مادام دو استائل تاریخ نویسندگی ، فراز و نشیب های فراوانی را پشت سر گذاشته است .
زندگینامه مادام دو استائل در پس هر فراز و فرود این دشت ، نام هایی نهفته است که هر کدام برگی از هویت و شناسنامه ی نویسندگی در سر تا سر جهان را رقم زنده اند .
مطالعه ی تاریخ زندگانی آنان و سیری در احوالات و آثار آنها ، نمایی هر چند کوتاه و گذرا ، اما عمیق و قابل تامل به ما هدیه می کند .
در دل هر یک از کلمات آنان ، گنجینه ای از رازها و معانی نهفته است و در پیاپی سطور پربار آنان ، رازهایی برای نویسندگان .
قصد ما همگام شدن و سفر به زمانه و زندگی آنان است تا با ذهن و زبان آنان بیش از پیش آشنا شویم و از این هم صحبتی ها خوشه ای چند پی توشه ی نویسندگی خود برداریم .
در این برهه از زمان، دفتر زندگانی ” مادام دو استائل ” ، نویسنده و سخنور فرانسوی و خالق اثر جاودانه “ده سال تبعید” را ورق میزنیم به امید آنکه برگی چند به یادگار نصیب دوستداران خود کند.
مطلب پیشنهادی : قانون جذب
زندگینامه مادام دو استائل
مادام دو استائل که به نام اصلی مادام آنه لوئیز ژرمن دو استائل شهرت دارد ، یکی از بزرگترین نویسندگان ، دانشمندان و سخنوران کشور فرانسه می باشد. وی به تاریخ ۲۲ آوریل سال ۱۷۶۶ در فرانسه زاده شده است. او یکی از بزرگترین نویسندگان مکتب رمانتیسم در اروپا محسوب می شود. مادام دو استائل از خانواده ای سوئیسی در پاریس زاده شد. پدرش نکر وزیر دارائی لوئی شانزدهم بود .
ژرمن کودکی را در محیطی پر رفت و آمد و سرشار از جاه طلبی و روشنفکری گذراند. از جوانی در بحثهای ادبی و فلسفی شرکت می جست و توجه ادیبان و هنرمندانی را که به محفل ادبی مادرش رفت و آمد داشتند، جلب می کرد. کار نویسندگی را با نوشتن داستانهای کوتاه آغاز کرد.
در ۱۷۸۶ داستان سوفی با احساسهای نهفته را منتشر کرد که اگر چه دارای نقائصی بود، تصویرهای ذهنی و برجسته و جان داری در برداشت، ژرمن در بیست سالگی با بارون دو استائل هولشتاین سفیر سوئد در دربار فرانسه که هفده سال از او بزرگتر بود، ازدواج کرد و به نوبه خود محفلی ادبی ترتیب داد که در آغاز تنها مجمع ادیبان و روشنفکران بود و به تدریج رنگ سیاسی به خود گرفت .
مادام دو استائل پیرو سر سخت ژان ژاک روسو بود و در آثارش از اندیشه های اوالهام می گرفت. اولین اثر مهم را در ۱۷۸۸ درباره روسو نوشت با عنوان نامه هائی در باره خصال و نوشته های ژان ژاک روسو که در آن ستایش عمیق خود را در باره استادش منعکس کرده بود. مادام دو استائل به امور سیاسی علاقه فراوان داشت و با شادی بسیار از انقلاب فرانسه استقبال کرد و امیدوار بود که در جریان انقلاب نفوذ مهمی بدست آورد .
مطلب پیشنهادی : کلیپ انگیزشی
پس طرحی برای فرار شاه پیشنهاد کرد و با نفوذ خویش تاران را به مقام وزارت خارجه رساند، اما تاران بسیار حق ناشناسی کرد و مادام دو استائل او را به صورت زن پیر خشک و خودخواهی در اثرش به نام دلفین در آورد و بدین طریق انتقام خود را گرفت .
با وجود این وضع مادام دو استائل از نظر عملکرد و فعالیت سیاسی رضایت بخش نبود و مورد بی اعتنائی جمهوری خواهان وهدف کنایه و نیش خند طبقه نجبا قرار گرفت و به سبب وحشتی که از قتل عام در سپتامبر ۱۷۹۲ یافته بود، با شوهر پاریس را ترک کرد و به سوئد و از آنجا به ملک پدرش کوپه در کنار دریاچه ژنو رفت .
در ۱۷۹۴ که از حکومت اعتدالی فرانسه اطمینان خاطر یافت به پاریس بازگشت، شخصیت خود را بازیافت و به راه شهرت قدم گذارد و لوای آزادی خواهی بر افراشت تا در ۱۷۹۹ که ناپلئون به روی کار آمد و در صحنه تازه سیاست دیگر مقامی برای زنان باقی نماند، مادام دو استائل نفوذ خود را از دست داد و محفل او میعادگاه اشخاص ناراضی شد .
در نتیجه بوناپارت به او بدگمان گشت و دستگاه حکومت از او نگرانی یافت، مادام دو استائل بی اعتنا ماند و همچنان به نوشتن کتابی که در دست داشت ادامه داد. این کتاب درباره ادبیات از لحاظ ارتباط با سازمانهای اجتماعی نام داشت که در ۱۸۰۰ انتشار یافت و مورد انتقاد شدید قرار گرفت. تنها شاتوبریان از آن دفاع کرد و همین امر موجب شد که میان آن دو رشته دوستی برقرار گردد .
کتاب ارتباط ادبیات با سازمانهای اجتماعی در تاریخ رمانتیسم فرانسه اثر مهمی بشمار آمد . مادام دو استائل در این اثر اصول زیبائی را در هنر، تابع تحولات اجتماعی دانسته، به طور صریح با ادبیات کلاسیک که بر مبنای تقلید مستقیم یا غیر مستقیم از ادبیات یونان و لاتین گذاشته شده به مخالفت برخاسته و از نفوذ ادبیات انگلستان و آلمان وحتی ایتالیا به فرانسه حمایت کرده است .
سال ۱۸۰۲ برای مادام دو استائل تاریخ مهمی بود، سالی که شوهرش در گذشت و رمان دلفین منتشر شد . رمان دلفین در شیوه نامه نگاری وسرگذشت بیوه زن حساس و برجسته ای است که میل دارد زندگی را به دلخواه بگذراند و به قضاوت دیگران بی اعتنا ماند .
این اثر که با زندگی شخصی مادام دو استائل ارتباط نزدیک داشت ، از اولین زندگینامه های زنانه در ادبیات فرانسه بود که از نظر ادبی و تاریخی و انسانی بسیار جلب توجه کرد و به محض انتشار موجب مشاجره و مباحثه و تفسیرهای فراوان کشت و اثری پیشرو معرفی شد که اعلامیه ما قبل رمانتیسم بشمار آمد، مادام دو استائل در این اثر ادبیات را شخصی تر وخصوصی تر دانسته و بستگی بیشتر هنر را با زندگی عرضه کرده است .
اصول عقاید آزادی خواهی در این اثر بر نگرانی دستگاه حکومت افزود و انتشار اثر پدرش نکر نیز به نام آخرین نظرهای سیاسی و مالی که همکاری مادام دو استائل در آن حدس زده می شد، بهانه ای بدست داد که به فرمان ناپلئون از پاریس تبعید شود و همین امر موجب شهرت قاطع و جلب علاقه وهمدردی مردم به وی گردد .
مادام دو استائل که راه تبعید پیش گرفته بود، ابتدا به آلمان و ایتالیا و در ۱۸۰۴ به سبب مرگ پدر به سوئیس رفت و در قصر کوپه اقامت گزید و نوعی دربار تشکیل داد که شهرت فراوان یافت و موجب نگرانی تازه بوناپارت گردید تا آنجا که عده ای را بر گماشت تا از رمان کودین یا ایتالیاکه مادام دو استائل در ۱۸۰۷ منتشر کرد، انتقاد سختی به عمل آورند. رمان کورین که از عشق نویسنده به سیاستمدار جوانی الهام گرفته بود، برای نسل احساساتی و پرشور زمان رمانی عاشقانه و کمال مطلوب به شمار آمد .
در این سرگذشت زن دلداده ای فدای قوانین خشک اجتماع می شود و در کشمکشی جاودانی میان عشق و وظیفه گرفتار می ماند. مادام دو استائل که در قصر کوپه نیز احساس امنیت نمی کرد، در ۱۸۰۸ به آلمان بازگشت و برای اتمام اثر دیگری که در دست داشت، تحقیقات وسیعی را آغاز کرد و از آثار نویسندگان و متفکران آلمانی و محیط اجتماعیشان استفاده برد و کتاب در باره آلمان را نوشت و برای انتشار آن به طور ناشناس به پاریس رفت، اما به محض انتشار، همه نسخه های آن از طرف امپراتور نابود گشت و تنها دو نسخه باقی ماند .
مادام دو استائل به سبب سختگیری شدید دستگاه حکومت، دوره جان فرسائی را گذراند ، سنش بالا رفت و او که از پیری نفرت داشت، همه چیز در نظرش تلخ و ناگوار آمد، با وجود این در ۱۸۱۱ با افسر جوانی به نام آلبردوروکا ازدواج کرد و در ۱۸۱۲ به روسیه و سوئد و انگلستان رفت .
مطلب پیشنهادی : هدف چیست
در انگلستان به عنوان نویسنده مخالف حکومت ناپلئون با گرمی بسیار رو بروشد . در ۱۸۱۳ در لندن چاپ تازه ای از کتاب درباره آلمان بعمل آورد و با لوئی هیجده، شاه آینده ملاقات کرد. پس از سقوط ناپلئون و باز کشت سلطنت، مادام دو استائل به فرانسه بازگشت و در برابر خواستهای متناقض گروههای مختلف و عقاید متضاد اطرافیان روش محتاطانه و معتدلی پیش گرفت و ازت به این نکته که چگونه رشته دوستی ها از هم گسیخته می شود، سرخوردگی عمیق یافت. پس در ۱۸۱۶ به پیز رفت تا از شوهرش که در بستر بیماری افتاده بود، مراقبت کند .
خود او نیز به دردی درمان ناپذیر مبتلاشد. به پاریس برگشت وهمانجا در گذشت . از آثار دیگر مادام دو استائل کتاب درباره خصال آقای نکر و زندگی خصوصی او در ۱۸۰۴ است که کتاب سودمندی بود که در باره پدرش به رشته ی تحریر در آمده بود. کتاب ده سال در تبعید، در سال های ۱۸۱۰ تا ۱۸۱۳ نوشته و در ۱۸۲۱ منتشر شد و شامل نظرهائی بود در باره سیاست عصر که بسیار نیز با استقبال روبرو شد .
مادام دو استائل علاوه بر نوشته های اخلاقی و سیاسی و انتقادی نمایشنامه هائی نیز دارد که برای نمایش در قصر کوپه نوشته شده بود و پس از مرگش در ۱۸۲۱ با عنوان مقاله های نمایشی منتشر شد .
مادام دو استائل از نویسندگان ماقبل رمانتیسم بشمار می آید و مکتب رمانتیسم تاحد زیادی به او مدیون است، نه از نظر ارائه سبک و نمونه های تازه مانند شاتوبریان، بلکه به سبب اندیشه های تازه ای که در آثارش عرضه شده است. ” ناپلئون با همه دشمنی در باره مادام دو استائل گفته است : «از همه چیز گذشته وی زنی است، صاحب هنر واستعداد فراوان، بسیار برجسته و با اندیشه و ادراکی قوی، نام او باقی خواهد ماند.» . وی در ۱۴ جولای ۱۸۱۷ ، دیده از دنیا فرو بست .
آثار مادام دو استائل
- سوفی یا احساس های نهفته
- نامه هایی درباره خصال و نوشته های ژان ژاک روسو
- ارتباط ادبیات با سازمان های اجتماعی
- کورین
- درباره آلمان
- خصال آقای نکر و زندگی خصوصی او
- ده سال تبعید
- مقاله های نمایشی
شاید این ها را هم دوست داشته باشید
نویسنده : محمدرضا تیموری
عشق و علاقه به رشد و موفقیت و رسیدن به سطح والای لیاقت ها را مهمترین اصل در رسیدن به خواسته ها می دانم
شاید این مطالب رو هم در حوزه نویسندگی دوست داشته باشید
آموزش نویسندگی
صد رمان برتر جهان
تبلیغ نویسی
نامه عاشقانه
دریافت شابک
انشانویسی
خاطره نویسی
قصه کودکانه
چاپ کتاب
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.