سیگرید اوندست
سیگرید اوندست ، نویسنده ی نروژی و یکی از تاثیرگذار ترین نویسندگان تاریخ ادبیات جهان ، به تاریخ ۲۰ مه ۱۸۸۲ در دانمارک متولد شد .
سیگرید اوندست یکی از برندگان جایزه ی ادبیات نوبل می باشد و در کمال تعجب برای یک نویسنده ، یک دهانه آتشفشان نیز به نام او نامگذاری کرده اند .
اگر بخواهیم کمی در زندگی او عمیق تر شویم ، باید بگوییم که سیگرید در خانواده ای به دنیا آمد که همه از اهالی علم بودند .
زندگینامه سیگرید اوندست
پدرش یک باستان شناس قدر و از اساتید این حوزه بود و مادرش نیز یکی از کتاب خوانان حرفه ای و مخاطبان پیگیر ادبیات بود. به طبع ، انچه که از خانواده ی او گفته شده است ، این شمای کلی را از زندگی او به ما میدهد که او در خانواده ای اهل فرهنگ بزرگ شده است و تمام فضای خانه و خانواده او را به سمت فرهنگی بودن سوق می داده است .
در یازده سالگی پدر را از دست داد و جوانی را به سختی گذراند. این اتفاق برای همیشه در ذهن او ماندگار شد و به قدری بر روی این قضیه حساس شد که بعدها خود نیز در نوشته هایش به آن اشاره کرد و آن را منعکس کرد .
پس از پایان تحصیلات در مدرسه بازرگانی اوسلو که پایتخت نروژ می باشد ، به کار اداری پرداخت و با وجود مشغله بسیار از مطالعه و نوشتن غافل نماند و آثاری پدید آورد که از مشاهدات مستقیم وی در محیط کار و از زندگی در شهر اوسلو مایه گرفته بود .
یکی از نکاتی هم که جا دارد در میان زندگی نامه نویسندگان ، به عنوان درس نویسندگی به آن اشاره کنیم ، ذکر این نکته است که بسیاری از افراد هستند که علی رغم استعدادهای فراوان در حوزه های مختلف نویسندگی ، اما به دلیل مشغله های فراوان ، از این هنر فاصله می گیرند ، اما جا دارد که بگوییم ، سیگرید اوندست ، یکی از کسانی است که شما می توانید از او بعنوان الگویی برای رسیدن به تمرین مناسب در نویسندگی بهره بگیرید. این نویسنده اکثر کارهای مشهورش را در زمانی می نویسد که مشغله های فراوان کاری بر روی سرش تلنبار شده است .
همچنین یادمان نرود که وی برنده ی جایزه نوبل نیز می باشد. اولین رمان سیگرید در لاهور با عنوان بانو مارتا اولی انتشار یافت که نشان دهنده آداب و رسوم زمان و واکنشی بر ضد عشق های رمانتیک بوده است. رمان به صورت یادداشتهای روزانه تنظیم شده و حوادث عاشقانه زنی شوهردار را بیان می کند .
داستان کوتاه سن سعادت آمیز که در سال ۱۹۰۸، به چاپ رسیده است ، سرگذشت دختر جوانی است که می خواهد نویسنده شود و با عشق و مسائل پیچیده آن برخورد می کند. سرگذشت ویگالیوت و راگدیس نوشته ای تحقیقی است در طرز تفکر و اعتقاد مذهبی پیش از مسیحیت ، که بسیار هم در جامعه ی آن زمان نویسنده سر و صدا به پا کرد. او ندست در ۱۹۰۹ با دریافت کمک خرج به ایتالیا سفر کرد و اولین پیروزی بزرگ ادبی را با انتشار داستان جنی بدست آورد که خاطراتی بود از این سفر و به سبب آنکه تا حدی به سرگذشت خود او بستگی می یافت، بسیار جلب توجه کرد .
سیگرید در این کتاب عشق خود را به سوارستاد نقاش وصف می کند، مردی که وی در ۱۹۱۲ با او ازدواج کرد و همراهش سفرهایی به انگلستان و رم و اوسلو انجام داد. آثار این دوره عبارت است از: سرنوشتهای تیره ۱۹۱۲ شامل قسمتهایی از زندگی نویسنده. داستان بهار۱۹۱۴که وصف سرگذشت غم انگیز فرزندان خانواده ای که در تربیت آنان اهمال بکار رفته و هر یک با حوادثی عاشقانه و نامناسب رو برو می شود و سرانجام دختر خانواده به زندگی طبیعی و مراعات نکته های اخلاقی پایبند می گردد .
داستان بهار از بهترین آثار او دست بشمار می آید. داستان کوتاه تابش آینه سحر آمیز ۱۹۱۷ که در آن احساس مذهبی برای کسانی که خواهان عشقی پایدارند اصلی مهم و لازم شمرده شده است و داستان باکره های عاقل ۱۹۱۸ا ز آثار فاخر او در این دوره می باشد. این آثار که از نظر ارزش هنری با یکدیگر متفاوت است، غالبا در باره زن و غم ها و رنج ها وضعف ها و خواست ها و وظایف اوست که با تحلیل عمیق روانی بیان شده است .
پس از آن اوندست به مذهب کاتولیک گروید و رمان هایی انتشار داد که در آنها گذشته تاریک کشورش را از نظر مذهب مورد تعمق قرارداده و تحول روح شرک و کفر آمیز را به روح مسیحیت نشان داده است .
از معروفترین رمان های این دوره داستان کریستین لاورانس است که میان سالهای ۱۹۲۰ و ۱۹۲۲ انتشار یافت و شامل سه رمان است به نام تاج ، زن و صلیب. حوادث این داستان ها در اواسط قرن چهاردهم آغاز می شود و به طور طبیعی و با سادگی کامل محیط مذهبی قرون وسطای نروژ را نشان می دهد و آداب و رسوم اشخاص و روابطشان با یکدیگر و کشمکش ها وخطا ها و رنج ها و سر نوشت هایشان را به طور گویا و زنده ترسیم می کند .
این اثر که شاهکار نویسنده به شمار می آید، به بیشتر زبانهای اروپایی ترجمه شده است. این اثر باعث شد که سیگرید اوندست ، در بین نویسندگان جهان ، جایگاهی به عنوان یک نویسنده ی صاحب نام بدست بیاورد و جایگاه خود را تثبیت کند .
او توانست با نوشتن این اثر گامی بزرگ در رسیدن به افتخارات ادبی بردارد. این اثر چنان پیروزی ای بدست آورد که موجب اعطای جایزه نوبل سال ۱۹۲۸ به اوندست گشت. یکی دیگر از معروفترین رمانهای این دوره داستان اولاف آودو نسون در ۱۹۲۵ است داستانی بلند و تاریخی در چهار جلد که حوادث آن در نیمه دوم قرن سیزدهم نروژ می گذرد، هنگامی که کشور دچار کشمکشهای مشرکان و مسیحیان شده بود .
اوندست پس از مطالعات در باره قرون وسطا به عصر جدید روی می آورد و این رمان ها را انتشار میدهد: ارکیده های سفید، خارهای سوزان در دو جلد که فاقد ارزش رمان های قبل است. در این داستانها روح مذهبی غلبه دارد، به فلسفه مادی گری اعتراض شده و از اجتماع انتقاد هایی به عمل آمده است .
رمان یازده سال که در ۱۹۳۴ به چاپ رسیده است، خاطراتی از کودکی نویسنده و نکته هایی از خانواده و ساختمان روحی و تربیتی او را در بر دارد. اوندست بار دیگر به رمانهای تاریخی باز می گردد و در باره زندگی اولیای دین آثاری انتشار میدهد، مانند اولاف مقدس و مانند آن که از اعتبار خاص برخوردار است. در آثار نخستین سیگرید ضدیت با تساوی حقوق زن به خوبی دیده می شود. وی با عقیده ی کسانی که در راه استقلال زن می کوشند و برای او حقوقی مساوی مرد را طلب می کنند، به کلی مخالف است .
سیگرید اوندست خود که پیوسته به طور مستقل زیسته، معتقد است که زندگی زن اگر به کانون خانوادگی منتهی نشود بسیار تھی است و با آنکه هیچ کس چون وی محرومیت ها وضعف های زن را درک نکرده است، درباره حقوق او تعصب نمی ورزد. از نظر مذهبی اوندست به اسرار و روح مذهب توجه ندارد و به مذهبی روی می آورد که با واقعیتهای زندگی همراه است. در جایی که از قدیسه بریجت سخن می گوید می نویسد :
«او زندگی را با دیدگان گشوده می نگریست، می دانست چگونه زندگی کند، چگونه کار کند و چگونه در برابر امیال و جاه طلبی ها مبارزه کند. »
عقاید سیاسی اوندست ضد سوسیالیست است. وی هنگام اشغال کشور به دست ارتش آلمان، ترک وطن کرد، ابتدا به سوئد پناهنده شد، سپس به آمریکا رفت و به وسیله نوشته هایش از نهضت مقاومت جوانان در نروژ حمایت کرد .
در سال روز جنگ به نروژ بازگشت و در سالروز شصت و پنج سالگی به دریافت نشان صلیب مفتخر شد. اوندست و کنوت هامسون هر دو از بزرگترین نویسندگان قرن معاصر نروژند. وی به تاریخ ۱۰ ژوئن ۱۹۴۹ برای همیشه دنیا را ترک گفت .
آثار سیگرید اوندست
- سن سعادت آمیز
- سرگذشت ویگادیوت و والدیس
- سرنوشت های تیره
- بهار
- تابش آینه ی سحر آمیز
- باکره های عاقل
- تاج
- زن
- صلیب
- ارکیده های سفید
- خارهای سوزان
- اولاف مقدس
مروری بر آثار سیگرید اوندست
سیگرید اوندست ، یکی از معدود نویسندگانی است که آثارش از پیچیدگی های زبانی خاصی برخوردار است وهر کسی که با نوشته هایش برخورد می کند ، نیاز به آن دارد که کمی در بحر کلمات و نوشته های او سیر کند تا که زبان او را درک کرده و آنگاه به سراغ محتوای نوشته هایش برود. او کتاب های بسیاری نوشته است که هر کدام به زبان های مختلف در دنیا ترجمه گردیده اند. متاسفانه در ایران ، کتاب های زیادی از او به چاپ نرسیده است و این خود می تواند یک شروع برای بسیاری از نویسندگان و مترجمین ایران زمین باشد که با کار کردن بر روی آثار این نویسنده بزرگ که برنده ی جایزه نوبل نیز می باشد ، گامی در جهت توسعه ی ادبیات داستانی این مرز و بوم بردارند. در ادامه ما چند بخش از جملات معروف و شاخص اوندست را که به طور اختصاصی برای اولین بار توسط تیم مطالعاتی استاد تیموری ترجمه شده است را خدمت شما دوستان ارائه می کنیم ، امیدواریم که شما را در خوانش آثار این نویسنده ی بزرگ ترغیب کند.
- کریسمس برای همه ی ما روز عزیزی است. در این روز مردم به همدیگر هدیه می دهند ، شاد هستند و خدا را شاکر اند. اما تنها یکبار ، زمانی که هدیه ای به کسی می دهید و برای او آرزوی توفیق و سعادت از سمت خداوند می کنید و روی هدیه هایتان نام او را می نویسید ، به این فکر کنید که او به چه میزان به ما لطف کرده است. ما شاید تنها روز کریسمس و لحظه ای که هدیه ای به کسی میدهیم به یاد او باشیم ولی او هر لحظه یاد ماست. او برای ما خورشید آفریده است. برای ما جنگل ها ، اقیانوس ها ، کوه ها و هر آنچه که چشمان ما می بیند و زیبایی را درک می کند ، آفریده است. او به ما سرسبزی و نشاط هدیه داده است و ما هر روز اگر به دور و برمان نگاه کنیم ، خواهیم دید که به چه میزان او به ما هدیه داده است و برایمان ارزش قائل است.او تمامی گناهانمان را می بخشد ، به زمین فرود آمده و حال ما را خوب می کند و منجی ماست.
- این اتفاق خوبی است که اگر احساس می کنید کاری درست نیست ، جرئت انجام آن را نیز نداشته باشید. اما این خیلی اسفناک است که به کاری که جرئت انجام آن را ندارید ، بگویید که نادرست است. .روی ضعف هایتان سرپوش نگذارید.
- به خداوند اطمینان کن. خیلی زود تر از آنچه که فکر کنی به این امر دست خواهی یافت که خداوند تمام آنچه که تو می خواهی را می شنود و برایش ارزش قائل است. شاید امروز تو خود را به هر آب و آتشی بزنی که آنچه می خواهی را بدست بیاوری و برای این امر حتی خدا را نیز مقصر بدانی که چرا آنچه که تو می خواهی را به تو هدیه نمی کند ، اما حقیقت چیز دیگریست. حقیقت چیزیست که تو آن را به زودی درک خواهی کرد که خداوند همه چیز را به تو میدهد ، اما در زمانی که صلاح تو باشد. خداوند می داند که چگونه و چطور بهترین هدایای الهی و بخشش های الهی را نصیب تو کند. به او امیدوار باش . او کسی است که صلاح تو را می خواهد.
سوالات متداول در خصوص زندگینامه سیگرید اوندست
۱- سیگرید اوندست کیست ؟
سیگرید اوندست ، نویسنده ی نروژی و یکی از تاثیرگذار ترین نویسندگان تاریخ ادبیات جهان ، به تاریخ ۲۰ مه ۱۸۸۲ در دانمارک متولد شد .
۲- افتخارات بین الملی سیگرید اوندست را بنویسید ؟
سیگرید اوندست یکی از برندگان جایزه ی ادبیات نوبل می باشد و در کمال تعجب برای یک نویسنده ، یک دهانه آتشفشان نیز به نام او نامگذاری کرده اند .
۳- معروفترین رمان سیگرید اوندست را ذکر نمائید ؟
از معروفترین رمان های این دوره داستان کریستین لاورانس است که میان سالهای ۱۹۲۰ و ۱۹۲۲ انتشار یافت
۴- چهار اثر از آثار سیگرید اوندست را نام ببررید ؟
- باکره های عاقل
- تاج
- زن
- صلیب
شاید این مطالب رو هم در حوزه نویسندگی دوست داشته باشید
آموزش نویسندگی
صد رمان برتر جهان
تبلیغ نویسی
نامه عاشقانه
دریافت شابک
انشانویسی
خاطره نویسی
قصه کودکانه
چاپ کتاب
خانم اوندست درابتدای جوانی همچون همه دینداران جوان دیدگاهی بیشترخداباورانه وخدا محور بود ول درمیان سالی این عشق به خدا امیخته با عشق زمینی وهمچون عشق به غیرهمجنس امیخته شد چون این دو اگر حقیقی وازدرون انسان نشات گرفته شود قدیس وپاک است وقابل احترام برای همگان خواهدبود.