزل معاصر ایران به او بدهکار است. او دقیقا همان کاری را با غزل کلاسیک ایرانی کرد که سالها پیش نیما با شعر ایران کرده بود .
منزوی شاعر
او را که منزوی شاعر نیز می نامندفردی است که می توان او را یکی از افراد موثر و مبتکردر حوزه غزل های معاصر دانست. او در این بار ه می گوید من برای ستایش عشق گلو پاره کرده ام و جانی دوباره به حنجره زخمی غزل ها داده ام. در آثار او می توان به نوآوری ها و خلاقیت های زیادی بر خورد و افکار و احساسات ، آمال و آرزوها و هدف او را با بررسی آن ها کشف کرد. این در صورتی است که خود او بیان میدارد که در زندگی آشفته من هیچ چیز سرجای خودش نیست.
نخستین مجموعه شعر منزوی شاعر پنجره زخمی تغزل است که در سال 1350 توانست آن را منتشر کند با این وجود در همان سال جایزه ادبی فروغ فرخزاد را ازآن خود کرد. این شعر به تازگی توسط انتسارات افراینش به چاپ رسیده است. با این حساب او در این باره می گوید تغزل به اشعار من جان می بخشد . او در اشعار خود از شکر گذاری استفاده می کند و عشق را هویت و اصل و بن اشعار خود می داند زیرا این موضوع توانسته زندگی او را روشن کند.
این مجموعه شعر او دارای دو بخش است که می توان به غزل ها و شعرهای آزاد او در آن اشاره کرد . او در این بخش ها دارای یک مثنوی ، چهار رباعی است با این وجود در چاپ این مجموعه شعری چند غزل و دوبیتی، چند شعر آزاد و یک شعر بی وزن ، چند رباعی و ترکیب بند مثل دلخواه هم اضافه شده است که این موضوع آثار چاپ شده او را غنی تر و پر بارتر کرده و همچنین ظاهری متفاوت ، بدون تغییر اصالت به این مجموعه شعری داده است.
زندگینامه منزوی شاعر
او توانست به غزل رنگی دیگر بدهد و این رنگ نو به غزل باعث شد که انسان های بزرگی امثال محمد علی بهمنی که دوست دیرینه ی شاعر حسین منزوی نیز می باشد ، به سمت و سوی غزل معاصر کشیده شوند و هزاران شاعر نو با رویکرد منزوی ، پا به عرصه ی شعر بگذارند و در تاریخ ادبیات ایران جاودانه شوند .
اگر بخواهیم کمی در زندگی او عمیق شویم باید بگوییم که شاعر حسین منزوی در شهر زنجان زاده شد. پدرش معلم بود و به طبع تاثیر فراوانی بر روی وی گذاشت . آنچه که بارها در باب او و رابطه ی خانوادگیش گفته اند ذکر این نکته است که پدرش بسیار به شعر علاقه داشت و او نیز از همان دوران کودکی به طور ویژه ای به شعر گرایش پیدا کرد .
چرا که پدرش مدام با او شعرهای ترکی را مرور می کرد و گاه گاه برای او از فردوسی و شاعران بزرگ دیگر این سرزمین شعر می خواند. شاعر حسین منزوی ، تحصیلات ابتدایی تا دیپلم خود را در زادگاهش زنجان سپری کرد و از دوره ی دبیرستان طبع شعرش گل کرد و شعرهای ترکی میگفت .
اما بعد ، وی برای تحصیلات دانشگاهی خود به دانشگاه تهران رفت و در رشته ی زبان و ادبیات پارسی شروع به تحصیل کرد. ورود او به دانشکده ی ادبیات تهران ، شروعی برای شکوفایی این شاعر بزرگ در ایران بود. اما وی در میانه ی راه این رشته را رها کرد و تمایلات او به درک جامعه و رنج های آن در دوران جوانی او را به رشته ی جامعه شناسی سوق داد ، اما وی در این رشته نیز تاب نیاورد و به کلی دانشگاه را رها کرد .
البته وی حدود بیست سال بعد ، واحد های باقیمانده را در این درس به اتمام رساند و لیسانس خود را از رشته ی جامعه شناسی گرفت . اما آنچه که برای حسین منزوی ، اهمیت پیدا کرده بود ، شاعر بودن بود . او در تمام سال هایی که درس می خواند و پس از آن تلاش های بسیاری در حوزه ی غزل کرد و سعی کرد که غزل هایی بسراید که روح و طراوت را به ادبیات منظوم ایران باز گرداند. وی نخستین دفتر رسمی شعرش را در سال 1350 وارد بازار کتاب کرد. اولین دفتر شعری که وی منتشر کرد ، حنجره ی زخمی تغزل بود که توسط انتشارات بامداد به چاپ رسید .
این مجموعه شعر توانست بسیار زود جایگاه او را به عنوان یک شاعر ارزنده در ایران تثبیت کند و توانست جایزه ی بهترین شاعر حوان دوره ی شعر فروغ را از ان خود کند. وی پس از این موفقیت ، با دوست دیرینه اش محمد علی بهمنی وارد تلویزیون شد و در تلویزیون در کنار نادر نادر پور شروع به فعالیت کرد .
حسین منزوی در گروه ادب صدا و سیما کارهای بسیار فاخری را به ثمر رساند و توانست به شکل بسیار موثری ترانه های ماندگاری را تولید کند. وی پس از آن به رادیو رفت و به کار اجرای برنامه های ادبی روی آورد. برنامه هایی که وی اجرا کرده است : کتاب روز، یک شعر و یک شاعر،شعر ما و شاعران ما، آیینه و ترازو، کمربند سبز و آیینه آدینه بوده است .
حسین منزوی برای مدتی نیز در مجله ی ادبی رودکی مسئول صفحه ی شعر بوده است . وی در حوزه ی ترانه سرایی نیز فعالیت های بسیاری داشت. همانطور که گفتیم در روزهای رادیو و تلویزیون این کار آغاز شد و ادامه دار شد. آنچه که در تمامی ترانه های او می بینیم ، مفهوم عشق است .
خود نیز بارها به این امر اشاره کرده است که تنها چیزی که می تواند مرا از زندگی این دنیا دور کند و مرا به آن سوی عالم معنا ببرد ، چیزی نیست جز عشق. در باب ارزش شاعری او محمد علی بهمنی دوست دیرینه اش می گوید که :
” اگر بخواهیم غزل بعد از نیما را بررسی کنیم باید بگوییم که هوشنگ ابتهاج در غزل پلی میزند و منوچهر نیستانی از این پل عبور میکند و ادامهدهندهٔ این راه حسین منزوی است که طیف وسیعی را به دنبال خود میکشد . ” .
حسین منزوی در سال 1354 یکبار ازدواج کرد ولیکن این ازدواج آنچنان که باید و شاید ادامه دار نبود و در سال 1360 به جدایی انجامید. اما ثمره ی این ازدواج دختری به نام غزل بوده است که راوی بسیاری از اتفاقات زندگی خود منزوی است .
حسین منزوی سال های آخر عمرش را به زادگاهش یعنی زنجان برگشت و در آنجا به زندگی ادامه داد. ولیکن بیماری نارسایی قلبی و ریوی باعث شد که وی به تیغ جراحان سپرده شود ، اما وی نتوانست در این پروسه ی درمانی دوام بیاورد و نهایت امر به علت آمبولی ریوی در تاریخ شانزدهم اردیبهشت 1383 جهان را برای همیشه بدرود گفت .
آثارحسین منزوی
- با عشق در حوالی فاجعه، مجموعه غزلی سروده شده از سال ۱۳۶۷ تا ۱۳۷۲
- این ترک پارسیگوی بررسی شعر شهریار
- از شوکران و شکر، مجموعه غزلی سرودهشده از سال ۱۳۴۹ تا ۱۳۶۷
- با سیاوش از آتش (گزیده اشعار به انتخاب خود شاعر)
- از ترمه و تغزل، گزیده اشعار، ۱۳۷۶
- از کهربا و کافور
- با عشق تاب میآورم، شامل اشعار سپید و آزاد سروده شده از سال ۱۳۴۹ تا ۱۳۷۲
- به همین سادگی مجموعه شعرهای سپید
- این کاغذین جامه، مجموعه برگزیده اشعار کلاسیک
- از خاموشیها و فراموشیها
- حنجرهٔ زخمی تغزل، دفتری از شعرهای آزاد و غزلهای سروده شده از ۱۳۴۵ تا ۱۳۴۹
- مجموعه اشعار حسین منزوی، انتشارات آفرینش و نگاه، ۱۳۸۸
- حیدر بابا، ترجمه نیمایی از منظومه «حیدر بابایه سلام» سروده شهریار
- دومان شامل اشعار ترکی حسین منزوی
مروری بر آثار حسین منزوی
حسین منزوی به جد یکی از بزرگان شعر و غزل ایران زمین است. کارهایی که او در زمینه ی غزل کرده است ، یکی از انقلابی ترین فعالیت ها در حوزه ی ادبیات منظوم ایران در طول تاریخ ادبیات است . شعر او دارای یک لطافت خاص است. گویی همان حال و هوای غزل های کلاسیک را با نوعی نگاه ارزنده تر در قالب شعر امروزی به جامعه ارائه کرده است .
باید به این نکته اشاره کرد که از نگاه ما ، غزل های او ، غزل های ملموسی هستند که نمونه ی آن ها در غزل سرایی ایران کم است . در ادامه یکی از اشعار او را با هم مطالعه می کنیم. اما بعد باید به این نکته اشاره کنیم که او ، درست مانند زمان زندگی اش ، در دوران مرگش نیز مظلوم ماند .
امروزه کمتر کسی یاد این بزرگ عزیز شعر و شاعری ایران را زنده می کند و جز یک مراسم ماندگار که در یاد بود او هر ساله در زنجان و در محل زندگیش برگزار می شود ، چیز دیگری از یادمان میراث زندگی او در جامعه ی ادبیات دیده نمی شود. در ادامه مروری داریم بر یکی از غزل های زیبای حسین منزوی و لذت می بریم از دنیایی که برای ما در گذار این غزل ساخته است :
شب قدری که دمی پیش تو ماندم خوش بود
کامی از عمر که همراه تو راندم خوش بود
در خیالم که نه پرهیز و نه پروای تو داشت
بوسه ها کز لب نوش تو ستاندم خوش بود
و آن همه گل که نسیمانه به شکرانه ی تو
چیدم از باغ دل و بر تو فشاندم خوش بود
به چمنزار غزل با نی سحر آور خود
وقتی آن چشم غزالانه چراندم خوش بود
من چنان محو سخن گفتن گرمت بودم
که تو از هر چه که دم میزدی آن دم خوش بود
فالی از دفتر حافظ که برای دل تو
زدم و آن غزل ناب که خواندم خوش بود
گر چه با ساعت من ثانیه ها بیش نبود
ساعتی را که کنارت گذراندم خوش بود

سوالات متداول
1- حسین منزوی کیست ؟
حسین منزوی ، بزرگمرد غزل معاصر ایران ، به تاریخ 1 مهر 1325 در زنجان دیده به جهان گشود . حسین منزوی ، از معدود نویسندگان و شاعران این سرزمین است که به هنگام نوشتن سرگذشتش یاد های بسیاری در دل زنده کرد و باید بگوییم که حسین منزوی ، کسی است که غزل معاصر ایران به او بدهکار است .
2- نخستین اثر حسین منزوی چیست ؟
وی نخستین دفتر رسمی شعرش را در سال 1350 وارد بازار کتاب کرد . اولین دفتر شعری که وی منتشر کرد ، حنجره ی زخمی تغزل بود که توسط انتشارات بامداد به چاپ رسید .
3- محمد علی بهمنی درباره حسین منزوی چه نظری دارد ؟
اگر بخواهیم غزل بعد از نیما را بررسی کنیم باید بگوییم که هوشنگ ابتهاج در غزل پلی میزند و منوچهر نیستانی از این پل عبور میکند و ادامهدهندهٔ این راه حسین منزوی است که طیف وسیعی را به دنبال خود میکشد .
4- پنج اثر از آثار حسین منزوی را نام ببرید ؟
با عشق تاب میآورم – به همین سادگی مجموعه شعرهای سپید – این کاغذین جامه، مجموعه برگزیده اشعار کلاسیک – از خاموشیها و فراموشیها – حنجرهٔ زخمی تغزل، دفتری از شعرهای آزاد و غزلهای سروده شده
شاید این مطالب رو هم در حوزه نویسندگی دوست داشته باشید
آموزش نویسندگی
صد رمان برتر جهان
تبلیغ نویسی
نامه عاشقانه
دریافت شابک
انشانویسی
خاطره نویسی
قصه کودکانه
چاپ کتاب
امتیاز بدی، من انرژی می گیرم.شاد باشید و پرانرژی دوست عزیز
4 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
سلام مضمون شعارهای حسین منزوی چیه؟
درود خدمت شما دوست و همراه گرامی . بیشتر اشعار این شاعر بزرگ به عشق و مشتقات آن تشکیل شده است.
سلام واقعا عالی بود ممنون از اطلاعاتی که در اختیار ما قرار دادید.
دورد خدمت شما دوست و همراه گرامی با آرزوی موفقیت و شادکامی خدمت شما دوست عزیز