مروری بر زندگینامه ی ژوژه ماریا دی اسا ده کئی روز به همرا لیست آثاروشرحی برافکار و فعالیت هایش

[av_textblock textblock_styling_align=” textblock_styling=” textblock_styling_gap=” textblock_styling_mobile=” size=” av-medium-font-size=” av-small-font-size=” av-mini-font-size=” font_color=” color=” av-desktop-hide=” av-medium-hide=” av-small-hide=” av-mini-hide=” id=” custom_class=” template_class=” av_uid=” sc_version=’1.0′]
ژوژه ماریا دی اسا ده کئی روز │ صد نویسنده برتر جهان
تاریخ نویسندگی ، فراز و نشیب های فراوانی را پشت سر گذاشته است. در پس هر فراز و فرود این دشت ، نام هایی نهفته است که هر کدام برگی از هویت و شناسنامه ی نویسندگی در سر تا سر جهان را رقم زنده اند .
مطالعه ی تاریخ زندگانی آنان و سیری در احوالات و آثار آنها ، نمایی هر چند کوتاه و گذرا ، اما عمیق و قابل تامل به ما هدیه می کند .
در دل هر یک از کلمات آنان ، گنجینه ای از رازها و معانی نهفته است و در پیاپی سطور پربار آنان ، رازهایی برای نویسندگان .
قصد ما همگام شدن و سفر به زمانه و زندگی آنان است تا با ذهن و زبان آنان بیش از پیش آشنا شویم و از این همصحبتی ها خوشه ای چند پی توشه ی نویسندگی خود برداریم .
در این برهه از زمان، دفتر زندگانی ” ژوژه ماریا دی اسا ده کئی روز ” ، نویسنده و داستان پرداز پرتغالی و خالق اثر جاودانه “نوشته های خشونت بار” را ورق میزنیم به امید آنکه برگی چند به یادگار نصیب دوستداران خود کند .
زندگینامه ژوژه ماریا دی اسا ده کئی روز
ژوژه ماریا دی اسا ده کئی روز ( José Maria de Eça de Queirós) ، نویسنده و شاعر پرتغالی ، در تاریخ 25 نوامبر 1845 در پرتغال زاده شد. او یکی از مشهور ترین نویسندگان ، شاعران و صاحب نظران ادبیات اروپا می باشد .
او یکی از پیروان مکتب رئالیست است و در این باره مقالات متعددی نیز به چاپ رسانیده است . از ژوزه ماریا ، به عنوان یکی از افتخارات پرتغال در عرصه ی ادبیات یاد می شود ، چرا که او تاثیر فراوانی بر جنبش مکتب رئالیسم گذاشته است .
پدر ژوزه ماریا قاضی دادگستری بود و او تحصیلات دانشگاهی را در رشته حقوق به ثمر رساند، پس از آن به گروه جوانان ترقی خواه پیوست و به روزنامه نگاری پرداخت. مقاله هایش به سبب بینش واقعی و قدرت انتقاد بسیار جلب توجه کرد. مجموعه مقاله های او در ۱۹۰۵ پس از مرگش با عنوان نوشته های خشونت بار منتشر شد .
در ۱۸۷۰ با یکی از دوستانش سلسله رمان کارآگاهی اسرار جاده سینترا را نوشت و در ۱۸۷۱ با همکاری همین دوست مجله آس نارباسی را تأسیس کرد و مقاله های طنز آلود و گزنده ی خود را در آن انتشار داد. چیزی نگذشت که از روزنامه نگاری ملول گشت و به سیاست وارد شد و با سمت سیاسی در کنسولگری از ۱۸۷۳ تا ۱۹۰۰ در کشورهای خارج مانند کوبا، انگلستان و فرانسه بسر برد، سرانجام نیز در پاریس درگذشت .
اساده کئی روز در ۱۸۷۳ داستان شگفتیهای دختر مو بور را در روزنامه انتشار داد که در ۱۹۰۳ پس از مرگ، در مجموعه آثارش چاپ رسید. این داستان اولین تمایل نویسنده را به رئاليسم نشان میدهد . در۱۸۷۵ آماده کئی روز نخستین اثر مهم خود را به نام جنایت پدر روحانی انتشار داد. این اثر نخستین رمان ناتوراليسم کشور پرتغال به شمار می آید که تحت نفوذ زولا قرار داشته و موضوع آن برای پیروان مکتب ناتورالیسم بسیار جالب توجه بوده است. موضوع داستان محرومیت کشیشها و مقامات روحانی از ازدواج و نتایج ناشی از آن است .
کشیش جوانی به شهرستانی می رود تا وظیفه دینی را انجام دهد. پس در میان خانواده ای سکونت می گزیند و به دختر زیبای صاحبخانه دل می بندد و لحظه های عاشقانه ای را با او می گذراند و در دل از وحشت گناهی که مرتکب می شود رنج می برد، از طرف دیگر دختر که آبستن میشود، از خانه می گریزد و در شهر دیگر و نزد کشیش دیگر به وسیله اعتراف به خطا بار گناه را سبك می کند، اما کشیش عاشق او را می یابد و در کنارش می ماند و همینکه زن جوان به هنگام وضع حمل می میرد، کشیش به وسیله زنی مزدور نوزاد را از میان بر می دارد و از آن پس لحظه های وحشتناکی را می گذراند و به ضعف اراده بشر در برابر قدرت امیال جسمانی پی می برد، عشق را چیزی طبیعی و قانونی بشمار می آورد و قوانین کلیسا را محکوم می کند .
داستان که تمایل ضد کلیسائی زمان را منعکس می کند، از نظر تحلیل جسم و روح و ارتباط نزديك این دو با یکدیگر بسیار غنی است و نویسنده در آن از تجربه های شخصی و از زندگی در شهرستانها سود برده است .
استادی آماده کئی روز در نقل داستان او را در خارج از کشور پرتغال نیز به شهرت رساند. اسا ده کئی روز به هنگام زندگی در کشورهای خارج، زندگی هموطنانش را به صورتی تازه پیش چشم آورد و بینش عمیق او از اجتماع میدان تازه و وسیعی یافت که در رمانهای این دوره نمایان گشت، از آن جمله است : پسر عمو بازيليو که نویسنده در آن زندگی آمیخته با فساد و ریاکاری طبقه كاسب كار پولدار عصر خود را در لیسبون نشان می دهد .
خانواده ما یاس از جهاتی زیباترین اثر نویسنده بشمار می آید؛ در این اثر ادراک شخصی نویسنده از وضع نامطلوب طبقه ثروتمند بیان شده است و در عین حال از تفنن و خیال پردازی پر جاذبه ای برخوردار است. در داستان مانداريم و بعضی دیگر از داستانهای کوتاه شوق نویسنده به چیزهای عجیب و غریب بر تمایل او به ناتوراليسم که از مشخصات آثار اولیه اش بود، غلبه یافته است، در داستان مانداربم سرگذشت کارمند حقیری نقل می شود که در کتابی خوانده است که اگر فلان زنگی به صدا در آید، مرد چینی ثروتمندی ناگهان در می گذرد و ثروت عظیمش به کسی که زنگ را به صدا در آورده است، تعلق می گیرد .
کارمند در عالم رؤيا تصور می کند که زنگ را به صدا در آورده، صاحب ثروت سرشار گردیده و به وسیله آن از انواع لذتها و کامرانی ها بهره مند گشته است، اما در قعر وجودش گرفتار پشیمانی است و به خیال می افتد که به کشور چین برود و بقیه ثروت را به خانواده بینوای مقتول واگذارد. پس با قافله ای به راه می افتد، با حوادث بی شماری روبرو می گردد، از بیابانها می گذرد و ناگهان گرفتار دزدان می شود که اموال او را به غارت می برند و به سوی او تیر اندازی می کنند. رؤیا در اینجا پایان می گیرد و او به زندگی حقیر و واقعی خود باز می گردد .
در این اثر خیال پردازی افسار گسیخته آمیخته با طنزی سرگرم کننده دیده می شود و به گفته خود نويسنده ردای شفاف خیال بر دوش واقعیت محض و ناگوار افکنده می شود. داستان ارثیه بدیع تر و مبتکرانه تر از سایر داستانهای کئی روز است. نویسنده در این کتاب به وسیله رؤیا و خیال انگیزی خواسته است داستان تاریخی بسیار رنگینی با جنبه انتقادی بسازد و طبقه سرمایه دار لیسبون را که هنوز به سنتهای دیرین پایبند است، معرفی کند .
اما داستان بیشتر لحنی مسخره آمیز و خنده آور به خود می گیرد. سبك كتاب به نوشته های آناتول فرانس نزديك است. آثار انتقادی کئی روز که با صراحت معایب و فساد جامعه را پیش چشم می آورد، از طرفی اساس پیروزی عظیم وی را در سراسر جهان بنانهاد و از طرف دیگر مورد سرزنش عده ای از منتقدان هموطنش قرار گرفت که این آثار را ضد میهنی خواندند، اما نویسنده در آثار خود ریاکاری و تعصب خشك مذهبی و فساد را به طور کلی مورد مسخره قرار می دهد و کشورش را با عشقی صمیمانه دوست می دارد و این نکته را در آثار دوره بعدش به اثبات می رساند .
از جمله داستان قضية مشهود در ۱۹۰۰ است که در واقع شاهکار نویسنده بشمار می آید. این اثر سرشار از عشق به میهن است، حتی در قسمتهای انتقادی که گاه بسیار شدید می شود ، قهرمانیها، شجاعتها و جوانمردیهای مردم کشور پرتغال پیش چشم گذارده میشود و نویسنده که در آثار قبلی با لحن طنز آمیز آداب و رسوم مردم کشورش را به تمسخر می کشید، در این داستان کوششی در راه سازندگی و اصلاح جامعه به کار برده است. داستان شهر و کوهستانها در ۱۹۰۱ پس از مرگ کئی روز انتشار یافت که سرودی واقعی به افتخار کشور پرتغال است .
نویسنده در این اثر راه سلامت را در بازگشت به طبیعت و در بسر بردن میان مردم ساده روستاها می داند. دو مجموعه دیگر از آثار او با عنوان «نامه هائی از انگلستان» و «نامه های خانوادگی و نامه هایی از پاریس» به صورت گزارشی از سفر انتشار یافت. اسا ده کئی روز، استاد مسلم رمان نویسی عصر خویش است.او همانطور که پیش تر گفتیم یکی از افتخارات ادبیات پرتغال محسوب می شود .
چرا که وی توانست با نوشته های خویش ابتدا به امر فرهنگ پرتغال را به دیگر کشورهای جهان معرفی کند و از سوی دیگر نیز توانست با استفاده از مکتب رئالیسم گامی نو در ادبیات پرتغال بر دارد و پیروان زیادی را به دنبال خویش به مکتب داستان نویسی رئالیسم سوق دهد. شیوه استادانه و روان او در نویسندگی به سبکهای خطابی و پر طمطراق گذشته پایان داد و بسیاری از آثارش به دهها زبان ترجمه شد. وی در تاریخ 16 آگوست سال 1900 در فرانسه دیده از جهان فرو بست .
آثار
- نوشته های خشونت بار
- اسرار جاده ی سینترا
- دختر مو بور
- جنایت پدر روحانی
- پسر عمو بازیلیو
- خانواده ی مایاس
- مانداریم
- ارثیه
- قضیه ی مشهود
- شهر و کوهستان ها
- نامه هایی از انگلستان
- نامه های خانوادگی
- نامه هایی از پاریس
سوالات متداول
1- ژوزه ماریا کیروش کیست ؟
ژوژه ماریا دی اسا ده کئی روز ( José Maria de Eça de Queirós) ، نویسنده و شاعر پرتغالی ، در تاریخ 25 نوامبر 1845 در پرتغال زاده شد . او یکی از مشهور ترین نویسندگان ، شاعران و صاحب نظران ادبیات اروپا می باشد .
2- روش نگارش ژوزه ماریا کیروش چیست ؟
او یکی از پیروان مکتب رئالیست است و در این باره مقالات متعددی نیز به چاپ رسانیده است . او تاثیر فراوانی بر جنبش مکتب رئالیسم گذاشته است .
3- نخستین اثر ژوزه ماریا کیروش چیست ؟
در۱۸۷۵ ژوزه ماریا نخستین اثر مهم خود را به نام جنایت پدر روحانی انتشار داد. این اثر نخستین رمان ناتوراليسم کشور پرتغال به شمار می آید که تحت نفوذ زولا قرار داشته و موضوع آن برای پیروان مکتب ناتورالیسم بسیار جالب توجه بوده است .
4- موضوع داستان جنایت پدر روحانی چه بود ؟
موضوع داستان محرومیت کشیشها و مقامات روحانی از ازدواج و نتایج ناشی از آن است .
5- سه اثر از آثار روژه ماریا را نام ببرید ؟
دختر مو بور – جنایت پدر روحانی – پسر عمو بازیلیو
شاید این مطالب رو هم در حوزه نویسندگی دوست داشته باشید
آموزش نویسندگی
صد رمان برتر جهان
تبلیغ نویسی
نامه عاشقانه
دریافت شابک
انشانویسی
خاطره نویسی
قصه کودکانه
چاپ کتاب
[/av_textblock]
[av_comments_list av-desktop-hide=” av-medium-hide=” av-small-hide=” av-mini-hide=” alb_description=” id=” custom_class=” template_class=” av_uid=” sc_version=’1.0′]
دیدگاهتان را بنویسید