زندگینامه مصطفی ملکیان
مصطفی ملکیان ، فیلسوف ، نویسنده و پژوهشگر شهیر ایرانی است که به تاریخ ۱۲ خرداد سال ۱۳۳۵ در شهرضای اصفهان دیده به جهان گشوده است .
مصطفی ملکیان یکی از بزرگترین فیلسوفان و نظریه پردازان ادبی چند دهه ی اخیر در ایران است و صحبت های او امروزه به عنوان جنجالی ترین سخنرانی های دانشگاه های ایران در حال پیگیری است .
او انسانی در جستجوی معنا است و تمام عمر خود را به گفته ی خویش صرف آن کرده ست که پرده از تقدس گرایی ها بردارد و حقیقت را به مردم نشان دهد. جناب ملکیان ، انسانی بسیار درون گرا است و از او اطلاعاتی در باب زندگیش آنچنان که باید و شاید در دسترس نیست و امید داریم که روزی در طی یکی از دیدارهایی که تیم مطالعاتی استاد تیموری با اهالی فرهنگ و ادب دارد ، به سراغ ایشان برویم و جزئیات بیشتری از زندگی ایشان در اختیار شما قرار دهیم .
زندگینامه مصطفی ملکیان
اما بعد باید به این نکات در باب زندگی وی اشاره کنیم که وی در خانواده ای متولد شد که پدرش یعنی عبدالرحیم ملکیان ، از بزرگان شهرضا و اصفهان بود و معروف به ناصح قمشه ای بود. از این رو وی در خانواده ای رشد و نمو یافت که همه از اهالی ادب و فرهنگ و مذهب بودند و این امر کمک شایان توجهی به وی کرد که به سراغ علم برود و فرصت های مطالعاتی بسیاری را تجربه کند .
وی تحصیلات ابتدایی خودش را در شهرضا به ثمر رساند و از همان دوران کودکی مطالعات گسترده ای در حوزه ی ادبیات ، فلسفه و دین داشت. اما بعد با توجه به استعداد فراوانی هم که در علوم فلسفی داشت ، اما به مقتضی زمان و همچنین جو ایجاد شده در آن زمان ، رشته ی مکانیک را در دانشگاه انتخاب کرد و به دانشگاه تبریز برای تحصیل در این رشته رفت .
در ادامه زندگینامه مصطفی ملکیان م یخوانیم او در دوران تحصیل بود که احساس کرد ، دغدغه های فلسفی او نمی گذارد یک نفس راحت بکشد و آن چنان شیفته ی این علم است که راهی که برای رسیدن به مهندس شدن می کند ، برای او به مثابه یک جهنم شده است. همین شد که درس مهندسی را رها کرد و از دانشگاه انصراف داد و به سراغ فلسفه رفت. او یکی از نوابغ دوران خود بود و این امر هنوز برای همگان آشکار نشده بود تا اینکه وارد حوزه شد .
او درس حوزه و دانشگاه را با هم ادامه میدهد ، اما درست بیست سال بعد از اینکه به حوزه رفته و دروس را پشت سر میگذارد ، یعنی در سال ۱۳۷۷ تصمیم می گیرد حوزه را ترک کند و به دنبال چیزی عمیق تر برود .
د رادامه زندگینامه مصطفی ملکیان آمده است که او هیچ گاه با حوزه زاویه نگرفت ، اما بارها در گفته هایش خویش به این امر اشاره کرده است که برای فیلسوف شدن گاها نیاز است که یک سری از مقدمات را آموخت و بعد برای رسیدن به دریچه ای نو از همه چیز رهایی جست و روزگاری نو را تجربه کرد .
ملکیان فلسفه را بصورت دانشگاهی نیز دنبال کرد. وی تا مقطع کارشناسی ارشد فلسفه اسلامی در دانشگاه تهران نیز پیش رفت ، اما درست در زمانی که قرار بود از پایان نامه ای که نوشته بود دفاع کند ، درس را رها کرد و هیچ گاه به سراغ آن هم نرفت .
این تصمیم او گویی به دنبال یک تحول در او پدید آمده بود. وی پس از آن به دنبال روحانیان در قم رفت و سعی کرد تا می تواند به علوم جدید فلسفه و مذهب اسلامی اش تسلط پیدا کند. وی از محضر بزرگان این حوزه چون علامه جوادی ، علامه حسن زاده آملی و سایرین بهره گرفت و تبدیل به یکی از قدرت های طراز اول علم فلسفه گشت .
اما بعد دوران شکوفایی او بر می گردد به دهه ی هشتاد و زمانی که وی به تدریس در مراکز فلسفه پژوهی قم از جمله دفتر تبلیغات حوزه ی علمیه قم پرداخت .
در این جا بود که وی نشان داد تا به چه میزان انسان توانمندی در حوزه ی فلسفه است و مقالاتی که در این دوره وی به رشته ی تحریر در آورد از شاهکارهای علم فلسفه ی اسلامی در جهان است .
در بخش دیگری از زندگینامه زندگینامه مصطفی ملکیان آمده است او پس از این دوره در دانشگاه تهران ، دانشگاه تربیت مدرس ، دانشگاه امام صادق ، دانشگاه قم و دیگر مراکز دانشگاهی به تدریس و سخنرانی پرداخته است. ملکیان ، روشی نیز در فلسفه بنا نهاد که مشهور به فلسفه ی وجود گرایانه بود .
اما بعد ، اگر بخواهیم مروری به فعالیت های وی در حوزه ی قلم و تحریر کتب و مقالات مختلف داشته باشیم باید به این امر اشاره کنیم که وی در دهه ی هفتاد آن زمان که مجله ی حوزه علمیه به نام نقد و نظر منتشر می شد ، بسیار در این مجله فعال بود و مقالات بسیاری منعکس می کرد. پس از آن در مجله ی کیان بسیار فعالیت کرد و دیدگاه های تحلیلی خود را در آنجا بیان کرد .
در این دوره که در کیان می نوشت ، شروع به نقد بسیاری از فلاسفه کرد و حتی سلسله بحث هایی هم با فلاسفه ی بزرگ از جمله عبدالکریم سروش در باب مسائل مختلف داشته است .
ملکیان در طی سالهای بعد از کیان تلاش های بسیاری در حوزه ی جمع آوری اطلاعات و پژوهش از ناب ترین مراجع فلسفه ی اسلامی چه نسخ خطی و چه ترجمه ی آثار برگزیده ی اسلامی کرد و پس از آن شروع به ایراد سخنرانی های مختلفی در دانشگاه ها و مراکز فرهنگی کشور کرد. در سال ۱۳۸۹ و در اردیبهشت ۱۳۸۹ وی سخنرانی ای کرد که عنوانش ” عقلانیت و معنویت پس از ده سال ” بود و به تشریح نقطه نظرات خود درباره ی فلسفه ای که خود آن را ابداع کرده بود و نظریاتی در باب آن داشت پرداخت .
این سخنرانی جنجالی در علم فلسفه و تاریخ پژوهش در ایران به پا کرد.بعدها از دل این سخنرانی سلسله کتاب های مختلفی از ملکیان منتشر شد که همگی حول محور نظریه های نوی فلسفی او می گشت .
و لازم است در ادامه زندگینامه مصطفی ملکیان به این نکته اشاره کنیم که او تا کنون بیش از صد مقاله و پنجاه جلد کتاب منتشر کرده است و از جمله نویسندگان پر کار در حوزه ی کاری خودش محسوب می شود. وی هم اکنون نیز در سلامت کامل به سخنرانی و پژوهش در باب فلسفه ، نویسندگی و علوم روان شناختی می پردازد. برایش آرزوی سلامت و بهروزی داریم .
آثار مصطفی ملکیان
- سنت و سکولاریسم، مصطفی ملکیان، عبدالکریم سروش، محمد مجتهدشبستری، محسن کدیور، تهران: صراط
- مهر ماندگار: مقالاتی در اخلاقشناسی، تهران: نگاه معاصر
- مشتاقی و مهجوری: گفتگو در باب فرهنگ و سیاست، تهران: نگاه معاصر
- حدیث آرزومندی: جستارهایی در عقلانیت و معنویت، تهران: نگاه معاصر
- راهی به رهایی: جستارهایی در باب عقلانیت و معنویت، تهران: نگاه معاصر
- تاریخ فلسفه غرب مجموعه درسهای مصطفی ملکیان، ویراستهسعید عدالتنژاد، چهار جلد، قم: انتشارات دفتر همکاری حوزه و دانشگاه، ۱۳۷۷
- گفتگو دربارهٔ عقلانیت و نوگرایی، مصطفی ملکیان، پرویز رجبی، سیدحسین نصر، جان اسپوزیتو،محمدعلی اسلامی ندوشن، محمدعلی همایون کاتوزیان، تهران: پایان
- سه گفتگو با مصطفی ملکیان: دین، معنویت و روشنفکری دینی، مصطفی ملکیان، تهران: پایان
- معنای زندگی مجموعه مقالات، مصطفی ملکیان (ویراستار)، اعظم پویا (گردآورنده)، تهران: ادیان
- اخلاق باور، تهران: دفتر نشر فرهنگ اسلامی
- آرای اخلاقی و سیاسی مک اینتایر، تهران، بقعه
- تقدیر ما تدبیر ما،سعید حجاریان و مصطفی ملکیان، تهران، نگاه معاصر
- در رهگذار باد و نگهبان لاله، تهران، نگاه معاصر
- فقر تفکر و متفکران فقیر، محمدرضا اسدی، مصطفی ملکیان (مصاحبهشونده)، تهران: اندیشهامروز
- بانگ آب: دریچهای به جهاننگری مولانا، سودابه کریمی، با گفتاری از مصطفی ملکیان، نشر شور
- دین و معنویت و روشنفکری دینی، سه گفتگو با مصطفی ملکیان، نشر پایان
- زمین از دریچهی آسمان
- نظریه اخلاقی کانت، بروس اونی، مصطفی ملکیان (مترجم)، علیرضا آل بویه (مترجم)، قم: بوستان کتاب قم، ۱۳۸۱
- اخلاق زیستمحیطی، لویی پویمان، مصطفی ملکیان (مترجم)، محسن ثلاثی (مترجم)، عباس مخبر (مترجم)، محمد قائد (مترجم)، مژده دقیقی (مترجم)، هادی غبرایی (مترجم)، منصوره شجاعی (مترجم)، مهدی داودی (ویراستار)، تهران: توسعه
- سیری در سپهر جان: مقالات و مقولاتی در معنویت، مصطفی ملکیان (مترجم)، تهران: نگاه معاصر
- فلسفه اخلاق (مجموعه مقالات)، تامس نیگل، لودویک ویتگنشتاین، پل تیلیش، ریچارد رورتی، تئودور آدورنو، ادموند پینکافس، فیلیپ نمو، محمدرفیع محمودیان، کریستین کرسگارد، دیوید مکناوتون، ویلیام فرنکنا، ریچارد برانت، رویزن مک دوناف، جرالد دورکین، ادوارد آروین، محبوبه مهاجر (مترجم)، مراد فرهادپور (مترجم)، مصطفی ملکیان (مترجم)، سعید ناجی (مترجم)، مهدی معین زاده (مترجم)، امیر دیوانی (مترجم)، محسن جوادی (مترجم)، محمود فتحعلی (مترجم)، یوسف اباذری (مترجم)، هاله لاجوردی (مترجم)، سیدعلی مرتضویان (مترجم)، سعید عدالت نژاد (مترجم)، سیدحمیدرضا حسنی (مترجم)، سیدامیر اکرمی (مترجم)، شهرام پرستش (مترجم)، مالک حسینی (مترجم)، تهران: وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی
- پل تیلیش، جی هی وود توماس، مصطفی ملکیان (مترجم)، فروزان راسخی (مترجم)، تهران: نگاه معاصر، ۱۳۸۲
- تنوع دین در روزگار ما: دیداری دوباره با ویلیام جیمز، چارلز تیلور، مصطفی ملکیان (مترجم)، تهران: شور
- گابریل مارسل، سم کین، (مترجم)، تهران: نگاه معاصر، ۱۳۸۲
- نگریستن از ناکجا به هرکجا
- شبکه باور، ویلاردون ارمن کواین، (مترجم)، امیر دیوانی (مترجم)، محمدحسین صبوری (مترجم)، تهران: صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران (سروش)، ۱۳۸۲
- نگاهی به فلسفه اخلاق در سده بیستم، استیون داروال، آلن گیبارد، پیتر ریلتن، مصطفی ملکیان (مترجم)، تهران: سهروردی، ۱۳۸۱
- لودویگ ویتگنشتاین: ربط فلسفه او به باور دینی، ویلیام دانالد هادسن، مصطفی ملکیان (مترجم)، تهران: نگاه معاصر
- «سیمون وی»، استیون پلنت، مصطفی ملکیان (مترجم)، فروزان راسخی (مترجم)، تهران: نگاه معاصر، ۱۳۸۲
- دین و نگرش نوین، والترترنس استیس، احمدرضا جلیلی (مترجم)، مصطفی ملکیان (ویراستار)، تهران: حکمت
- حقوق بشر: رویکردی میان رشتهای، مایکل فریمن، محمد کیوانفر (مترجم)، مصطفی ملکیان (ویراستار)، تهران: هرمس
- الفبای آگاهی: تبیین و تحلیل مراحل و سطوح آگاهی، پیمان آزاد، مصطفی ملکیان (ویراستار)، تهران: بیدگل
- معنای متن: پژوهشی در علوم قرآن، نصر حامد ابوزید، مرتضی کریمی نیا (مترجم)، مصطفی ملکیان (ویراستار)، تهران: طرح نو
- حکمت مردان صحرا: سخنانی از راهبان صحرانشین سدهٔ چهارم میلادی، تامس مرتن، فروزان راسخی (مترجم)، مصطفی ملکیان (ویراستار)، تهران: نگاه معاصر
- تشبه به مسیح، توماس آکمپیس، سایه میثمی (مترجم)، مصطفی ملکیان (ویراستار)، تهران: هرمس
- مفهوم ایمان در کلام اسلامی، توشی هیکو ایزوتسو، زهرا پورسینا (مترجم)، مصطفی ملکیان (ویراستار)، تهران: سروش
- افعال گفتاری: جستاری در فلسفه زبان، جان سرل، محمدعلی عبداللهی (مترجم)، مصطفی ملکیان (ویراستار)، تهران: پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی
- دیتریش بونهوفر، ادوین هانتن رابرتسن، منصور معتمدی (مترجم)، مصطفی ملکیان (ویراستار)، تهران: حقیقت
- دنیایی را تصور کن که …: فلسفه به زبان ساده، بریژیت لابه، میشل پوش، پروانه عروج نیا (مترجم)، مصطفی ملکیان (مقدمه)، تهران: آسمان خیال
- مادر، هلن اکسلی، سیمین صالح (مترجم)، مصطفی ملکیان (ویراستار)، جوئنا کیدنی (نقاش)، تهران: آسمان خیال، نقد قلم
- لبخند، سیمین صالح (مترجم)، مصطفی ملکیان (ویراستار)، هلن اکسلی (گردآورنده)، جوئنا کیدنی (نقاش)، تهران: آسمان خیال، نقد قلم
- امید! رؤیا!، سیمین صالح (مترجم)، مصطفی ملکیان (ویراستار)، مهدیه بهرامی (گرافیست)، هلن اکلی (گردآورنده)، جوئنا کیدنی (تصویرگر)، تهران: آسمان خیال، نقد قلم
- مرگ و جاودانگی: مقالاتی از هیوم، راسل، فلو، افلاطون، هیک و الن (همراه با نقدی گذرا)، سیدمحسن رضازاده (مترجم)، مصطفی ملکیان (ویراستار)، تهران: سهروردی، ۱۳۸۴
- تجربه دینی، توماس ریچارد مایلز، جابر اکبری (مترجم)، مصطفی ملکیان (ویراستار)، رحیم رئوفت (ویراستار)، تهران: سهروردی، ۱۳۸۴
- تسلای فلسفه، بوئتیوس، سایه میثمی (مترجم)، مصطفی ملکیان (ویراستار)، تهران: نگاه معاصر، ۱۳۸۵
- عشق الاهی در عرفان اسلامی: تعالیم غزالی و دباغ، بنیامین آبراهاموف، مرضیه شریعتی (مترجم)، مصطفی ملکیان (ویراستار)، تهران: نگاه معاصر
- سیطرهٔ خیر، آیریس مرداک، شیرین طالقانی (مترجم)، مصطفی ملکیان (مقدمه)، تهران: شور
- درآمدی جدید به فلسفه اخلاق، هری گنسلر، حمیده بحرینی (مترجم)، مصطفی ملکیان (ویراستار)، تهران: آسمان خیال، نقد قلم
- چگونه دنیا را متحد کنیم؟ اخلاق برای کودکان و نوجوانان، بریژیت لابه، میشل پوش، پروانه عروج نیا (مترجم)، مصطفی ملکیان (مقدمه)، تهران: آسمان خیال، نقد قلم
- حیات معنوی از دیدگاه عرفان مسیحی: حقایق والای معنوی برای زندگی هر روزه، اولین آندرهیل، سیمین صالح (مترجم)، مصطفی ملکیان (ویراستار)، تهران: شور
- زبان اخلاق نوشتهٔ ریچارد مروین هیر، امیر دیوانی (مترجم)، مصطفی ملکیان (ویراستار)،انتشارات کتاب طه (قم)
- مفهوم ایمان در کلام اسلامی، توشی هیکو ایزوتسو، زهرا پورسینا (مترجم)، مصطفی ملکیان (مقدمه)، انتشارات سروش
- فلسفه اخلاق. ویلیام فرانکنا، هادی صادقی (مترجم)، مصطفی ملکیان (ویراستار)، قم: کتاب طه
- مبانی اخلاق، جرج ادوارد مور. غلامحسین توکلی (مترجم)، مصطفی ملکیان (ویراستار)، نشر پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی
- گوهر و صدف عرفان اسلامی، فریتیوف شووان، مینو حجت (مترجم)، مصطفی ملکیان (مقدمه)
- اعترافات قدیس آگوستین، سایه میثمی (مترجم)، مصطفی ملکیان (ویراستار)
- در باب هستی و ذات، توماس آکوئینی، فروزان راسخی (مترجم)، مصطفی ملکیان (ویراستار)
- عرفان اسلامی چیست، مارتین لینگز، فروزان راسخی (مترجم)، مصطفی ملکیان (ویراستار)
- نامه به یک کشیش، سیمون وی، فروزان راسخی (مترجم)، مصطفی ملکیان (ویراستار)
- در پی معنا، تامس نیگل، سعید ناجی (مترجم)، مهدی معین زاده (مترجم)، مصطفی ملکیان (ویراستار)، نشر هرمس
- هوش، عقل و قوای ذهنی، پیمان آزاد (مترجم)، مصطفی ملکیان (ویراستار)، نشر بیدگل
- وحدت وجود به روایت ابن عربی و مایستر اکهارت، قاسم کاکایی، مصطفی ملکیان (مقدمه)، نشر هرمس
سوالات متداول در خصوص زندگینامه مصطفی ملکیان
۱- مصطفی ملکیان کیست ؟
مصطفی ملکیان ، فیلسوف ، نویسنده و پژوهشگر شهیر ایرانی است که به تاریخ ۱۲ خرداد سال ۱۳۳۵ در شهرضای اصفهان دیده به جهان گشوده است .
۲- مهمترین آثار مصطفی ملکیان را نام ببرید ؟
از بین آثار متعدد مصطفی ملکیان می توان به مهر ماندگار: مقالاتی در اخلاقشناسی، مصطفی ملکیان، تهران: نگاه معاصر / مشتاقی و مهجوری: گفتگو در باب فرهنگ و سیاست، مصطفی ملکیان، تهران: نگاه معاصر / حدیث آرزومندی اشاره نمود که در ردیف آثار مهم وی به حساب می آید .
زندگینامه مصطفی ملکیان به همراه آثار و اندیشه هایش
شاید این مطالب رو هم در حوزه نویسندگی دوست داشته باشید
آموزش نویسندگی
صد رمان برتر جهان
تبلیغ نویسی
نامه عاشقانه
دریافت شابک
انشانویسی
خاطره نویسی
قصه کودکانه
چاپ کتاب
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.