مروری بر زندگینامه فرانچسکو پترارک ، به همراه لیست آثار و شرحی بر افکار و اندیشه هایش

[av_textblock textblock_styling_align=” textblock_styling=” textblock_styling_gap=” textblock_styling_mobile=” size=” av-medium-font-size=” av-small-font-size=” av-mini-font-size=” font_color=” color=” av-desktop-hide=” av-medium-hide=” av-small-hide=” av-mini-hide=” id=” custom_class=” template_class=” av_uid=” sc_version=’1.0′]
زندگینامه فرانچسکو پترارک ، نویسنده و شاعر به نام ایتالیایی ، به تاریخ 20 ژوییه 1304 در آرتزو ایتالیا دیده به جهان گشود .
او علاوه بر ادبیات ، به تحقیقات نیز بسیار علاقمند بود و تحقیقات گسترده ای در حوزه ی انسان شناسی ، تاریخ و جامعه شناسی صورت داده است .
او پدر ادبیات اومانیسم در دنیا می باشد .
همچنین بسیاری از شاعران و غزل پردازان تاریخ ادبیات جهان که امروزه نام آن ها بر سر زبان ها افتاده است ، از او درس شاعری آموخته اند و از غزل ها و ترانه های او بسیار الهام گرفته اند .
نمونه ی بارز این شعرا ، ویلیام شکسپیر بزرگترین غزل پرداز و نمایشنامه نویس انگلیسی است .
بترارک در خانواده ای اصیل دیده به جهان گشود و با سنت های عمیق فرهنگی زندگی اش عجیبن شده بود .
پدرش مشاور حقوقی بود که در ۱۳۰۲ از فلورانس تبعید شده و به آرتزو آمده بود .
فرانچسکو تحصیلات خود را بنا بر میل پدر در رشته حقوق در بولونیا آغاز کرد ، اما دنباله آن را نگرفت و همه وقت را به ادبیات صرف کرد و سعی کرد که دنباله ی علاقه ی شخصی اش را بگیرد و زندگی اش را وقف نویسندگی و شاعری کند .
مطلب پیشنهادی : نامه عاشقانه
فرانچسکو پترارک چیزی نگذشت که به سبب هوش سرشار، فرهنگ وسیع، آداب دانی و ظرافت در رفتار، توجه مقامات حکومتی و مذهبی را به خود جلب کرد و تحت حمایت کاردینال کولونا قرار گرفت و مدتها چون فرزندی عزیز نزد او به سر برد و بر اثر پشتیبانی او به ریاست مدرسه ای بزرگ منصوب گشت .
سپس در سمتهای رسمی به کشورهای اروپایی و آفریقای شمالی سفر کرد و سرانجام نزديک آوينيون اقامت گزید و با مطالعه فراوان معلومات هنری و فکری را بر وسعت تجربه افزود. این دوره در متشکل ساختن ذهن پترارک دوره مهمی به شمار می آید همچنین از نظر زندگی عاطفی و احساسی نیز در او تاثیرات بسیاری گذاشته است .
در ۱۳۲۷ بود که در کلیسای آوینیون به لایورا برخورد و سخت به او دل باخت . این عشق الهام بخش پترارک در بسیاری از اشعارش شد که نام لایورا را جاودان ساخت . فرانچسکو پترارک در طی تشریفات باشکوهی در ۱۳۴۱ نشان افتخار شاعران ایتالیا را دریافت کرد و با سمت رسمی در رم، شهر مورد علاقه اش، بکار پرداخت و در ۱۳۴۸ پس از دریافت خبر مرگ لایورا به سفرهای گوناگون اقدام کرد و در ضمن به تنظیم آثار فراوان ادبی دست زد، سرانجام در میلان اقامت گزید و زندگی آرامی پیش گرفت .
مطلب پیشنهادی : کلیپ انگیزشی
عشق به لایورا و مرگ او موجب پیدایش دیوان غنایی نغمه ها گشت که در ورای سخن عشق ، اندوه بزرگی را که راز شخصیت شاعر است، بیان می کند . در واقع پترارک به طور کامل از شادی های عالم زمینی احساس رضایت نمی کند . وسوسه ناپایداری بشر و نگرانی در باره از دست دادن عزیزان، او را از همه لذت ها باز می دارد و غمی جاودان در درونش جای می دهد . کمال سبک ، سادگی ، روانی ، خوشاهنگی و هنرمندی در شعر، دیوان نغمه ها را فناناپذیر ساخته است .
آثار فرانچسکو پترارک در سی و پنج سالگی او را به شهرت رساند و در سراسر اروپا از احترام و ستایش بزرگان ادب برخوردارش ساخت . این آثار به دو زبان به رشته ی تحریر در آمده است : لاتینی و ایتالیایی. خود پترارک ، آثار لاتینی را موجب شهرتش میداند و دیگران آثار ایتالیایی او را سبب افتخارش می شمارند .
در فرانچسکو پترارک عشق به فرهنگ و ادب کهن یونان و روم که بر مبانی انسانی قرار داشت ، بسیار شدید بود . مطالعات او را در این زمینه نمی توان و مطالعات مردی محقق با گردآورنده دانست ، به کوشش فاضل و ادیبی است که قصد دارد جهان از دست رفته ای را دوباره زنده کند. ازین رو در آثار لاتینی به نویسندگان و شاعران عهد باستان نزديک می شود آثاری به سبک ویرژیل و سیسرون بوجود می آورد .
از آثار پترارک به زبان لاتین زندگی در انزوا است در دو جلد که نوشتن آن از 1346 آغاز شد و تا ده سال ادامه یافت. این اثر شامل ستایشی است از زندگی در عالم انزوا که به بشر امکان می دهد تا توای معنوی و اخلاقی خود را تکمل بخشد .
مطلب پیشنهادی : قانون جذب
شاعر زندگی در انزوا را در برابر زندگی پر مشغله و پر اضطراب قرار می دهد که به سبب جاه طلبی و هوای نفس پیوسته دچار آشفتگی است . زندگی در تنهایی انسان را به تفکرات مذهبی که بیشتر جنبه فلسفی دارد، همچنین به لذت بردن از طبیعت وامی دارد. پترارک در این اثر همه جا از شخصیتهای بزرگ یونان و روم باستان یاد می کند .
از آثار دیگر پترارک بدون نام می باشد که میان سال های ۱۳۵۶ و ۱۳۶۴ تنظیم گشته است، داروهایی برضد این یا آن اتفاق نیز دیگر اثر وی می باشد که بسیار نیز با اقبال روبرو شد و جایگاه او را بعنوان یک نویسنده ی معنا گرا تثبیت کرد. پترارک در این اثر به مردم در موارد مختلف زندگی راه را نشان می دهد . راه هایی که بر نمونه هایی از زندگی بزرگان علم و ادب متکی است .
ادبیات و زندگی ، از نظر پترارک در زمینه بشر دوستی با یکدیگر تلفیق می یابد. پترارک در سال ۱۳۴۰ اثر مهم منثوری به زبان لاتینی نوشت به نام مردان نامی که به تاریخ روم و بزرگترین شخصیتهای رومی اختصاص دارد و کاملترین آنها، شرح زندگی ژول سزار است . پترارک در وجود بزرگان تاریخ، روحی از زندگی خود دمیده و فضایل انسانی و حتی اندوههایی را که در وجود خود او نهفته به وسیله آنان نشان داده است. کتاب مردان نامی با آنکه ناتمام مانده است، از اهمیت بسیار برخوردار است .
منظومه آفريقا به زبان لاتینی در نه جلد میان سالهای ۱۳۳۸ و ۱۳۴۲ پرداخت شده است و منظومه ای است حماسی در باره جنگ های کارتاژ و وصف پیروزی تمدن روم بر توحش کارتاژیها و اثبات عظمت روم که بسیار نیز اثر خواندنی است .
این منظومه از آثار مهم پترارک است که بر شهرت او افزود . اثر معروف دیگر پترارک اسرار می باشد که در واقع نوعی اعترافات است که از بحران و شکنجه های درون شاعر حکایت می کند. دیوان پیروزی به زبان ایتالیایی در سال های ۱۳۵۲ – ۱۳۷۰ ساخته شده که خاطرات عشق لایورا را تصویر کرده است . پترارک در این دیوان از پیروزی شش ماهيت سخن گفته استو از همه مهم تر و در نخست به عشق اشاره کرده است که بر بشر پیروز می شود .
در این بخش شاعر از عاشقان نامدار نام برده است و آن ها را مورد ستایش قرار داده است و داستان عشق و عاشقی آنان را برای مردم به تصویر کشیده است و عشق را مفهومی مقدس و زیبا جلوه داده است. دومین بخش و دومین پیروزی از آن پاکدامنی است که با عظمتش بر عشق پیروز می شود. سوم ، مرگی که برهمه پیروز می شود. چهارم ، شهرت که بر مرگ غلبه می کند. پنجم ، زمان که بر شهرت پیروز می شود. ششم ، الوهیت که بر همه چیز پیروز است را مورد اشاره قرار می دهد .
این شش مرحله در واقع از دیدگاه پترارک ، فلسفه ی زندگی و فلسفه ی نگرش او را تشکیل می دهند که به زیباترین شکل ممکن و با استادی تمام به رشته ی تحریر در آمده است. پترارک در این پیروزی ها مراحل تدریجی تعالی روح بشر را که به الوهیت می انجامد، نشان میدهد. از آثار مهم دیگر پترارک قطعه شعرهای روستایی است که به زبان لاتینی میان سالهای ۱۳۴۵ و ۱۳۴۷ ساخته شد و در ۱۳۵۷ در آن تجدید نظر و اصلاح به عمل آمد. این دیوان شامل دوازده قطعه است که شاعر در کلامی استعاری و کنایی قسمتهایی از زندگی معنوی و روحی و مباحثه ها و مناظره های خود را در باره مسایل گوناگون مذهبی منعکس می سازد .
از آثار منثور پترارک نامه ها است که شامل نامه هایی با عنوانهای مختلف و از همه مهم تر نامه های خانوادگی و خصوصی پترارک است که در بیست و چهار جلد به رشته ی تحریر در آمده است .
این نامه ها مدارک بسیار پر ارزشی در تاریخ فرهنگ اروپا به شمار می آید. پترارک از نظر تبحر در علوم ادبی و پیروی از زبان و ادبیات باستانی یونان و روم پیشوای نهضتی فرهنگی است که سراسر جهان را فرا گرفته است .
از نظر شعر پترارک قالب غنایی و سنتی شعر را تکمیل کرده است. سوژه های پترارک در اروپا مورد پسند مردم قرار گرفت و بعدها در انگلستان رواج یافت. پترارک قدرتی بلامنازع در فرهنگ و ادب عصر خود بشمار آمده و به نحو قاطعی در تعیین راه ذوق و سلیقه زندگی معنوی دوره رنسانس نفوذ داشته است. پترارکیسم تمایل شاعرانه ای است در پیروی از اشعار پترارک که ابتدا در ایتالیا سپس در اروپا تا قرن شانزده رواج یافته است .
این امر نشان از تاثیر بسیار بالای پترارک بر تاریخ ادبیات جهان خصوصا اروپا دارد. وی توانست در طول مدت زندگی خود آثار گران بهایی خلق کند که علاوه بر دوره و زمانه ی خود ، به طول یک تاریخ مورد الهام بسیاری از دیگر نویسندگان و شاعران گردید . پترارک به تنهایی معنای ماندگاری ادبیات در طول تاریخ را معنا کرده است. وی در نهایت به تاریخ 19 ژوییه 1374 برای همیشه دیده از دنیا فرو بست و این دنیا را ترک گفت .
آثار فرانچسکو پترارک
- نامه های خانوادگی و خصوصی
- آفریقا
- ترانه ها
- شعرهای روستایی
- بدون نام
- داروهایی بر ضد این اتفاق یا آن اتفاق
- مردان نامی
- اسرار
- دیوان پیروزی
مروری بر آثار فرانچسکو پترارک
پترارک ، شاعر و ادیبی تاثیر گذار در ادبیات جهان خصوصا اروپا است که بسیاری از منتقدین از او بعنوان پدر ادبیات شاعرانه ی اروپا یاد می کنند. بررسی آثار او این شمای کلی را به ما هدیه می کند که وی انسانی سراسر ذوق و استعداد بوده و به تمامی اصول و مفاهیمی که بر روی کاغذ جاری می کرده است ، تسلط کامل داشته است. وی تمامی تلاش خود را در شکوفا سازی جریان های ادبی ، خصوصا در شعر به کار گرفت و در نهایت نیز موفق به آن شد که مکتبی در شعر و شاعری برای خود ایجاد کند که بسیاری از شاعران و نویسندگان دنیا از جمله شکسپیر از کتاب های او به عنوان منبع الهام خود بهره بگیرند. در ادامه بخشی از شعرهای ارزنده ی او را با هم مطالعه می کنیم .
گیسوی زرین خود را
به دست نسیم سپرده بود
ونسیم
آن را به صدها چین و شکن فریبنده
پراکنده بود .
به فروغی با زیبایی برون از
اندازه ی دیدگانش می درخشید
کمتر کسی به چشمانش نگریسته بود .
نمی دانم درست و یا به خطا دیدم که
چهره اش آگنده از مهر بود .
من که اخگر عشق در سینه داشتم
شگفت نبود که یک باره به خرمن دلم زند
گام هایش به انسان فانی نمی ماند .
سیمایی فرشته گون داشت
آهنگ صدایش نوای انسان معمولی را نداشت
پیکری بود آسمانی ، خورشیدی تابان بود .
من او را بدین گونه دیدم ،
هر آینه چنین نباشد ،
کاستن از کشش کمان ،
زخم تیر را درمان پذیرتر نمی کند .
شاید این مطالب رو هم در حوزه نویسندگی دوست داشته باشید
آموزش نویسندگی
صد رمان برتر جهان
تبلیغ نویسی
نامه عاشقانه
دریافت شابک
انشانویسی
خاطره نویسی
قصه کودکانه
چاپ کتاب
[/av_textblock]
[av_comments_list av-desktop-hide=” av-medium-hide=” av-small-hide=” av-mini-hide=” alb_description=” id=” custom_class=” template_class=” av_uid=” sc_version=’1.0′]
دیدگاهتان را بنویسید