مروری بر زندگینامه اورهان پاموک ، به همراه لیست آثار و شرحی بر افکار و اندیشه هایش

[av_textblock textblock_styling_align=” textblock_styling=” textblock_styling_gap=” textblock_styling_mobile=” size=” av-medium-font-size=” av-small-font-size=” av-mini-font-size=” font_color=” color=” av-desktop-hide=” av-medium-hide=” av-small-hide=” av-mini-hide=” id=” custom_class=” template_class=” av_uid=” sc_version=’1.0′]
اورهان پاموک
اورهان پاموک ، نویسنده ی مشهور ترک زبان ، به تاریخ 7 ژوئن 1952 دیده به جهان گشود .
عمدتا از اورهان پاموک بعنوان یک رمان نویس یاد می کنند اما پاموک ، یک فیلنامه نویس ، شاعر ، رمان نویس و منتقد ادبی است که توانسته است در سال 2006 جایزه ی ادبی نوبل را از آن خود کند .
او یکی از موفق ترین نویسندگان تاریخ ترکیه می باشد چرا که نوشته های او تا به امروز بیش از سیزده میلیون جلد فروش داشته اند و در 63 زبان ترجمه شده اند .
به جرئت می توان گفت که اگر لیستی از پر فروش ترین کتاب های جهانی در هر سال آماده شود ، نام پاموک در صد نفر اول لیست خواهد بود. از پاموک رمان های بسیاری برجای مانده است .
از جمله خانه خاموش ، کتاب سیاه ، قلعه ی سفید ، زندگی جدید ، نام من سرخ است ، برف ، موزه بی گناهان و … از جمله آثار معروف او می باشند . او هم اکنون در دانشگاه کلمبیا آن هم در رشته ی نوشتن و ادبیات تطبیقی تدریس می کند. او همچنین یکبار برای عضویت در انجمن فیلسوفان آمریکایی در سال 2018 نیز انتخاب شده است. اگر بخواهیم تاریخ را نگاه کنیم باید بگوییم که پاموک نخستین کسی است که جایزه ی ادبی نوبل را از ترکیه برده است .
زندگی نامه اورهان پاموک
اورهان پاموک همچنین بیش از ده ها جایزه ی ادبی دیگر نیز دریافت کرده است که در ادامه به آن ها خواهیم پرداخت . نام من سرخ است در سال 2002 برده ی جایزه ادبی مولر می شود . در همان سال جایزه ی ادبی پریمیو کاوور از آن این کتاب شده و در سال 2003 نیز جایزه ی بین المللی ادبیات دوبلین ایرلند در دستان اورهان پاموک قرار یم گیرد .
اورهان پاموک علاوه بر فعالیت های نویسندگی انسانی بسیار سیاسی است و بسیار در این زمینه فعالیت دارد. او بارها و بارها از سیاست دولت ها انتقاد کرده است و یکی از طرفداران سر سخت آزادی بیان در دنیاست .
اما بعد اگر بخواهیم کمی به زندگی او بپردازیم باید بگوییم که پاموک در استانبول زاده شد و در یک خانواده ی بسیار ثروتمند و از طبقه ی مرفه جامعه رشد و پرورش یافت . چیزی که او بعد ها در کتاب سیاه در باب آن صحبت می کند و شرایط زندگی اش را توضیح میدهد .
اورهان پاموک در خانواده ای بزرگ شد که نسل اندر نسل سرکیسی بودند . او ابتدا به امر به مدرسه ی روبرت در استانبول رفت و در این کالج دوره ی تحصیلات ابتدایی و راهنمایی خود را گذارند. بعد از آن او به قصد تحصیل در رشته ی معماری وارد دانشگاه فنی استانبول شد و در آن جا بود که دریافت به چه میزان معماری با شغل مورد علاقه ی او یعنی نقاشی همخوانی دارد .
اما بعد او بعد از این که سه سال معماری خواند ، دانشگاه را رها کرد و تبدیل به یک نویسنده ی تمام وقت شد. او بعد از آن به دانشگاه استانبول رفت و در رشته ی روزنامه نگاری از آن دانشگاه در سال 1976 فرغ التحصیل شد .
از سن 22 سالگی تا 30 سالگی پاموک با مادر خودش زندگی می کرد . او اولین رمانش را تحت تاثیر مادرش می نویسند و تلاش بسیاری برای پیدا کردن یک ناشر می کند .
او خودش را یک مسلمان فرهنگی می بیند و می گوید که آنچه که من از دین اسلام دریافتم ترکیبی از تاریخ و فرهنگ با دیدگاه های مختلف بوده است و به هیچ وجه به این که انسان یک رابطه ی شخصی با خداوند آن هم از طریق دین اسلام دارد معتقد نیستم .
تنها اطلاعاتی که در باب زندگی شخصی او در دسترس است مربوط می شود به اینکه برادر بزرگ تر او نقش بسیاری در اکثر شخصیت های پاموک دارد .
آنطور که بارها خودش نیز گفته است او در بیشتر شخصیت های داستانی اش شخصیت برادر بزرگترش را لحاظ کرده است . او ، یعنی برادر بزرگتر اورهان پاموک یک استاد دانشگاه در رشته ی اقتصاد می باشد که به تاریخ تسلط بسیاری داشته است و باعث شده است که پاموک نیز با تاریخ آشنا شود و از این رو پاموک تمامی دانش خود را از امپراطوری عثمانی از این شخصیت وام گرفته است .
همچنین پاموک یک خواهر کوچک تر از خودش نیز دارد که او هم نیز یک روزنامه نگار است. در یک مارچ سال 1982 او با خانم آیلین تورگن ازدواج می کند. آیلین یک مورخ است. در طی سالهای 1985 تا 1988 زمانی که همسرش از دانشگاه کلمبیا فارغ التحصیل شده بود ، پاموک برای گرفتن یک بورس تحصیلی از این دانشگاه اقدام می کند و موفق به کسب آن می شود .
در واقع پاموک با این کار قصد داشت که برای کتابش یعنی کتاب سیاه تحقیقات کند . بهر طریق پاموک بعد از سالها خارج نشینی به استانبول بر می گردد جایی که بطور بسیار عمیقی با تمام رگ و پی آن ارتباط عاطفی برقرار کرده است .
اورهان پاموک یک دختر از ازدواجش نیز دارد. در سال 2006 پاموک دوباره به امریکا بر می گردد تا که در قامت یک استاد دانشگاه در دانشگاه کلمبیا به تدریس بپردازد . او به این دانشگاه می رود و در دانشکده ی زبان های آسیایی و خاورمیانه شروع به تدریس می کند .
او هم اکنون هم در رشته ی ادبیات تطبیقی و هم در رشته ی نویسندگی یکی از اساتید این دانشگاه می باشد. اما بعد اگر بخواهیم در باب نوشته هایش صحبت کنیم باید بگوییم که پاموک نویسندگی را به طور رسمی از دوره ی دانشگاه شروع شد . بعد از آن پاموک اولین رمانش را تحت عنوان جودت بیک و پسران که داستان های یک خانواده پولدار ترکی بود را به چاپ رساند و همان سال برنده ی جایزه ی کتاب سال ترکیه شد. بعد از آن به سراغ کتاب قلعه ی سفید رفت .
کتاب قلعه ی سفید از دیدگاه بسیاری از منتقدین رمانی بود که او را به دنیا معرفی کرد و او را در زمرهی برترین رمان نویسان دنیا قرار داد . اما کمی بعد تر او به دانشگاه کلمبیا رفت و این مسئله باعث شد که کتاب هایش نیز به دیگر زبان های زنده ی دنیا ترجمه شود و شهرت بسیاری کسب کند .
اما اوج تمام این اتفاقات زمانی رخ داد که وی کتاب شاهکاری به نام ” نام من سرخ ” را به چاپ رساند . سال 98 زمانی که این کتاب به چاپ رسید باعث شد که سیلی از جوایز ادبی به سمت این کتاب روانه شود .
سال 2002 بعد از انتشار رمان برف که یک رمان سیاسی بود ، فشارهای زیادی بر وی آمد که خودش در این زمینه اعلام کرد که اولین و آخرین کار سیاسی ای بوده است که در کارنامه ی کاریش صورت داده است .
رمان برف اما با تمام فشارهایش یکی از رمان های مطرح جهانی شد به حدی که روزنامه نیویورک تایمز آن را جز ده رمان برتر جهان در سال 2004 معرفی کرد. اما بعد ، جایزه ی ادبی نوبل به پاموک شجاعتی داد که نوشته های جنجالی خودش را رونمایی کند. او بعد از اینکه جایزه ی نوبل را دریافت کرد کتاب موزه معصومیت را نوشت .
کتابی که موضوعش مسئله ی عشق های یواشکی و ممنوعه در کشور های اسلامی بود. پاموک در باب عدم انتشار این کتاب در ایران آن هم بصورت نسخه ی کامل ، بسیار ابراز ناراحتی کرد . اما بهر طریق نزدیک ترین نسخه به نسخه ی اصلی با کلی سانسور در سال 94 منتشر شد اما باز هم نتوانست رضایت پاموک را نسبت به این کتاب در بر داشته باشد .
اورهان پاموک در سال 2016 زنی با موهای قرمز را می نویسد که این رمان نیز با مخاطبانی جهانی روبرو می شود . نوشته های او عمدتا نوشته هایی اجتماعی در قالبی اجتماعی می باشند. او هم اکنون پس از یک سری از اتفاقات اخلاقی که برایش افتاد و ماجرای روابط نامشروعش رسانه ای شد ، به استانبول برگشت و در استانبول به زندگی خودش ادامه می دهد .
آثار اورهان پاموک
- جودت بیک و پسران، ۱۹۸۲
- خانه خاموش، ۱۹۸۳
- قلعه سفید، ۱۹۸۵
- کتاب سیاه، ۱۹۹۰
- چهره پنهان، ۱۹۹۲
- زندگی نو، ۱۹۹۴
- نام من سرخ، ۱۹۹۸
- رنگهای دیگر، ۱۹۹۹
- برف، ۲۰۰۲
- استانبول: شهر و خاطرهها، ۲۰۰۳
- چمدان پدرم، ۲۰۰۷
- موزه معصومیت، ۲۰۰۸
- چشماندازها، ۲۰۱۰
- با و بیتکلف، ۲۰۱۱
- داستان افتادن من از داستانم، ۲۰۱۳
- چیز غریبی در سرم، ۲۰۱۴
- زنی با موهای قرمز، ۲۰۱۶
مروری بر آثار اورهان پاموک
پاموک نویسنده ای نابغه در قرن معاصر است . شاید تا به امروز هیچ کس در باب پاموک جرئت به بیان این مسائل نکرده است اما پاموک جدای از این که یک نویسنده ی فوق العاده است ، یک جامعه شناس و فیلسوف بزرگ است .
یک نویسده از نگاه ما باید پیش از نوشتن ، جامعه شناسی کند و حال اگر بتواند این جامعه شناسی را به جهان منتقل کند ، آنگاه است که می تواند یک نویسنه ی جهانی باشد .
اورهان پاموک دیدگاهی جهانی نسبت به حقوق انسانی داشت. او محوریت کارهایش را همیشه به گرد انسان و محدودیت هایش و حق آزادی می گذارد و همین مسئله نیز باعث شده است که به ین اندازه در جهان شهره شود .
اگر دوست دارید که نزدیک ترین دیدگاه به ما ایرانی ها و فرهنگمان را در قالب یک نوگرای دینی و اجتماعی در قامت یک نویسنده ی جهانی مطالعه کنید ، کتاب های پاموک بهترین گزینه برای شما می باشند. در ادامه بخش هایی از کتاب های او را با هم مطالعه می کنیم :
- من شیوهٔ چندصدایی را دوست دارم. اما توجه کنید که تمدن و مذهب یک چیز است و رمان چیز دیگری است. اسلام، قدرت و دین محوری است. با این حال اینکه شما تمدنِ چندصدایی یا اثرِ هنری چندصدایی داشته باشید مسئله دیگر است. رمانها باید چندصدایی باشند و جوامع هم البته همینطور هستند. در واقع رمانها صداهای مختلف را در جامعه تکثیر میکنند. جوامع مستبد میخواهند در رمانهاشان متحد و بزرگ به نظر برسند… در اسلام صداهای مختلفی وجود دارد. از اسلام تعبیرهای مختلفی وجود دارد. مثلاً اسلام سیاسی وجود دارد و همانطور که شما میدانید اسلام شیعی و اسلام سنی هست.
- فکر میکنم مولانا متعلق به کسی است که او را دوست دارد و کتابش را میخواند. گاهی اوقات آمریکاییها بیشتر از ما کتابهای او را میخوانند. نباید دربارهٔ این جور چیزها با هم مجادله کنیم. ادبیات توریسم نیست. گاهی اوقات مردم سر اینکه فلان قهوه، ترکی است یا یونانی با هم دعوا میکنند. فکر میکنم این کار اشتباه است. البته من برنامه ملی و سیستماتیک برای این مسئله ندارم. اما مولانا نویسنده بزرگی است و ترک هم خیلی عاشق او هستند. هر چند حرفهای او را به زبان اصلی نمیفهمند. ترکها او را بیشتر یک شخصیت مذهبی میدانند تا یک شخصیت ادبی. البته میدانم که او در ایران بیشتر به عنوان یک شاعر بزرگ شناخته میشود.
- هنوز هم در برخی از محلههای خاص استانبول قدم میزنم و با اینکه این محلات نسبت به سابق، مدام بزرگتر و بزرگتر شدهاند از دیدن تمام آنها لذت میبرم. تماشای اینکه چطور کلبههای قدیمی به ساختمانهای بلندی تبدیل شدهاند و مراکز خرید عمومی جایگزین سینماهای قدیمی تابستانی و باغ و باغچهها شدهاند. لذت میبرم از همهٔ مغازههای مدرن و از دیدن جمع زیادی از افراد که داخل مغازههای زنجیرهای فستفود صف کشیدهاند و جمعیت بیپایان مردم، در خیابانهای شلوغ.
- یرهترین، مرگبارترین و واقعیترین لحنهای حزن از کوچه و خیابانهایی آنقدر دور که دیده نمیشوند، در وجودم رخنه میکنند و من حتی بویش را در مشامم حس میکنم ـ درست به همان شکل که یک استانبول سردوگرمچشیده بوی ملایم جلبکها و دریا را در غروبهای پاییزی که باد جنوبی برای ما توفان به ارمغان میآورد، در مشام خود حس میکند و مانند کسی که از وحشت آن توفان، آن زلزله و آن مرگ شتابان به خانه پناه میبرد، آرزو میکنم دوباره در چاردیواری خودم باشم. با نزدیکشدن تیرگی حزن و فلاکت، احساس میکنم کنج دنج و نیمهتاریک خانهام از من دور میشود و کوچهها و خیابانهای ماتمزده کثیف با پیادهروهای بههمریخته کسالتبار و آدمهایی شبیه هم، بهخاطر فلاکتی که در وجودم سراغ گرفتهاند، مرا در برمیگیرند و آنبهآن انبوهتر و حتی وحشتآور میشوند .
سوالات متداول
1- اورهان پاموک کیست ؟
اورهان پاموک ، نویسنده ی مشهور ترک زبان ، به تاریخ 7 ژوئن 1952 دیده به جهان گشود . عمدتا از اورهان پاموک بعنوان یک رمان نویس یاد می کنند اما پاموک ، یک فیلنامه نویس ، شاعر ، رمان نویس و منتقد ادبی است.
2- مهمترین جوایز بین الملی اورهان پاموک را نام ببرید ؟
که توانسته است در سال 2006 جایزه ی ادبی نوبل را از آن خود کند .
3- مهمترین آثار اورهان پاموک را نام ببرید ؟
از جمله خانه خاموش ، کتاب سیاه ، قلعه ی سفید ، زندگی جدید ، نام من سرخ است ، برف ، موزه بی گناهان و … از جمله آثار معروف او می باشند .
4- کدام کتاب باعث معروفی اورهان پاموک در دنیای نویسندگی شد ؟
کتاب قلعه ی سفید از دیدگاه بسیاری از منتقدین رمانی بود که او را به دنیا معرفی کرد و او را در زمرهی برترین رمان نویسان دنیا قرار داد .
شاید این مطالب رو هم در حوزه نویسندگی دوست داشته باشید
آموزش نویسندگی
صد رمان برتر جهان
تبلیغ نویسی
نامه عاشقانه
دریافت شابک
انشانویسی
خاطره نویسی
قصه کودکانه
چاپ کتاب
[/av_textblock]
[av_comments_list av-desktop-hide=” av-medium-hide=” av-small-hide=” av-mini-hide=” alb_description=” id=” custom_class=” template_class=” av_uid=” sc_version=’1.0′]
دیدگاهتان را بنویسید