زندگینامه مصطفی رحماندوست می تواند برای دوستداران کتاب پر اهمیت باشد و می تواند برای همگان بسیار جالب باشد ، همه ما به این دلیل با او بیشترین خاطرات را داریم که از ابتدای تحصیل خود با اشعار زیبایش مثل صد دانه یاقوت، من یا رمهربانم و دیگر اشعار در سال های نوجوانی و دوران راهنمایی و دبیرستان
به هنگام حفظ کردن آن ها خاطرات شیرینی را در ذهن خود به همراه داریم که البته اشعار او یادآور روز هایی هستند که هیچ وقت بر نمی گردند، اما هر چه هست این اشعار بسیار بامعنا و در عین حال بسیار زیبا و روان سروده شده اند ، که برای حفظ کردن یک کودک ۸ ساله به خوبی بدون هیچ گونه زحمتی از عهده حفظ کردن بر می امد و اتفاقا آنقدر آهنگین و زیبا بود که از حفظ آن لذت می برد .
بنابراین نوشتن و خوانده زندگینامه مصطفی رحماندوست می تواند بسیار جالب و جذاب باشد .
در این مقاله از دوران کودکی تا دوران جوانی و خاطراتی مرتبط با نوشتن اشعارش به خصوص اشعار محبوب و معروف وی تا به الان می تواند هیجان انگیز باشد، به این دلیل که یک شاعر چگونه اشعارش به ذهنش می رسند، چگونه قافیه بندی شعر را انجام می دهد و اصلا الهامات را از کجا می گیرد .
اگر شما نویسنده و شاعر هستید قطعا برای شما جالب است به خصوص اگر در ابتدای کار باشید و کجنکاو از اینکه پیشکسوت های محبوب ما چگونه به این درجه از والایی رسیده اند .
در این مقاله قصد داریم تا زندگی نامه مصطفی رحماندوست را از کودکی تا به الان برای شما به صورت خلاصه و جذاب به رشته تحریر درآوریم .
زندگینامه مصطفی رحماندوست : دوران کودکی
مصطفی رحماندوست شاعر توانای کشورمان، دوران کودکی ساده و بی آلایشی داشتند، از این نظر که نه در رفاه و تمکنات مالی آن چنانی سیر می کردند و نه اینکه دورانی پر از بحران و پیچیده گی را سپری کرده باشند، اما بسیار لذت بخش بوده است، دورانی که شاید خیلی از ما و یا پدر و مادر هایمان گذرانده باشند .
او خاطرات شیرینی از بازی های کودکانه اش به وقت حمام رفتن را اینگونه می گوید که :
حمام محله ما روز ها برای زنان بود و شب ها برای مردها ، شب هنگام تقریبا حوالی صبح ما بچه ها را از خواب بیدار می کردند تا به همراه پدر هایمان به حمام برویم، کوچه های تاریک شبانه را طی می کردیم و به حمام گرم و پر هیاهو راه می یافتیم ، آن جا هم بازی می کردیم و هم به بزرگتر ها در آب آوردن، کیسه کشیدن و جمع کردن وسیله های حمام کمک می کردیم .
نیمی از خاطرات او در همین کوچه باغ های محله خود طی می شود ، تا اینکه کم کم به سن یازده سالگی یعنی کلاس پنجم دبستان راه می یابد، نوجوانی را کم کم آغاز می کند و متوجه می شود که استعداد شعر گفتن دارد .
پدر و مادرش هم جز افرادی بودند که در خواندن شعر و نوشتن شعر های او بی تاثیر نبوده اند ، مادرش گاه گداری مثنوی را زمزمه می کند و پدرش کنار کرسی در روز های سرد زمستانی کتاب صامت و قمری را می خواند، که در شور و هیجان مصطفی برای حفظ کردن اشعار ونوشتن شعر بی تاثیر نبوده است .
بعد از شیرین کاری ها، شیطنت های بچه گانه در محله های مختلف و انجام مشاعره هایی که در مدرسه بین بچه ها انجام می شد، همیشه بین همه بچه ها سرآمد بوده و به قولی کم نمی اوره وسریع شعری با معنی و یا بی معنی را بیان می کرده است .
این بود که در اوایل نوجوانی در همان بحبوحه سال آخر دبستان همه یعنی معلم، بچه ها و خانواده اش متوجه می شوند که او استعداد شعر گفتن دارد .
زندگینامه مصطفی رحماندوست : دوران نوجوانی
بعد از دوران ابتدایی و ورود به دوران دبیرستان، توانست به کمک کتابخانه دبیرستان کتاب های زیادی را بخواند و شوق او برای خواندن کتاب و سراییدن شعر چند برابر شد .
او بعد از گذراندن اول دبیرستان، جهت انتخاب رشته تحصیلی، رشته ادبی را انتخاب می کند و وارد دبیرستان دیگری می شود که متاسانه کتابخانه ای ندارد، بنابراین با کمک دبیر فلسفه خود که به گفته خودش بعد از انقلاب وزیر آموزش و پرورش شدند، ،توانستند که یکی از کلاس ها را به کتابخانه اختصاص دهند .
او در کنار کتاب های فلسفه، ادبیات ومنطق به کتاب های حوزوی هم علاقه نشان می داد و مدتی را به پیشنهاد پدرش درس های حوزوی نزد سه معلم متخصص این زمینه می گذراند .
البته مصطفی در سال های آخر دبیرستان بود که علاقه خود را به نقاشی و موسیقی هم نشان داد و مصطفی موسیقی را بیشتر از نقاشی دوست داشت و علاقه به سنتور او را به جای رساند که در مراسم جشن و سرور مدرسه سنتور می نواخت .
اما در نهایت هیچکدام را در دوران دانشگاه ادامه نداد و بیشتر به شعر و قصه خوانی کودکان و نوجوانان متمرکز شد .
جالب است بدانید اولین اثری که از وی چاپ شد، در دوران دبیرستان در یک مجله ادبی بوده که این خود دلیل بر هوش و ذکاوت آقای رحماندوست در زمینه ادبی و شعر بوه است .
زندگینامه مصطفی رحماندوست : دوران جوانی و دانشگاه
بعد از دبیرستان در رشته زبان و ادبیات فارسی در دانشگاه تهران پذیرفته می شود و رهسپار تهران می شود .
در دوران دانشجویی خود فرصت می یابد تا با افراد نخبه و صاحب علم مثل دکتر علی شریعتی، دکتر بهشتی و استاد مطهری مصاحبت داشته باشد و از جلسات علمی آن ها کسب فیض کند .
در دوران دانشگاه موفق می شود که دومین اثر ادبی خود را که در قالب شعر و داستان برای کودکان به چاپ برساند .
گویا در پایان هر مقطعی نتیجه گیری خوبی برای آقای رحماندوست اتفاق می افتد و آن هم نتیجه گیری پایان دوره تحصیلات و قدم در راه ترویج شعر و قصه خوانی برای کودکان می باشد .
که در آخر دوران تحصیلی دانشگاه متوجه می شود علاقه بسیار به نوشتن برای کودکان ونوجوانان دارد، بنابراین شروع به مطالعات روان شناسی کودک، ساده نویسی، خواندن اشعار کودک و داستان های کودک می کند و همچنین شروع به تدریس در مدارس برای بچه ها کرد و
در نهایت در اوایل کار چاپ و نشر حرفه ای قصه کودکان را تحت عنوان سربداران و قصه ای دیگر تحت عنوان خاله خود پسند می نویسد همچنین سعر سرودن که علاقه دیرینه او می باشد، فراموش نمی کند و اشعاری برای کودکان هم می سراید .
تا به الان ایشان بیش از سی سال است که قدم در راه شعر سراییدن و قصه گفتن برای کودکان برداشته اند و بسیار موفق عمل کرده اند که اشعار ایشان بعد از سالیان سال به دلیل قریحه و ذوقی که پشت آن خوابیده هم چنان در ذهن هر یک از ما کودکان دبستانی سال های دور مانده است .
آقای رحماندوست تحصیلات دکترا خود را تا آخر مقطع دکترا در زمینه ادبیات فارسی به پایان رساندند و در زمینه فعالیت های ادبی و نوشتار ادب و فرهنگ برای کودکان و نوجوانان فعالیت کرده اند و همچنان در این حوزه هنری و ادبی مصمم و با ارده ادامه می دهند .
زندگینامه مصطفی رحماندوست و فعالیت های علمی و هنری کودکان
ایشان فعالیت های هنری و ادبی زیادی را در زمینه فرهنگ و هنر برای کودکان و نوجوانان انجام داده اند که همگی این آثار در خور تحسین هستند و بسیاری از آن ها در کتاب های درسی مورد تدریس قرار گرفته اند .
مصطفی رحماندوست همین طور فعالیت های گسترده در کانون پرورش فکری کودک و نوجوان را به ثمر رسانده اند، که شاید بخشی از پیشرفت های فرهنگی و بالا رفتن سطح انتظارات کودکان و نوجوانان را در آثار اقای رحماندوست جستجو کرد که انصافا بسیار در زمینه ادبیات کودک تلاش های بی وقفه ای را متحمل شده اند .
همچنین مدیر برنامه سیمای کودک بودند که برای کودکان در زمینه ها شعر خوانی، ادبیات چه از لحاظ تولید برنامه به صورت اجرا و تولید برنامه های فرهنگی و هنری موثر و کاربردی نقش بسیار مهمی را ایفا کردند .
ایشان همیچنین سه سال مدیریت کل دفاتر فرهنگی اعم از فعالیت ها و مجامع مختلف این حوزه را عهده دار بوده اند،یکی از بهترین کار های هنری و فرهنگی و همچنینن اصیلی که آقای رحماندوست انجام داده اند، انتقال ادبیات برتر کودک و نوجوان ایران زمین به سایر سرزمین ها بوده است .
همان طور که گفته شد ، آقای رحماندوست در زمینه موسیقی هم سر رشته داشتند و چند سالی را عضو شورای موسیقی کودکان هم بوده اند، در کنار اینکه داور بسیاری از جشنواره های کودک چه در داخل کشور و چه در خارج از کشور مثل جشنواره های بین المللی فیلم کودکان اشاره کرد .
زندگینامه آقای مصطفی رحماندوست آنقدر متنوع و پر ثمر می باشد که تنها می توان به قطعه هایی از آثار ایشان در زمینه های متنوع فرهنگی ، هنری و رسانه های تصویری در جهت گسترش برنامه های مختص کودکان اشاراتی کوتاه و مختصر کرد .
با برگرازی جلسات نقد چه در زمینه قصه و چه در زمینه شعر روحیه قصه خوانی را زنده نگه داشت و با تدابیر ویژه ای که از طریق برگزاری همین محافل و همین جشنواره ها انجام شد، بسیاری از فرهنگ های قدیم ایران زمین مثل قصه خوانی، شاهنامه خوانی و اشعار کودکان را زنده نگه داشتند و در این زمینه یعنی ادبیات و
شعر کودکان حامی قوی و مسلطی داشتند که بر خلاف رسانه های تصویری مثل سینما کمتر به ارزش کودک و زمینه های خواست او اهمیت داده شد. در زمینه های فرهنگ نمایشی و هنر دیرینه ایران زمین با وجود بزرگانی چون رحماندوست این قشر از الطاف زیادی برخوردار شدند .
شاید اگر بخواهیم یکی از برترین کار های وی را در زندگینامه مصطفی رحماندوست با کمال افتخار بیاوریم که برای فرهنگ کتابخوانی کودکان و نوجوانان بسیار خوب عمل کرده اند، راه اندازی کتابخانه الکترونیکی کودکانه ای است که به نام دوستانه می باشد و بالای ۴ سال است که کودکان از سراسر کشور از آن بهره می برند ،
به این دلیل که با گسترش تکنولوژی و فضای مجازی کودکان فاصله زیادی از کتاب خواندن می گیرند که این ضربه بیش از سایرین بر خود کودکان است، اما با کتابخانه الکترونیکی که توسط آقای رحماندوست تاسیس شد، این خطر با کمک و همکاری سایر موسسه های فرهنگی و همچنین والدین تا حدودی ممانعت شد .
تقریبا چیزی حدود ۱۱۴ کتاب از تمامی مجموع های شعر، قصه، ترجمه از ایشان به چاپ رسیده ست، که همچنان ده اثری دیگر از آقای رحماندوست در حال انتشار است که برخی چاپ شده اند و مهم ترین آن ها فرهنگ آسان می باشد که برای بچه های مقاطع چهارم دبستان و و پنجم دبستان به بالا انجام شده است. همچنین قران کریم را هم زمان و مطابق با سن نوجوانان جهت درک بهتر ترجمه کرده اند .
زندگینامه مصطفی رحماندوست : آثار فاخر
از نویسنده نامدار ایرانی تقریبا یکصد و شصت اثر به صورت مجموعه شعری جهت مطالعه کودکان ونوجوانان تالیف شده و به جهت کامل بودن از لحاظ روانشناسی و درک مطلب به سایر زبان های زنده دنیا هم ترجمه شده اند ، اگر بخواهیم تیراژ کتاب های او را بر شماریم به بالای ۶ میلیون نسخه خواهد رسید که از مهم ترین آن ها می توان به
فرهنگ آسان: دانشنامه ویژه کودکان و نوجوانان
فرهنگ ضربالمثلها: مجموعهای ارزشمند از ضربالمثل های ایرانی
ترانههای نوازش: شامل مجموعهای از لالاییها که از آن میان «لالایی عاشورا» بسیار مورد استقبال قرار گرفت.
مجموعه شعرهای «قصه پنج انگشت» و «بازی با انگشتها» که ریشه در ادبیات فولکلور ایران دارد و جالب است که برخی از اشعار این مجموعه به زبانهای چون سوئدی و انگلیسی نیز ترجمه شده اند.
صدای جیک جیک آمد
شعر «صد دانه یاقوت» یکی از مشهورترین و شناخته شدهترین اشعار اوست که در دوره تحصیلات ابتدایی و در درس زبان فارسی آموزش داده میشود.(با کلی دینای از خاطرات برای بچه های الان و بچه های گذشته)
زندگینامه مصطفی رحماندوست: اشعار کودکان
شاپرک
دویدم و دویدم
به سبزهها رسیدم
رو فرش سبز سبزه
گل قشنگی دیدم
کنار گل نشستم
نفسزنان و خسته
دیدم که روی آن گل
شاپرکی نشسته
سفید و سرخ و آبی
دو بال رنگارنگ داشت
لطیفتر از پر گل
دو شاخک قشنگ داشت
شاید این مطالب رو هم در حوزه نویسندگی دوست داشته باشید
آموزش نویسندگی
صد رمان برتر جهان
تبلیغ نویسی
نامه عاشقانه
دریافت شابک
انشانویسی
خاطره نویسی
قصه کودکانه
چاپ کتاب
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.