مروری بر زندگینامه ژاک ریویر ، به همراه لیست آثار و شرحی بر افکار و اندیشه هایش

[av_textblock textblock_styling_align=” textblock_styling=” textblock_styling_gap=” textblock_styling_mobile=” size=” av-medium-font-size=” av-small-font-size=” av-mini-font-size=” font_color=” color=” id=” custom_class=” template_class=” av_uid=’av-lb66z0m9′ sc_version=’1.0′ admin_preview_bg=”]
[views]
[/av_textblock]
[av_textblock textblock_styling_align=” textblock_styling=” textblock_styling_gap=” textblock_styling_mobile=” size=” av-medium-font-size=” av-small-font-size=” av-mini-font-size=” font_color=” color=” av-desktop-hide=” av-medium-hide=” av-small-hide=” av-mini-hide=” id=” custom_class=” template_class=” av_uid=’av-1cbmywa’ sc_version=’1.0′]
زندگینامه ژاک ریویر ، نویسنده و منتقد ادبی فرانسوی ، به تاریخ 15 جولای 1886 در فرانسه زاده شد .
ژاک ریویر فرزند یکی از استادان دانشکده پزشکی بود ، در بردو زاده شد و تحصیلات دبیرستانی را در همین شهر به پایان رساند و به دانشسرای عالی وارد گشت .
در ۱۹۰۳ با آلن فورنیه که همکلاسش بود، آشنائی و دوستی یافت و بعد ها میان آن دو مکاتباتی صورت گرفت شامل یکی از بهترین مدارک در باره حال روحی و معنوی نسل جوان و روشنفکر فرانسه در سال های اول قرن بیستم بود .
ژاک ریویر پس از گذراندن دوره لیسانس در رشته ادبیات، در شهر بردو و به پایان رساندن خدمت نظام وظیفه، راه پاریس را پیش گرفت. در پاریس بتدریس پرداخت و در ضمن در دانشگاه سوربون تحصیل خود را ادامه داد .
قابلیت معنوی و فکری ژاک ريوير توجه شدید او را به همه جریانهای فکری زمان معطوف داشت. وی به نوبت تحت نفوذ بارس، ژید و کلودل قرار گرفت و در ۱۹۱۳ به مذهب کاتولیک پیوست که دیری نپایید که از آن روی برگرداند .
ژاک ریویر کار ادبی را از ۱۹۰۷ به وسیله نشر مقاله در مجله او کسیدان (غرب) آغاز کرد ، اما از ۱۹۰۹ به مجلد – آن. آر. اف و رمان نویسان فرانسوی که با نام نوول روو فرانس مشهور بود همکاری کرد و در این مقاله داستان های خود را به چاپ می رساند و چیزی نگذشت که سردبیری آن را برعهده گرفت .
در جنگ ۱۹۱۴، ریویر در صف پیاده نظام فراخوانده شد ، در همین سال اسیر شد، سپس به اردوگاه های مختلف فرستاده شد .
تجربه های این دوره را در کتاب آلمانی به صورت خاطرات و اندیشه های يک اسير جنگی شرح داده است. همچنین در دفترچه ی جنگ که در ۱۹۲۹ پس از مرگش انتشار یافت نیز این مسئله را منعکس کرده است. ربویر در حين جنگ به سختی بیمار گشت، به سوئیس انتقال یافت و تا آخر جنگ در بیمارستان ماند .
مطلب پیشنهادی : قانون جذب
در ۱۹۱۹ پس از پایان جنگ مدیریت مجله نوول رووفرانسز یا همان رمان فرانسوی را برعهده گرفت و در های این مجله را به روی نویسندگان جوان گشود و خود به وسیله درج مقاله های انتقادی، برای این نسل راهنمائی مؤثر بشمار آمد .
در عین حال از قبول نوشته های تندرو و بسیار تازه ادبی امتناع کرد، اما توانست دو تن از پر ارزشترین نویسندگان معاصر یعنی پروست و جیمز جویس را به مردم بشناساند. ریویر کمتر فرصت داشت که به آثار شخصی برسد ، جز مقامه های بیشمار ادبی و سیاسی که در مجله انتشار میداد، تنها يک رمان به نام محبوب آمی در ۱۹۲۲ منتشر کرد.
مرگ زودرس ژاک ریویر که بر اثر بیماری حصبه صورت گرفت، مانع از آن شد که آرزوهایش در راه نویسندگی کاملا تحقق یابد .
پس از مرگ ژاک ريوير ، همسرش که خواهر آلن فورنیه بود، به انتشار آثار چاپ نشده شوهر همت گماشت ، مخصوصا آثاری که تحول مذهبی او را نشان می داد مانند کتاب به دنبال خدا که ريوير مواد اصلی آن را در زندان فراهم آورده بود، بدین طریق که با زندانیان به گفتگو می پرداخت و از میان گفته های آنان در باره خدا نکته هائی برمی گزید .
مطلب پیشنهادی : کلیپ انگیزشی
در این کتاب فعالیت ادبی به چشم نمی خورد ، تنها اندیشه و علاقه ریویر به معرفت در آن منعکس است به معرفت بی آنکه با اعتقاد و ایمان همراه باشد. کتاب در باره صداقت با خویشتن از اهمیت فراوان برخوردار است، نه تنها به سبب معرفی شخصیت ابهام آمیز ريوير و سکوتش در برابر مذهب ، بلکه به سبب آنکه گواهی زنده است از نسل جوان روشنفکر سالهای ۱۹۱۰ تا ۱۹۳۰ که بیشتر تحت نفوذ آندره ژید قرار دارد .
به طور کلی ژاک ریویر در این کتاب خواستار صراحت و صداقت در باره «خویشتن» است .صداقت و شناسائی «خویشتن» و نیازی که همه جوانان در دنیای جدید ، به کاویدن روح دارند تا بتوانند به ذات آدمی پی ببرند و عمیق ترین نقطه آن را کشف کنند .
این اثر نوعی اعتراف معنوی است که آشفتگیهای روحی ژاک ریویر را نشان می دهد ، خاصه در سال هایی که به جستجوی ایمان مذهبی تحت نفوذ اندیشه های فروید، که در اوج شهرت بود، قرار داشت. کتاب درباره ایمان در ۱۹۲۸ منتشر شد .
ژاک ریویر خود مقاله های انتقادی و نوشته های تحقیقی را که به تدریج در مجله انتشار می داد، در کتابی فراهم آورد با عنوان مطالعات که مقالات بسیار ارزنده ای در آن وجود دارد .
این مقاله ها تحقیقی است درباره ادب، موسیقی، نقاشی و شاعران و هنرمندانی چون بودلر، سزان، ماتیس، واگنر، دبوسی و دیگران؛ همچنین تحقیق مفصلی درباره کلودل و ژاک ریویر در مطالعات نویسنده ای روانشناس و درجه يک معرفی شد، زیرا قالب نقد هنری معمول را درهم شکست و نوعی تحلیل از آثار این بزرگان بعمل آورد که از نظر تعمق روشی کاملا غیر متعارف داشت .
مکاتبات ژاک ريویر پس از مرگش در چهار جلد انتشار یافت، شامل نامه های او به کلودل، فورنیه و پروست .
او یکی از بزرگترین و جریان ساز ترین نویسندگان فرانسه بود که در سایه ی بسیاری از موارد از جمله نا آرامی های سیاسی و تاریخی دوران خود کمتر مورد توجه قرار گرفت و به نوعی دیر شناخته شد. وی به تاریخ 14 فوریه 1925 در پاریس فرانسه دیده از جهان فرو بست .
آثار ژاک ریویر
- درباره ی ایمان
- مطالعات
- به دنبال خدا
- محبوب یا آملی
- درباره ی صداقت
مروری بر آثار
ژاک ریویر ، یکی از نویسندگان متفکر و صاحب سبک در حوزه ی ادبیات بود. او زندگی بسیار پر فراز و نشیبی داشت و هر کدام از صحنه های زندگی او به مثابه یک پازل به او کمک کردند تا که نویسندگی اش را به حد اعلا برساند .
او در زندگیش دو کار بسیار مهم انجام داد که هر کدام از این کارها توانست به گونه ای روند ادبیات دنیا را به طور کلی متفاوت کند. نخستین فعالیتی که وی صورت داد ، ذکر این نکته بود که وی مجله ای را در دست گرفت و مدیریت آن را برعهده گرفت که مهد ادبیات فرانسه به لحاظ ادبیات داستانی بود .
اما توانست با اندکی تغییر رویکرد در کارهای مجله ، شروع به جذب نویسندگان جدیدی کند که همگی بعدها از بزرگان ادبیات دنیا بوده اند. بنا بر آنچه که تاریخ آن مجله نشان میدهد ، تا پیش از آمدن ریویر ، از نویسندگانی بهره برده می شده است که دارای نام بوده اند و یا تفکری خارق العاده داشته اند که یکی از کارمندان آن هم خود ریویر به سبب خلاقیت بسیار بالا بود. اما ریویر بعد از اینکه کار در مجله را در دست گرفت به این فکر افتاد که بجای پرداختن به نویسندگان معروف ، به نویسندگان جوان روی بیاورد .
او با این دید این عمل را انجام داد که نویسندگان معروف دنیا ، همگی معروف اند و از آن سن و سالی می گذردد و اگر بخواهیم تنها به آن ها بپردازیم ، بعد مدتی ادبیات با پیری و کهولت و اندیشه های بسیار کهنه مواجه می شود ، پس تصمیم گرفت که از جوانان حمایت کند. اما جوانان را با توجه به شایستگی انتخاب می کرد و نمی گذاشت که کسی خلاف آنچه که اصول ادبیات است ، چیزی در مجله به چاپ برساند. جیمز جویس ، یکی از کسانی است که توسط ریویر به جامعه ی ادبی فرانسه معرفی شد .
مطلب پیشنهادی : نامه عاشقانه
این کار او توانست نویسندگان بزرگ بسیاری در جریان های ادبی متفاوت به جوامع مختلف معرفی کند و این کار به غایت ارزشمند بود. تصور کنید ، شخصی چون جیمز که بزرگترین نویسنده قرن بیستم شناخته می شود ، توانست با جریان ادبی نو گرایانه ی خود ادبیات کشورهای اروپایی را متحول کند و کتاب هایی خلق کند که نظیر آن در هیچ جای دیگر دنیای ادبیات یافت نمی شود .
همین امر طبیعتا ساخته و پرداخته ی ذهن ریویر در دوره ی استعداد یابی اش بوده است و در آن شکوفایی سهم عظیمی داشته است. اما بعد دومین کاری که وی کرده است و بسیار صاحب ارزش است ، ذکر این نکته است که وی تدریس نویسندگی را نیز برای نویسندگان جوان به عهده می گرفته است .
ما در عالم آموزش یک زمان استعداد یابی می کنیم ، یک زمان استعداد پروری . اما ریویر هم استعداد یابی می کرد و هم استعداد پروری و این ویژگی بارز و دومین او بود که توانست تاثیر بسیاری بر روی نویسندگان جوان بگذارد .
حتی این آموزش ها در مجله ای که مدیریت آن را بر عهده داشت نیز چاپ میشد و بسیاری از مشتاقان ادبیات از آن درس نویسندگی و ادبیات می آموختند. این سلسله کارهای ارزشمند او ، باعث شده است که او در انظار عمومی و در اذهان منتقدین به عنوان یک انسان دلسوز و شایسته در باب ادبیات شناخته شود .
اما بعد ، وی تحقیقات گسترده ای نیز بر روی ادبیات داشته است که در کتاب هایش منعکس شده است. همچنین داستان هایی را به رشته ی تحریر در اورده است که هر کدام حاصل اتفاقات زندگی روزمره ی او بوده است که آن ها نیز بسیار با ارزش هستند. در ادامه بخش هایی از کتاب های او را به که بطور اختصاصی توسط تیم مطالعاتی استاد تیموری صورت گرفته است را با هم مطالعه می کنیم :
- دانایی مسئله ی دردناکی است ، اما در مسیر دانایی حرکت کردن بسی دردناک تر . تا زمانی که شما به ذهن تان این اجازه را می دهید که کنجکاو باشد ، تا زمانی که به او این اجازه را میدهید که پرسش گر باشد و در مسائل مختلف راه پژوهش را بپیماید ، باید این انتظار را داشته باشید که سنگ های بسیاری در راه شما قرار گیرد. باید این انتظار را داشته باشید که کسان بسیاری از پیش شما بروند و کسان زیادی شمار ا مسخره کنند. کسان زیادی شمار حتی دیوانه بدانند. این خاصیت رشد است. اما زمانی که احساس کردید زندگی آرامی دارید ، هیچکس به شما کار ندارد ، همه با گفته های شما قطع به یقین موافقند ،بدانید که یک جای تفکر شما می لنگد. شما باید اندیشه هایی در سر داشته باشید که از زمانه ی شما جلو تر باشد. پس پیش از اینکه مرگ جسمانی را تجربه کنید ، هیچگاه به سمت مرگ اندیشه نروید. همیشه در مسیر رشد و دانایی باشید. دردش به هر جهلی می ارزد .
شاید این مطالب رو هم در حوزه نویسندگی دوست داشته باشید
آموزش نویسندگی
صد رمان برتر جهان
تبلیغ نویسی
نامه عاشقانه
دریافت شابک
انشانویسی
خاطره نویسی
قصه کودکانه
چاپ کتاب
[/av_textblock]
[av_comments_list av-desktop-hide=” av-medium-hide=” av-small-hide=” av-mini-hide=” alb_description=” id=” custom_class=” template_class=” av_uid=’av-wdmykq’ sc_version=’1.0′]
دیدگاهتان را بنویسید