مروری بر زندگینامه آدام گوتلوب اوهلنشگر ، به همراه لیست آثار و شرحی بر افکار و اندیشه هایش

[av_textblock textblock_styling_align=” textblock_styling=” textblock_styling_gap=” textblock_styling_mobile=” size=” av-medium-font-size=” av-small-font-size=” av-mini-font-size=” font_color=” color=” av-desktop-hide=” av-medium-hide=” av-small-hide=” av-mini-hide=” id=” custom_class=” template_class=” av_uid=” sc_version=’1.0′]
آدام گوتلوب اوهلنشگر
آدام گوتلوب اوهلنشگر ، معروف به آدام اوهلنشگر ، شاعر ، نمایشنامه نویس و از بزرگان حوزه ی پژوهش ادبی ، به تاریخ 14 نوامبر 1779 ، در دانمارک متولد گردید .
آدام گوتلوب اوهلنشگر در یکی از مناطق نزديك کپنهاگ زاده شد، پدرش كارگردان نمایش های قصر سلطنتی بود و آدام کودکی خود را در محیط با شکوه و شاعرانه قصر شاهانه گذراند .
در دوازده سالگی هوش سرشارش مورد توجه معلم زبانشناسی قرار گرفت و به تشویق و حمایت او به تحصیلات جدی پرداخت، اما بسیار زود دنباله آن را رها کرد و به تئاتر که از کودکی شیفته آن بود، روی آورد و به بازیگری کشانده شد .
زندگینامه آدام گوتلوب اوهلنشگر
اولین بار در ۱۷۹۷ بر صحنه تئاتر سلطنتی ظاهر گشت و توفیقی نیافت، پس بازی را کنار گذارد و بی هیچ ذوق خاصی به تحصیلاتش در رشته حقوق ادامه داد. در این دوره اشعار پراکنده ای می سرود، اما قریحه شاعرانه اش پس از آشنائی با هنريك استفنس در ۱۸۰۲ افزون گشت .
استفنس استاد جوان که به تازگی از سفر آلمان بازگشته بود، برای دانشجویان دانشگاه کپنهاگ سخنرانی های مفصلی در باره رومانتیسم آلمان ترتیب داد که در آن گوته و شیلر را به نسل جوان دانمارك شناساند و بدین ترتیب مکتب رومانتیسم را در دانمارك معرفی کرد .
آدام گوتلوب اوهلنشگر به دنبال مكالمه ای شانزده ساعته با این استاد، اولین اثر مهم خودرا به نام شاخه های طلائی در ۱۸۰۲ انتشار داد که موجب شهرتش گشت .
شاعر در این اثر دوره باستانی کشورهای شمالی اروپا را دوره ای طلایی خوانده و از میان رفتن آن را کیفری الهی دانسته است .
آدام گوتلوب اوهلنشگر با این منظومه راه آینده خود را یافت و درهای رومانتیسم را در ادبیات دانمارك گشود و به فکر نو گرداندن ادبیات کشورش افتاد و خواست تا در ضمن پیروی از آثار نویسندگان آلمانی، رومانتیسمی ملی پدید آورد، از آن پس پیاپی به نشر آثار تازه پرداخت، از آن جمله حماسه ای ملی است که از افسانه های اساطیری کشورهای شمالی اروپا گرفته شده بود .
این منظومه حماسی سفر تور به سوی يوتونهايم نام دارد که با اقبال بسیاری نیز روبرو شد. سفرلانگلند توصیفی شاعرانه است از طبیعت. ساگای رائولوندور اقتباسی است از نوشته ای قدیم متعلق به کشورهای شمالی و از همه مشهورتر داستان خیال انگیز علاءالدین با چراغ جادو است .
موضوع این داستان از کتاب هزار و يك شب گرفته شده و شاعر جز اشخاص اصلی داستان ، گروهی از مردم معمولی کوپنهاگ را نیز در آن وارد و به نحوی خنده آور تصویر کرده است .
شعر از طنز وتغزلی لطیف و رنگارنگ برخوردار است و از آثار درخشان رومانتيك نویسنده بشمار می آید. در ۱۸۰۵ آثار گوناگون شاعر در دو جلد با عنوان نوشته های منظوم انتشار یافت .
آدام گوتلوب اوهلنشگر در همین سال برای کسب تجربه به سفری طولانی پرداخت و از آلمان آغاز کرد. در آلمان با فیخته ، تيك و گوته آشنا شد و تحت نفوذ گوته و شیلر در وایمار دو نمایشنامه از بهترین نمایشنامه هایش را انتشار داد به نام: بالدور مهربان و هاکون بارل که موضوع هر دو از افسانه ها یا تاریخ کشورهای شمالی گرفته شده است .
آنچه که شاید در تمامی آثار او بتوان مشاهده کرد ذکر این نکته است که وی تماما تمرکز خود را بر روی افسانه ها و تاریخ در نویسندگی گذاشته است. البته این امر در تاریخ نویسندگی خاستگاه های متفاوتی دارد. بعنوان مثال ، اگر در ادبیات کهن یعنی ادبیات لاتین نگاهی بیاندازید ، خواهید دید که به چه میزان نگرش به اسطوره از شاخصه های مهم ادبیات به شمار می رفته است .
در واقع این امر یک باور مردمی را نیز در دل در خود داراست . بنا بر باور مردم ، بیشتر افرادی که از تاریخ و یا افسانه ها ، البته در زمان زندگی نویسنده می نوشته اند ، دارای شان ارزنده تری بوده اند و جایگاه عظیم تری داشته اند. این امر باعث شده است که شاید نیمی از نویسندگان در طول تاریخ ادبیات جهان ، حتی نویسندگان معاصر همچنان این گرایشان را در نوشته هایشان داشته باشند و از آن بعنوان یک مهر تایید در نوشته هایشان بهره ببرند .
آدام گوتلوب اوهلنشگر به سفر خود ادامه داد و به پاریس رفت، يك سال آنجا ماند و تراژدی پالناتوك و منظومه های شمالی را ساخت که در ۱۸۰۷ منتشر شد. سپس نمایشنامه آكسل و والبورگ را آغاز کرد که در سوئیس به پایان رساند .
این تراژدی در پنج پرده و سرگذشت دو دلداده است که درست در لحظه ازدواج در کلیسا، در می یابند که برادر و خواهر خوانده یکدیگرند و از نظر کلیسا ازدواجشان مقدور نیست و در صحنه ای بسیار غم انگیز به وسیله مقامات روحانی از یکدیگر جدا می شوند .
آدام گوتلوب اوهلنشگر از سوئیس به ایتالیا رفت. چشم اندازهای هنری ایتالیا الهام بخش وی در تراژدی کورگیو شد که در ۱۸۰۹ ابتدا به زبان آلمانی نوشته و در ۱۸۱۱ به وسیله خود نویسنده به زبان دانمارکی برگردانده شد. در این اثر روحی شرافتمند و والا نشان داده می شود که قربانی مکر و حیله وعدم تفاهم مردم گشته است .
نویسنده در این تراژدی، میان هنر و مذهب رابطه برقرار می کند و پلی میان زمین و آسمان می بندد. ادراك تقدس هنری در این اثر از روح رومانتیسمی سرچشمه می گیرد که آدام گوتلوب اوهلنشگر از بنیانگذاران آن در دانمارك بود. او هلن شلگر پس از پنج سال دوری از وطن در ۱۸۱۰ به دانمارك بازگشت و نمایشنامه آكسل و رالبورگ را با پیروزی بسیار بر صحنه آورد .
پس از آن با نامزد خود که سالها در انتظار وی بسر می برد، ازدواج کرد. در همین سال کرسی علم را در دانشگاه کوپنهاگ بدست آورد و از آن خود کرد و پیاپی به نشر آثار تازه پرداخت و ذره ای نیز از شهرت و افتخارش کاسته نشد. از آثار این دوره منظومه حماسی هلگه است که از یکی از افسانه های غم انگیز و اساطیری کشورهای شمالی گرفته شده و از شاهکارهای اوهلنشلگر به شمار آمده است .
دیگر خدایان شمال در ۱۸۱۹ و هرولف کراکه در ۱۸۲۸ که منظومه ای از قهرمانی است در دوازده قطعه می باشد که همگی با اقبال بسیار از سوی مردم و جامعه ی منتقدین ادبی روبرو شده است. از جمله آثار نمایشی اوهلنشلگر این آثار است: ایرسا تحت نفوذ سوفوکل ، اريك و آبل ، ملکه مارگرتا ، دينا و مانند آن از جمله آثار او در این دوره می باشد که همگی دارای مولفه های بسیاری در حوزه ی ادبیات می باشند .
آدام گوتلوب اوهلنشگر با آنکه مورد انتقاد ناقدان قرار گرفت که او را به گریز از واقع۔ بینی متهم کردند و اینکه از افسانه ها و اساطیر چنانکه باید نتایج سودمند اخلاقی بدست نیاورده است، سهم درخشانی در ادبیات رومانتيك دانمارك داشته است. معاصر ان روشنفکر به نبوغ شاعرانه اش پی بردند، اشعارش را از نظر زیبائی و غنای موضوع و نمایشنامه هایش را از نظر استادی در فن خاص نمایش بینظیر دانستند .
آدام گوتلوب اوهلنشگر در ۱۸۲۹ درضمن سفری به سوئد، به طرز با شکوهی تاج ملك الشعرائی کشورهای شمالی را بر سر گذاشت و سالروز هفتاد سالگیش در دانمارك به صورت جشنی ملی برگزار شد. در روز مرگش همه تماشاخانه ها بسته و شادی ملت قدغن گشت .
ولیعهد دانمارك در مراسم تدفینش شرکت کرد و شش ماه صندلی او در تئاتر بزرگ شهر در زیر پوشش عزا جای گرفت. گوته در باره وی گفته است: «اوهلن شلگر در شعر، هنرمندی انکار ناپذیر بود.» . وی در نهایت به تاریخ 20 ژانویه ی 1850 ، دنیا را بدورد گفت.
آثار آدام گوتلوب اوهلنشگر
- علاء الدین یا جراغ جادو
- پالناتوک
- تاژدی هاکن جارل
- تاریخ ملی
- شاخههای طلائی
- سفر تور به سوی یوتونهایم
- سفر
- ساگای وا
- نوشتههای منظوم
- بالدور مهربان
- منظومههای شمالی
- اکسل و والبورگ
- کورگیور
- هلگه
- خدایان شمال
- هرولف کراکه
- ایرسا
مروری بر آثار آدام گوتلوب اوهلنشگر
آدام گوتلوب اوهلنشگر ، یکی از شاعران برجسته ی قرن نوزدهم بوده است و تلاش های بسیاری را برای شکوفایی ادبیات کشورش و همچنین ایجاد جریان های ادبی در جهان کرده که همگی نیز به ثمر نشسته و دارای ارزش و اهمیت بسیار می باشند. آنچه که او را از سایر نویسندگان و شاعران هم دوره ی خود متفاوت می کند ، نگاه نویی است که او به مفهوم ادبیات خصوصا در باب ادبیات اسطوره ای داشته است .
ادیبان بسیاری از سراسر دنیا از اسطوره های کشورشان و یا افسانه های جهانی استفاده کرده و از آن ها اقتباس هایی نو ارائه داده اند ، اما آدام گوتلوب اوهلنشگر ، بنای اقتباس را به کلی برداشته و در دل این افسانه ها خیمه زده و از آن ها مفهومی نو برداشت کرده است .
آدام گوتلوب اوهلنشگر از تمامی آنچه که به آن مطالعات اقوام می گوییم ، بهترین استفاده ها را کرده است و اگر مروری بر اشعار او داشته باشیم ، در خواهیم یافت که چه میزان زندگی و ارزش های زندگی در آن نمایان است. در ادامه یکی از اشعار آدام گوتلوب اوهلنشگر که بطور اختصاصی در تیم مطالعاتی استاد تیموری برگردان شده است را خدمت شما تقدیم می کنیم :
روز آرام است و سکوتی بی نظیر جاری است
سکونت گاه او را آنجاست، میان گل های سبز معلق
پروانه های سبک بال چمن های تازه را خمیده میکنند
آب نهر، آهنگ موج دار آبی، میگذرد
الیمپوس همه را وادار به رقص می کند
گیاهان، پوشیده در مه تابستان جوان
مو های طلایی اش در چرخش باد میدرخشد
سر هر دانه ی غلات گوشواره های طلایی اوست
قبل از چشمان من در آنجا سینه بند سبز چمنی نفس میکشید
میچرخد به دور سینه های زنبقی الهه ی باریک اندام
سپس، همان طورکه روز ها میگذرد، ریسمان نور ماه چونان یک باریکه ی بلند
روی آب خم میشود،میدرخشد در شکوه و جلال نقره ای رنگ
سکوت! ارتمیس چابک بر روی چمنزار میدود
میدرخشد از بین سایه های نیمه شفاف توری ها
و اکنون او مشعلش را تکان میدهد ،شعله ی کمرنگ سفید میشود
از میان ابر های تکه شده و روی شاخه های خمیده
حشرات در میان گرگ و میش می آیند ، در انتظار
گیاهان او، و اینجا او به عقب بلند میکند خم موهایش را
بنفشه ها ، شب را برای شیرینی شان، او آنجا پایان میابد
جام بنفش همه ی رز های باکره ی او
سپس با آرامی از رودخانه به سمت من قدم بر میدارد
مادر شعر و موسیقی،خاطره دهنده
قبر نیموزین از سراسر عصر ها می آید
و از صفحه های بلند فراموش شده با صدای بلند میخواند
وفتی که شب سیاه پوش با فکر مینشیند زیر
شب گرد پیر مرموز و با خود فکر میکند
او دو کودکی که سرپرست آنهاست را تماشا میکند
یکی خود را به خواب زده، یکی خواب است
اولی زمانی که قرمزی سپیده دم به لرزه در بیاید بلند میشود
از روی تپه ها؛ دیگری بیدار نمیشود
چرا که مرده است. اولی قداست در او موج می پراکند
خشخاش سرگردان، و خواب مرا به آرامی در میپیچد
کسی که آن سو سر را در خاور بلند میکند، مملو
با راه باریکی از رنگ؟ آه دوشیزه ی گلگون
شفق قطبی! اما او پرواز کرده، ترسیده
یک جوانی در جایگاه او ایستاده، تپه ها میدرخشند
او زنجیر را از چنگ محصور شده اش میچیند
روز ، جوابش را در آکوردی از آتش جرقه میزند
و سپس از میان هزاران گره ی ژولیده،طنین انداز میشود
شعر عالی صبح جریان میابد پرنده ها میخوانند
هم چنین در من، در من، فیبوس آپولو
تو آهنگ ستایش را بیدار کردی، برای من هم باید دنبال کرد
مسیر باد را ازمیان درختان تا آنها صعود کنند و تسلیم شوند
تجلیل من در اوج شکوه و جلال تو
تجلیل و سپاس برای آهنگی که ما فرستادیم تا تو را ببینیم
برای جرقه های آتشی که ما دوباره سر دادیم تا تو را ببینیم
با اصرار تیر های طلایی تو ما بلند شدیم و وارد شدیم
با تو، مرکز تابش افتاب جهان
سوالات متداول
1- آدام گوتلوب اوهلنشگر کیست ؟
آدام گوتلوب اوهلنشگر ، معروف به آدام اوهلنشگر ، شاعر ، نمایشنامه نویس و از بزرگان حوزه ی پژوهش ادبی ، به تاریخ 14 نوامبر 1779 ، در دانمارک متولد گردید . آدام گوتلوب اوهلنشگر در یکی از مناطق نزديك کپنهاگ زاده شد، پدرش كارگردان نمایش های قصر سلطنتی بود و آدام کودکی خود را در محیط با شکوه و شاعرانه قصر شاهانه گذراند .
2- اولین فعالیت هنری آدام گوتلوب اوهلنشگر چه بود ؟
اولین بار در ۱۷۹۷ بر صحنه تئاتر سلطنتی ظاهر گشت و توفیقی نیافت، پس بازی را کنار گذارد و بی هیچ ذوق خاصی به تحصیلاتش در رشته حقوق ادامه داد . در این دوره اشعار پراکنده ای می سرود، اما قریحه شاعرانه اش پس از آشنائی با هنريك استفنس در ۱۸۰۲ افزون گشت .
3- شش اثر از آثار آدام گوتلوب اوهلنشگر را ذکر کنید ؟
- علاء الدین یا جراغ جادو
- پالناتوک
- تاژدی هاکن جارل
- تاریخ ملی
- شاخههای طلائی
- سفر تور به سوی یوتونهایم
شاید این مطالب رو هم در حوزه نویسندگی دوست داشته باشید
آموزش نویسندگی
صد رمان برتر جهان
تبلیغ نویسی
نامه عاشقانه
دریافت شابک
انشانویسی
خاطره نویسی
قصه کودکانه
چاپ کتاب
[/av_textblock]
[av_comments_list av-desktop-hide=” av-medium-hide=” av-small-hide=” av-mini-hide=” alb_description=” id=” custom_class=” template_class=” av_uid=” sc_version=’1.0′]
دیدگاهتان را بنویسید