مروری بر زندگینامه محمود دولت آبادی ، به همراه لیست آثار و شرحی بر افکار و اندیشه هایش

[av_textblock textblock_styling_align=” textblock_styling=” textblock_styling_gap=” textblock_styling_mobile=” size=” av-medium-font-size=” av-small-font-size=” av-mini-font-size=” font_color=” color=” av-desktop-hide=” av-medium-hide=” av-small-hide=” av-mini-hide=” id=” custom_class=” template_class=” av_uid=” sc_version=’1.0′]
زندگی نویسنده معروف ایرانی چون آقای محمود دولت آبادی می تواند هیجان انگیز و جالب باشد ،
به این دلیل که اگر با کار های فاخر و رئالیسم ایشان آشنایی داشته باشید ، قطعا علاقه مند هستید که راجع به نویسنده تاثیر گذار ادب فارسی بیشتر بدانید ،
حتی اگر هم راجع به ایشان به صورت پراکنده و گزیده خوانی مطالبی را فرا گرفته باشید، اما در این مقاله ای که پیش رو دارید ،
قصد ما این است که تقریبا به صورت مفصل از زندگینامه نویسنده معروف ، آقای محمود دولت آبادی تا به امروز مطالب جالبی را به نگارش در آوریم، باشد که مورد پسند دوستداران ادب واقع شود .
زندگی نویسنده معروف ایرانی آقای محمود دولت آبادی : دوران کودکی و نوجوانی
ایشان در سال 1319 در دومین ماه تابستان، یعنی در گرم ترین روز های این فصل در شهر زیبای سبزوار متولد می شوند .
آقای دولت آبادی در دوران کودکی مشاغل زیادی را تجربه می کنند و در واقع قبل از اینکه به نویسندگی روی بیاورند، سختی های کار و مشقت دستمزد گرفتن را از همان دوران کودکی چشیدند، که همین تجربه های او بعد ها در داستان ها و آثار ملی وی خود را به گونه های مختلف انعکاس داد .
از مشاغلی که ایشان در دوران کودکی تجربه کرده اند، کار بر روی زمین کشاورز ، بعد ها شاگردی پدر و برادر به عنوان صاف کردن میخ های کج در کارگاه تخت گیوه کشی ، دوچرخه سازی و سلمانی و غیره …
دوران کودکی و نوجوانی خود را با درس خواندن و کار کردن سپری کرد و زمانی که تصدیق ابتدایی را دریافت کرد برای ادامه تحصیل به مشهد می رود که در آنجا با سینما و نمایش آشنا می شود، در سال 1338 به تهران می روند و مدتی در تئاتر پارس مشغول به کار می شوند، آنقدر به نمایش و هنر علاقه مند می شود که در دهه چهل شمسی تصمیم می گیرد که به صورت حرفه ای و اصولی نمایش را چه تئوری و چه عملی با خواندن کتاب های ترجمه شده اروپایی فرا بگیرد و به طور جدی وارد دنیای نمایش شود .
زندگی نامه نویسنده معروف ایرانی :قدم در تئاتر
برای همین منظور یک سال را برای فراگیری تئاتر وقت گذاشت که شش ماه را به مباحث تئوری و 6 ماه را به آموزش عملی و روی صحنه رفتن و کار کردن نمایش نامه های داخلی و خارجی پرداخت .
اینگونه شد که دولت آبادی به صورت کاملا حرفه ای فراگیری نمایش و تئاتر را علاقه مندانه پشت سر می گذاشت .
او فراگیری تئاتر را با اجرای نمایش نامه های اروپایی چون میلر و داستایوسکی و دیگر نویسندگان نمایش نامه نویس معروف آغاز کرد، که شاید رمز موفقیتش در تئاتر تا حدودی همین موضوع باشد .
او در دوران آموزش خود نشان داد که بسیار با استعداد است و می تواند شاگرد اول نمایش تئاتر باشد، همین موضوع باعث شد که ایشان در نمایش های تئاتری چون شب های سفید داستایوسکی و قرعه برای مرگ اثر واهه کاچا برای بازی انتخاب شود که واقعا در ین دو نمایش هم خوش درخشید .
حضور پرشور دولت آبادی در تئاتر خود را کم کم نشان می داد و حضور او با هر بار که بر روی صحنه می رفت پر رنگ تر از قبل می شد، و نمایش نامه های موفقی را بر روی صحنه اجرا می کرد، یکی از این نمایش نامه های آینس مندو و تانیا اثر آرتور میلر بود و بعد از آن کار و فعالیت های اجتماعی در برنامه های تئاتری بود .
بعد از اجرا های موفق در نمایش نامه های مذکور به گروه هنر ملی پیوست که در واقع دوره ای سرنوشت ساز و تاثیر گذار زندگی نویسنده معروف ایرانی آقای دولت آبادی بود .
زندگی نویسنده معروف ایرانی: اجرای نمایش نامه های ایرانی
آقای دولت آبادی در حوزه نمایش برای صاحبان سبک ایرانی کاملا شناخته شده بود و افراد صاحب نام آن دوره در دهه 50 شمسی از او دعوت به بازی می کردند،نمایش نامه نویس هایی چون
- عباس جوانمرد
- علی حاتمی
- بهران بیضایی
- اکبر رادی
- نصرت نویدی
برای آثار نمایشی خود از او دعوت می کردند .
فعالیت های هنری ایشان کم کم به مشارکت های اجتماعی در انجمن تئاتر انجام شد که باز هم اجرا و بازی در میان فعالیت های گسترده و حتی کارگردانی برای برخی از نمایش نامه ها را بر عهده می گیرد، هم چنان ادامه می یابد و در دهه 50 هجری شمسی در ایران به یکی از چهره های فاخر تئاتری تبدیل شدند .
زندگی نویسنده معروف ایرانی: نوشتن و نمایش
همان طور که گفته شد، نمایش خوانی و اجرای نمایش جز علایق دولت آبادی شده بود و دیگر کسی نبود که از اهالی هنر او را نشناسند، و در سال 1353 خانم مهین اسکویی از او برای بازی نمایش در اعماق اثر ماکسیم گورکی دعوت می کند و تصمیم به بازی در این نمایش تقریبا تبیت نهایی او در دنیای تئاتر شد .
در این بین دولت ابادی با آشنایی کاملی که از نوشتن و اجرای نمایش نامه های اروپایی و ایرانی و سبک های مختلفی حاصل کرده بود، در دو دنیای نوشتن و اجرا سیر خود را با دقت و تیزبینی هر چه بیشتر سپری می کرد .
ذهنیات او دیگر با اجرای نمایش و نوشتن نمی توانست همپای هم ادامه یابد، بنابراین در همان سال 53 تصمیم گرفت که برای همیشه اجرای نمایش را کنار بگذارد و به نوشتن که تقریبا از سال های دهه چهل آغازش کرده بود، ادامه دهد .
زندگی نویسنده معروف ایرانی: شکل گیری شخصیت اصلی
نوشتن و نویسندگی برای دولت ابادی یکی از علاقه های دیرینه ذهنی او بوده که همگام با علاقه مند شدن به تئاتر و خواندن نمایش نامه های مختلف روز به روز پر رنگ تر می شود و او هر دو را سعی می کند همگام با هم پیش ببرد هر چند که تقریبا دهه 40 و ابتدای 50 میلادی را بیشتر متمرکز بر اجرای نمایش نامه های مختلف و کسب موفقیت های روز افزون بود، اما دولت آبادی نمی توانست علاقه اصلی خود یعنی نویسندگی را فراموش کند بنابراین همزمان با هم این نوشتن را برای رسیدن به اهداف دیرینه اش ادامه می داد،در سال 1343 او موفق می شود اولین داستانش را به نام ته شب در مجله تهران به چاپ برساند .
زندگی نویسنده معروف ایرانی: سبک نوشتن
دولت آبادی از ابتدای آغاز راه داستان نویسی مسیر تفکر کلی نگر و نشانه های مختص رئالیسم گرایی را با خود به همراه داشته است و همچنان نیز ادامه دارد،به علاوه تسلط هایی که او بر دیالوگ نویسی داشته شاید بیش از همه خصوصیات بارز و عالی در آثار دولت آبادی خود را به ببیننده نمایان می کنند .
ویژگی دیگر آثار او ارادت به بزرگانی دیگر چون هدایت است، ، ارادت به صادق هدایت ، همدلی او با هدایت به رغم تفاوت نگاه شان که به خوبی در رمان سلوک وجه روشنتری به خود میگیرد، از دیگر مشخصههای آثار دولت آبادی است .
شخصیت های آثارش در عین کلافگی و عصبی بودن نوعی امید و هیجان را در امتداد نگاه هی تلخی که دارد، دنبال می کنند و همین موضوع مقداری با نگاه های صادق هدایت در تضاد است، نگاهی که تا آخر از صبر و طاقت آثار دولت آبادی تهی می شود .
از ویژگی های دیگر آقای دولت آبادی به تمرکزش بر بیرون شخصیت های داستان است،گویا او اصلا با شخصیت درونی و ویژگی های که دارند اصلا اعتنایی ندارد و بیرون و ظاهر شخصیت ها بیشتر او را به وجد و هیجان وا می دارد .
آنقدر که تا جایی پیش می رویم و سوالی که در ذهن ببننده اگر شکل بگیرد این است که آیا شخصیت ها درون ندارند؟در بین شخصیت ها ما بیشتر بر قد و قامتشان و خلق و خویشان تمرکز داریم.که البته این خود یک حن از داستان های دولت ابادی است که خواننده ان را می پسندد و همراه با او پیش می رود.
زندگی نویسنده معروف ایرانی: نمونه آثار معتبر او
داستان ته شب
اولین اثر محمود آبادی در سال 1341 در روزنامه تهران به چاپ رساند،دولت ابادی داستان های دیگری مانند هجرت سلیمان،پای گلدسته امامزاده ، سایه های خسته ، لایه های بیابانی و ادبار را می نویسد؛ که تم همگی تقریبا برمدار حرکت بین شهر و روستا اتفاق می افتد و دیالوگ ها در تمامی آثار همان گونه که گفته شد به همراه عمل داستان خواننده را به هیجان وا می دارد .
دولت آبادی در طی دوره چهل در شروع داستان نویسی و قدم در راه قلم نوشته ها و داستان های زیادی را تجربه کرد که همین موضوع در روند شکل گیری و فردیت او بر نحوه نوشتن تاثیر گذارد و کم کم در یافتن سبک شخصی به دوره های خوب نویسندگی نزدیک می شود و بلاخره اولین رمان خود یعنی سفر را نوشت که مانند سایر کار های او از دیالوگ و شخصیت پردازی خوبی برخوردار بود ولی طرح محکم و مقاومی داستان را پشتیبانی نمی کرد .
رمان بعدی دولت ابادی، اوسنه بابا سبحان بود که دولت ابادی آن را با ساخت خوبی همراه کرد، داستان شخصیت ها در یک روستا که بحران هر یک کم کم به داستان اصلی اضافه می شوند و گره افکنی های خوبی را در بر دارد . گفته می شود کیمیایی این اثر را تحت عنوان خاک به تصویر می کشد اما مورد رضایت دولت آبادی نبوده است او معتقد است که کیمیایی داستان را تغییر داده است .
بعد از اوسنه بابا سبحان به سه آثار ویژه حول وحوش جامعه زنان هم گذر می کنیم که می توان به سه باشبیرو، کلیدر و جای خالی سلوچ اشاره کرد، هر کدام از این رمان ها کامل و با صلابت هستند که البته کلیدر و جای خالی سلوچ بیشتر مورد پسند واقع شدند و آثار سینمایی و نمایشی زیادی از آن ها به اقتباس رسید .
زندگی نویسنده معروف ایرانی محمود دولت ابادی: کلیدر
کلیدر نام یک کوهی می باشد که در بین کوه های قوچان، نیشابور و سبزوار واقع شده است، خانواده ای کرد نشین در دوران زورگویی سیاسی و بحران های بعد از جنگ جهانی دوم تصمیم می گیرند که به شمال شرقی کشور یعنی کلیدر بروند . در این داستان مصیبت های مردم چادر نشین و روستا نشین در این منطقه بررسی می شود و داستان بر اساس یک روایت واقعی نوشته شده است .
زندگی نویسنده معروف ایرانی: جای خالی سلوچ
رمان جای خالی سلوچ یک رمان کاملا رئالیستی است، که دولت آبادی بعد از یک دوره زندان سیاسی در ساواک و بعد از آزاد شدن به مدت 70 روز این رمان زیبا را می نویسید .
داستان روایت دردمندانه یک زنی روستایی است که به ناگاه همسرش ناپدید می شود و سعی می کند در نبود او از پسرانش مراقبت کند و کانون خانواده را از گزند نیرو های بیرونی حفظ کند .
زندگی نویسنده معروف ایرانی: رمان مرده
رمان مرده توسط دولت آبادی در سال 1351 نوشته می شود اما در سال 53 اجازه چاپ می یابد و به دست خواننده می رسد،
رمان در مورد نوجوان و مسیر تغییر و تحولات اوست که قرار است قدم در راه مرد شدن بردارد، این رمان مانند دیگر آثار دولت ابادی از فقر و تنگدستی می گوید اما نه با خفت و حقارت هایی که در دیگر داستان های هم عصر او مثل چوبک می خوانیم، فقر همراه با صلابت فکری و روحی شخصیت های داستان که همذات پنداری با آن ها به خوبی اتفاق افتاده است، پیش می رود .
زندگی نویسنده معروف ایرانی: عقیل عقیل
این بار داستان از پدری باز می گوید که همه کس او مرده اند و تنها دختر و پسری برایش مانده که پسرش سربازی است و تنها دخترش با او به صحرا می رود و در واقع یار اوست اما پدر در گم کرده ای بیش نیست .
سفرنامه دیدار بلوچ
این یک سفرنامه کوتاه به زاهدان ، میرجاوه و زابل است که در این اثر وی با تفکرات و روحیاتی سر زنده تقریبا نمودی جالب و قابل پیگیری را به خواننده داده است .
زندگی نویسنده معروف ایرانی: کتاب جدید محمود دولت آبادی به نام بنی آدم
کتاب بنی آدم از جدید ترین اثر آقای دولت آبادی است که شامل شش داستان می باشد به نام های :
- مولی و شازده
- اسم نیست
- یک شب دیگر
- امیلیانو حسن
- چوب خشک بلوط
- اتفاقی نمیافتد
زندگی نویسنده معروف ایرانی: اقتباس های سینمایی
وی در نوشتن فیلم نامه های فاخر سینمایی بسیار فعال بوده اند اما گویا افراد فرصت طلب در این بین زیاد هستند و متاسفانه کار سرقت ادبی و سینمایی در مورد کار های آقای دولت ابادی زیاد اتفاق افتاده است .
وی اذعان می کند که وقتی در گذشته های قبل از انقلاب در زندان بوده است، نوشته ای به نام تنگنا داشته است که بعدا توسط کیمیایی به گوزن ها مبدل و ساخته می شود اما اسمی از وی برده نمی شود، آثار بسیار زیادی از ایشان به نسخه سینمایی آن تبدیل شده اند اما نامی از ایشان و تقدیری از او در عنوان فیلم یا جشنواره های مورد نظر صورت نگرفته است .
شاید این مطالب رو هم در حوزه نویسندگی دوست داشته باشید
آموزش نویسندگی
صد رمان برتر جهان
تبلیغ نویسی
نامه عاشقانه
دریافت شابک
انشانویسی
خاطره نویسی
قصه کودکانه
چاپ کتاب
[/av_textblock]
[av_comments_list av-desktop-hide=” av-medium-hide=” av-small-hide=” av-mini-hide=” alb_description=” id=” custom_class=” template_class=” av_uid=” sc_version=’1.0′]
دیدگاهتان را بنویسید