مروری بر زندگینامه پل بورژه ، به همراه لیست آثار و شرحی بر افکار و اندیشه هایش

[av_textblock textblock_styling_align=” textblock_styling=” textblock_styling_gap=” textblock_styling_mobile=” size=” av-medium-font-size=” av-small-font-size=” av-mini-font-size=” font_color=” color=” av-desktop-hide=” av-medium-hide=” av-small-hide=” av-mini-hide=” id=” custom_class=” template_class=” av_uid=” sc_version=’1.0′]
زندگینامه پل بورژه ، نویسنده ، مقاله نویس و ادیب فرانسوی ، به تاریخ 2 سپتامبر 1852 در فرانسه دیده به جهان گشود .
او یکی از بزرگترین رمان نویسان قرن نوزدهم میلادی در فرانسه بوده است .
پل فرزند ژوستن بورژه ریاضیدان معروف و رئیس آکادمی شهر اکس بود. از نوجوانی به مطالعه شوق فراوان نشان داد ، پس از پایان تحصیلات دبیرستانی به پاریس رفت و در ۱۸۷۴ در رشته ادبیات به اخذ ليسانس نائل آمد .
با آنکه به نقدنویسی تمایل یافت، کار ادبی را با سرودن شعر آغاز کرد و سه دیوان زیر را انتشار داد: زندگی پر تشویش ، ادل و اعترافات. چیزی نگذشت که با انتشار کتاب مقاله هایی در روانشناسی عصرحاضر و مقاله های تازه استادی خود را در تحلیل دقیق روانی به اثبات رساند .
بورژه در این اثر تسلط دنیای درون و ارزش های اخلاقی و مذهبی و اجتماعی را در برابر اعتقاد به حقایق علمی و حکم فرمایی دانش و عقل بر عالم ادبیات قرار داده و در باره ی نویسندگان گذشته مانند بودلر، رنان، دولیل، برادران کونکور تورگنیف و دیگران تحقیقاتی انجام داده و از آثارشان ارزشیابی تازه ای بعمل آورده است .
این اثر در میان بحران و انحطاط مکتب ناتورالیسم، اثری بسیار برجسته و قابل بحث بشمار آمد و بر نسل جوان تأثیر فراوان بر جای گذاشت .
مطلب پیشنهادی : نامه عاشقانه
بورژه پس از انتشار چند کتاب دیگر در زمینه تحليل روانی، به رمان نویسی روی آورد و يك سلسله رمان اجتماعی منتشر کرد که در همه آنها حالات روحی و بحران های درون آدمی را مورد بررسی قرار داده خاصه زندگی طبقه سرمایه دار را که خود از نزديك با آن آشنا بوده ، تصویر کرده است .
داستان معمای دردناک و جنایتی از عشق را در ۱۸۸۶ انتشار داد. داستان آندره کورنليس ، سرگذشت جوانی است که در کودکی پدرش بقتل رسیده و قاتل دستگیر نشده است. خاطرات این جنایت که پیوسته افكار او را متشنج ساخته، فکر انتقام جوئی را در مغزش می پروراند تا سرانجام به ناپدریش بد گمان می شود، در مکالمه ای سنگین با او به بحث می پردازد و به خون خواهی پدر او را می کشد و پیش از کشتن او را وا می دارد که به همسرش نامه بنویسد و مرگ خود را براثر خودکشی ناشی از بیماری بی درمانی اعلام کند .
مطلب پیشنهادی : کلیپ انگیزشی
این داستان کمی مبهم و سنگین است، اما در تحلیل روانی اشخاص داستان تعمق بسیار بكار رفته است. داستان دروغ ها زندگی پر تزویر و ریای زنی را به نام سوزان وصف می کند که مورد اعتماد شوهر است و در ضمن معشوقه بارون، مردی ثروتمند و در عین حال عاشق شاعری جوان است. دروغ و تقلب مدتها ادامه می یابد، تا روزی که همه چیز آشکار می شود. بارون که خود تجربه بسیار دارد، به این امر بی اعتنا می ماند، اما شاعر جوان بر اثر سرخوردگی به خودکشی روی می آورد. غالب این رمانها شاهکار پل بورژه شناخته شده و موجب شهرت ناگهانی و پیروزی درخشانش گشت .
از همه معروفتر رمان مريد است که در آن مبارزه روحی شخصی نشان داده شده است که مظاهر عالم درونی و اخلاقی را چیزی جز ثمره واقعی دنیای جسمانی نمی داند ، اما از عشق دختری چنان آشفته می گردد و در وجودش چنان مبارزه ای میان این دو گانگی در می گیرد که به بحرانهای سخت روحی دچار می شود، چنانکه هرگز موفق نمی گردد میان دنیای تجربی و علمی و دنیای احساس و درون خود سازشی برقرار کند .
این اثر که از رمانهای تحلیلی بورژه است و نفوذ خطرناك طرفداران علوم مادی و کفر آمیز را نشان می دهد، بسیار جلب توجه کرد و افکار زمان را به مسائل درون متوجه ساخت. بورژه پس از آن يك رشته داستان در باره مذهب، اخلاق و علم اجتماع انتشار داد. از آن جمله قلبی زنانه ، زمین موعود و جهان وطنی می باشد که هر سه آن ها تصویریی از رم و جامعه پر تجمل و فاسد آن که جهانگردان از گوشه و کنار جهان در آن جمع شده اند .
بورژه به سبك نوشته های بالزاك چهره اشخاص مختلف را تصویر می کند و در ضمن مسأله وراثت را مورد توجه قرار میدهد و نشان میدهد که چگونه هر يك از جهانگردان تابع صفات ملت وطبقه خاص خویش هستند .
داستان مرحله از عمیق ترین رمانهای اجتماعی بورژه بشمار آمد. بورژه داستان طلاق را در ۱۹۰۴ پس از پذیرفتن مذهب كاتوليك رم انتشار داد و در آن مخالفت خود را با طلاق اعلام کرد. پل بورژه با آنکه در نوشتن رمان های تحلیلی و روانی استاد است، بیشتر عالم علم اخلاق به شمار می آید تا عالم روانشناس .
سبك انشای پل بورژه سنگین و به صورت وعظ و خطابه است که پس از جنگ جهانی اول تمایلات نسل جوان را قانع نمی کرد و موافق سليقه آنان نبود. وی در ۱۸۹۴ به عضویت آکادمی فرانسه در آمد. و در تاریخ 25 دسامبر 1935 به ضرب گلوله کشته شد و دنیا را برای همیشه بدرود گفت .
آثار پل بورژه
- زندگی پر تشویش
- ادل
- اعترافات
- مقاله هایی در روانشناسی عصر حاضر
- مقاله های تازه
- معمای دردناک
- جنایتی از عشق
- دروغ ها
- قلبی زنانه
- جهان وطنی
- زمین موعود
- مرحله
- طلاق
مروری بر آثار پل بورژه
پل بورژه یکی از نویسندگان روان تحلیل گر دنیای ادبیات است. اگر کتاب تابلوهای راهنمای رمان نویسی را مطالعه کرده باشید ، در آنجا ذکر کرده ایم که ادبیات یک مطالعات میان رشته ای در بین تمامی شاخه های علم در جهان است. در واقع می توان به زبان ساده تر این چنین گفت که ادبیات بعنوان شاخه ای از علم ، تمامی علوم را در خود دارد و می تواند به هر علمی پل بزند .
به موازات همین قضیه و به پیروی از این جهان شمولی علمی ادبیات ، داستان ها و یا بهتر بگوییم ادبیات داستانی نیز تحت تاثیر قرار گرفته و دارای ژانر های مختلفی است. در واقع در کتاب تابلوهای راهنمای رمان نویسی به جد به این نکته اشاره کرده ایم که ژانر های ادبیات داستانی ، یکی از مهم ترین بخش های شناخت ادبی برای نوشتن یک کتاب است و تمامی انواع کتاب ها و گونه ها را نیز برایتان با ذکر مثال در کتاب آورده ایم. اما امروز قصد داریم که به طور مشخص درباره ی سبکی که پل بورژه آن را بسیار مورد استفاده قرار میداد صحبت کنیم .
مطلب پیشنهادی : قانون جذب
این سبک از ادبیات به ادبیات روان تحلیل گری مشهور است که در زمره ی ادبیات توصیفی و یا حتی ادبیات علم محور گنجانده می شود. در حوزه ی ادبیات روان تحلیل گری ، نویسنده سعی می کند با نوشتن یک داستان و پیش بردن آن به لحاظ توصیف حالات ، حرکات و عکس العمل شخصیت های داستان فضای داستان را شکل دهد. در واقع مدار این گونه از داستان ها بر اساس یک نوع اختلال و یا بیماری روانی می گردد و نویسنده با آگاهی کامل به آن قصد دارد که یک داستان حول آن شکل دهد .
در واقع بسیاری از نویسندگان از این امر بهره می برند اما تنها دسته ی کمی هستند که آگاهانه به این موضوع می پردازند. در حقیقت هر انسانی که روی کره ی زمین زندگی می کند ، یک سری از اخلاقیات ویژه ای دارد که از دیدگاه علم روانشناسی در زمره ی یکی از اختلال های موجود در این علم قرار می گیرد . هر کدام از این انسان ها سرنوشتی دارند و این سرنوشت ها در قلم امثال بورژه قابل مشاهده است . برای مشاهده و مطالعه ی بهترین نوع این آثار می توانید اثر مادام بواری از گوستاو فلوبر را که در بخش کمپین مطالعاتی استاد تیموری نیز قرار دارد را مطالعه کنید .
این رمان می تواند بهترین نمونه برای مشاهده یک رمان روان تحلیل گری استاندارد باشد. البته گفتارهای گسترده تری در باب رمان روان تحلیل گری وجود دارد که باید به آن در جایی دیگر پرداخت اما بطور خلاصه شده می توان گفت که پردازش ادبی یک داستان با استفاده از مولفه های علم روانشناسی که در قالب رفتار ، حالات ، تفکرها و عکس العمل خلاصه می شود را رمان روان تحلیل گری و یا روانشناختی می گویند. در ادامه با بخشی از نوشته های بورژه که به طور اختصاصی توسط تیم مطالعاتی استاد تیموری ترجمه گردیده است ، آشنا می شویمو آن را مرور می کنیم :
- میان زندگی کردن و فکر کردن همیشه یک دو راهی وجود دارد. انسان ها فکر می کنند که نوع خاصی زندگی شان را مدیریت کنند ، اما اگر درست نگاه کنند ، می بیند که این زندگی است که در حال مدیریت فکر آنهاست. پس دو راه بیشتر وجود ندارد. یا اینکه فکر کنیم که درست زندگی می کنیم و یا اینکه درست زندگی کنیم که فکری دیگر این میان نباشد. در هر دو حالت البته یادمان باشد که زندگی می گذرد .
- به لغت ها نگاه کنید. بی جان اند. اصلا چیزی برای گفتن ندارند. هر کدام از این لغت هایی که دور و بر خودتان می بیند را مرور کنید. هیچ چیز درون آنها نیست. اما چه می شود که ناگهان لغت ها جان می گیرند. ناگهان لغت ها جان می بخشند . لغت ها می خندانند. لغت ها می گریانند. به راستی چه می شود ؟ مسئله درست اینجاست که لغت ها وقتی جامه ی احساس بپوشند ، لغت می شوند. وگرنه واژگانی بی ارزش اند. این درست مثل انسان است. انسان هیچ چیز نیست تا زمانی که جامه ی احساس بپوشد و آدمیت را تجربه کند. وگرنه یک مشت گل و خاک و آب که دیگر چیزی برای گفتن ندارند .
شاید این مطالب رو هم در حوزه نویسندگی دوست داشته باشید
آموزش نویسندگی
صد رمان برتر جهان
تبلیغ نویسی
نامه عاشقانه
دریافت شابک
انشانویسی
خاطره نویسی
قصه کودکانه
چاپ کتاب
[/av_textblock]
[av_comments_list av-desktop-hide=” av-medium-hide=” av-small-hide=” av-mini-hide=” alb_description=” id=” custom_class=” template_class=” av_uid=” sc_version=’1.0′]
دیدگاهتان را بنویسید