مروری بر زندگینامه فرانسیس فورد کاپولا به همراه لیست آثار و شرحی بر افکار و اندیشه هایش

فرانسیس فورد کاپولا
فرانسیس فورد کاپولا ، نویسنده و کارگردان بزرگ سینمای جهان ، به تاریخ 7 آوریل سال 1939 دیده به جهان گشود .
فرانسیس فورد کاپولا یکی از چهره های شاخص و مطرح سینمای نوگرای هالیوود در دهه ی 1960 و 1970 می باشد .
بسیاری از علاقمندان سینما او را بیشتر یک نویسنده ی سینمایی می بینند تا یک کارگردان بلند پرواز سینما ، چرا که او بسیاری از اقتباس های سینمایی را به دست خودش و با قلم خودش صورت داده است و فیلم نامه های شاهکاری را نیز نگارش کرده است که هر کدام ر نوع خود از برترین کارهای سینمای جهان می باشند .
در واقع منتقدین ادبی نیز بر این باورند که به هر میزان که به کارهای کاپولا دقت می کنند ، متن قوی و منسجمی را می بینند که حال در یک قاب به تصویر کشیده است و به این دلیل که او خود می نویسد و خود کارگردانی می کند ، توانسته است یک رابطه ی بسیار نزدیک و ملموس از فیلم هایش برای مردم ایجاد کند .
زندگینامه فرانسیس فورد کاپولا
او در سال 1969 پس از اینکه فیلم مردمان باران را می سازد ،موفق به دریافت جایزه ی اسکار بهترین فیلم نامه می شود و این آغازی می شود برای کاپولا که سینما را جدی تر دنبال کند و جریان نوگرای سینمای هالیوود را شکل دهد .
فرانسیس فورد کاپولا عمده ی شهرت خود را زمانی به دست آورد که فیلم پدر خوانده را کارگردانی کرد. البته این فیلم نیز به قلم او با اقتباسی از کتاب پدر خوانده ی ماریو پوزو نگارش شده بود که برای او جوایزز متعددی در زمینه ی بهترین تصویر برداری ، بهترین بازیگر ، بهترین فیلم نامه اقتباسی و بهترین فیلم را به همراه آورد .
بعد از موفقیت نسخه ی اول پدر خوانده او تصمیم می گیرد که نسخه ی دوم این کار را نیز بساز. از این رو پدر خوانده دو در سال 1947 و در ادامه ی کار نخست ساخته شد و باز هم توانست جوایز بسیاری را در اسکار بدست آورد. این فیلم با تمام موفقیت هایش برای کاپولا خوش یمن نبود. البته خوش یمن نبودنش بخاطر جایزه های یبن المللی بود .
از نگاه بسیاری از منتقدین این فیلم باید برای کاپولا حداقل سه اسکار دیگر را نیز تدارک می دید تا که او بی رقیب ترین کارگردانی باشد که توانسته است از دل یک مجموعه چندین جایزه ی اسکار را ببرد .
اما این طور نشد. کاپولا بعد از آن به سراغ تهیه کنندگی در سینما رفت و بعد دوباره فیلم سازی را شروع کرد. او فیلم مکالمات را می سازد و در همان سال برنده ی جایزه ی نخل طلای کن می شود ودوباره خود را در صدر بهترین نویسندگان و کارگردانان سینمای جهان قرار میدهد. اما بعد اگر بخواهیم به زندگی شخصی او بپردازیم باید بگوییم که کاپولا در میشیگان آمریکا زاده شد .
پدر کاپولا کارمین کاپولا نام داشت که یکی از نوازندگان سازهای بادی در ارکستر سمفونیک دیترویت بود. مادر او نیز ایتالیا کاپولا نام داشت که زنی مهربان بود و در رشد و نمو کاپولا زحمات بسیاری کشید. کاپولا فرزند میانی از سه فرزند خانواده ی کاپولا بود. برادر بزرگترش آگوست کاپولا و خواهر کوچک ترش تالیا شایر نام دارد که یک بازیگر سینما می باشد .
همانطور که از ساختار اسم و تلفظ نام کاپولا مشخص است ، نسبش به یکی از مهاجران ایتالیایی بر می گردد که در نسل های قدیمی تر از او به آمریکا آمده بودند.آنچه که وی در این باب می داند این است که پدر بزرگ و مادر بزرگ پدر و مادرش که به نوعی جد او می شوند ، انسان های بزرگ و هنرمندی بودند که به شغل هایی چون آهنگسازی و بازیگری اشتغال داشتند و از ایتالیا برای زندگی بهتر به آمریکا مهاجرت کرده بودند. از این رو کاپولا نام میانی خودش را به افتخار هنری فورد دارد .
البته این هیچگاه به این خاطر نیست که او در بیمارستان هنری فورد به دنیا آمده است ، بلکه به این دلیل است که پدرش عضو انجمن تولیدات اتومیل فورد بوده است. همانطور که گفتیم پدر کاپولا یکی از نوازندگان ارکستر بوده است.از این رو زمانی که وی به دنیا می آید پدرش رهبر ارکستر فورد بوده است و این مسئله باعث شد که به افتخار شادباش نام میانی او را به اسم فورد بگذارند .
دو سال بعد از تولد کاپولا ، پدرش در ارکستری در نیویورک مشغول به کار شد و این مسئله باعث شد که همه اعضای خانواده به نیویورک مهاجرت کنند. نیویورک از نگاه کاپولا ماندگار ترین بخش های زندگی اوست که هیچگاه آن را از خاطر نخواهد برد. کاپولا از دوران کودکی کاملا رفتاری متفاوت با دیگر کودکان داشت .
اگر کودکان دیگر همیشه در کوچه و خیابان بودند و مشغول بازی های دوران کودکی بودند ، کاپولا تنهایی را دوست داشت و در خیالات خودش غرق می شد. او یک سری عروسک های انگشتی داشت که برای آن ها نمایش های طراحی می کرد و از دوره ی کودکی با آن ها بازی می کرد و به جای هر کدام از آن ها حرف می زد و برای هر کدام از آن ها شخصیت طراحی می کرد .
فرانسیس فورد کاپولا زمانی که پانزده سال سن داشت ، کتابی را مطالعه می کند که به زعم خودش زندگی او را متحول کرده است.او اتوبوسی به نام هوس را می خواند و این مسئله باعث می شود که او عاشق تئاتر شود و تمام زندگی اش را بر سر این مسئله بگذارد که نمایش نامه ای چنین قوی در سطح این نمایش نامه خلق کند .
او اما مدتی بعد مشتاقانه به گروهی می پیوندد تا که فیلم های کوتاه 8 میلی متری تهیه کند. او چندین تجربه در این زمینه را طی می کند. با اینکه کاپولا سنی در آن زمان نداشت ، اما به شدت عاشق تکنولوژی روز بود و به دنبال مهندسی امکانات و ابزارهای سینمایی می رفت .
فرانسیس فورد کاپولا در مدرسه نیز بسیار زرنگ و باهوش بود. او بورسیه های تحصیلی از دانشگاه ها و آکادمی های مختلف دریافت می کرد که در نهایت انتخاب می کند که به هنرستان هنر نیویورک برود و در آنجا تحصیل کند و در سال 1955 نیز به کالج هوفستار می رود و در رشته ی هنرهای نمایشی به تحصیل می پردازد .
فرانسیس فورد کاپولا در این کالج موفق به کسب بورسیه ی نمایش نامه نویسی می شود .
فرانسیس فورد کاپولا دیگر راه خودش را انتخاب کرده بود . دوست داشت که یک کارگردان در زمینه ی تیاتر بشود اما این میان پدرش چیز دیگری می خواست. پدرش دوست داشت که فرزندش در رشته های مهندسی درس بخواند .
اما به هر طریق او راه خودش را می رود و تبدیل به یک نویسنده ی بزرگ می شود. او در دوره ی لیسانس تحصیلات هنرهای نمایشی را به ثمر می رساند و بعد از آن به کارهای موزیکال کمدی روی می آورد و سپس دوباره به سینمای شخصی خود باز می گردد .
فرانسیس فورد کاپولا یکی از معدود نویسندگان سینمای جهان است که نگاه خاص خودش را به دنیا دارد و هیچگاه بر اساس بازار کار های هالیوودی کار نکرده است. او حتی در مصاحبه ای به این مسئله اشاره می کند که : ” بعضی به من می گویند که از دنیا عقب ماده ام و چیزهایی می سازم که روی بورس نیستند ، ولی باید بگویم که فروش فیلم ها چیز دیگری نشان میدهد .
آنچه که بخاطر جریان های سینمایی رو بورس باشد ، خیلی زود فراموش می شود ، من بورس خودم را دارم . چیزی که هیچگاه ورشکست نمی شود. ” . او هم اکنون به کارهای سینمایی می پردازد و نوشته هایش را دنبال می کند.
آثار فرانسیس فورد کاپولا
- جنون ۱۳
- رنگین کمان فینیان
- حالا تو بچه بزرگی هستی
- مردمان باران
- پدرخوانده
- مکالمه
- پدرخوانده: قسمت دوم
- اینک آخرالزمان
- بیگانگان
- ماهی جنگی
- پدرخوانده: قسمت سوم
- قلب تاریکی
- دراکولای برام استوکر
- دلال بیمه
- جک
- جوانی بدون جوانی
- تترو
- درمیان
جوایز فرانسیس فورد کاپولا
- ۱۹۶۷ – نامزد نخل طلای جشنواره کن برای فیلم حالا تو بچه بزرگی هستی
- ۱۹۶۹ – برنده صدف زرین از جشنواره فیلم سنسباستین برای فیلم مردمان باران
- ۱۹۷۱ – برنده اسکار فیلمنامه غیر اقتباسی برای فیلم پاتن به همراه ادموند نورث
- ۱۹۷۳ – برنده اسکار فیلمنامه اقتباسی برای فیلم پدرخوانده به همراه ماریو پوزو
- ۱۹۷۳ – نامزد اسکار کارگردانی برای فیلم پدرخوانده
- ۱۹۷۴ – نامزد اسکار بهترین فیلم برای فیلم گرافیتی آمریکایی به همراه گری کورتز
- ۱۹۷۴ – برنده نخل طلای جشنواره کن برای فیلم مکالمه
- ۱۹۷۵ – برنده اسکار کارگردانی برای فیلم پدرخوانده: قسمت دوم
- ۱۹۷۵ – برنده اسکار بهترین فیلم برای فیلم پدرخوانده: قسمت دوم به همراه گری فدریکسون و فرد روس
- ۱۹۷۵ – برنده اسکار فیلمنامه اقتباسی برای فیلم پدرخوانده: قسمت دوم به همراه ماریو پوزو
- ۱۹۷۵ – نامزد اسکار بهترین فیلم برای فیلم مکالمه
- ۱۹۷۵ – نامزد اسکار فیلمنامه غیر اقتباسی برای فیلم مکالمه
- ۱۹۷۹ – برنده جایزه فیپرسکی جشنواره کن برای فیلم اینک آخرالزمان
- ۱۹۷۹ – برنده نخل طلای جشنواره کن برای فیلم اینک آخرالزمان
- ۱۹۸۰ – نامزد اسکار کارگردانی برای فیلم اینک آخرالزمان
- ۱۹۸۰ – نامزد اسکار بهترین فیلم برای فیلم اینک آخرالزمان به همراه فرد روس، گری فدریکسون و تام استرنبرگ
- ۱۹۸۰ – نامزد اسکار فیلمنامه اقتباسی برای فیلم اینک آخرالزمان به همراه جان میلوش
- ۱۹۹۱ – نامزد اسکار کارگردانی برای فیلم پدرخوانده: قسمت سوم
- ۱۹۹۱ – نامزد اسکار بهترین فیلم برای فیلم پدرخوانده: قسمت سوم
جملات قصار فرانسیس فورد کاپولا
- همیشه آرزو داشتم که عضو یک گروه باشم. میدانید در کودکی مرتب از این شهر به آن شهر نقل مکان میکردیم و به این دلیل هیچگاه دوستانی زیادی پیدا نکردم و اکثر اوقات غریبه بودم. همیشه دلم میخواست مفهوم جمع رفقا را به معنی حقیقی حس کنم. وقتی هم که مشهور میشوید و از شما قدردانی میشود، باز هم شما به نوعی تنها و غریبه هستید.
- فیلمسازی برای من لذت بخش است. فیلم نمیسازم که پولدار شوم. برای فیلم ساختن هم نیازمند به پول نیستم.
- خیلیها همچنان بر این باورند که انسانهای خوبی هستند چون اخلاقمند هستند و تروریستها اخلاق ندارند و در نتیجه انسانهای بدی هستند. این حرف دروغ است.
- یادم نیست کی این را گفتهام اما تردیدی نیست که هنر یعنی ریسک کردن. اگر به قطعیت رسیدهاید که اثر شما عالی خواهد شد به احتمال قوی آن فیلم عالی از آب در نخواهد آمد.
سوالات متداول در خصوص زندگینامه فرانسیس فورد کاپولا
1- فرانسیس فورد کاپولا کیست ؟
فرانسیس فورد کاپولا ، نویسنده و کارگردان بزرگ سینمای جهان ، به تاریخ 7 آوریل سال 1939 دیده به جهان گشود . یکی از چهره های و مطرح سینمای نوگرای هالیوود در دهه ی 1960 و 1970 می باشد .
2- برخی از آثار فرانسیس فورد کاپولا را نام ببرید ؟
- رنگین کمان فینیان
- حالا تو بچه بزرگی هستی
- مردمان باران
- پدرخوانده
- مکالمه
شاید این مطالب رو هم در حوزه نویسندگی دوست داشته باشید
آموزش نویسندگی
صد رمان برتر جهان
تبلیغ نویسی
نامه عاشقانه
دریافت شابک
انشانویسی
خاطره نویسی
قصه کودکانه
چاپ کتاب
امتیاز بدی، من انرژی می گیرم.شاد باشید و پرانرژی دوست عزیز
دیدگاهتان را بنویسید